Metronomy

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Metronomy Metronomy

Metronomy je britská elektronická kapela založená v roce 1999. Jejími členy jsou Joseph Mount (zpěv, klávesy, kytara), Oscar Cash (saxofon, back vokály, kytara, klávesy), Anna Prior (bicí a zpěv) a Gbenga Adelekan (baskytara, zpěv). Kromě vlastní tvorby se Metronomy proslavili také svými četnými remixy pro ostatní umělce. Vzhledem k tomu, že tvůrcem veškeré hudby a hybatelem kapely je Joseph Mount, velmi často se o něm mluví jako o jediném pravoplatném členovi Metronomy.

Joseph Mount založil Metronomy původně jako "bedroom project", když ještě žil se svými rodiči. Od dětství se zajímal o hudbu a hrál na bicí v několika kapelách. Pak dostal v šestnácti od otce starý počítač a ta správná zábava mohla začít. V roce 2002 se Mount přestěhoval za studii do Brightonu. Kromě studování se věnoval pochopitelně hudbě a pracoval na nejrůznějších místech. V rámci svých mimoškolských aktivit se tak dostal k elektronické hudbě a čas od času si přivydělával jako DJ. Během jednoho z vystoupení k němu pak přistoupil chlápek a řekl, že chce jeho písničky vydat. Výsledkem bylo debutové album Pip Paine (Pay the £5000 You Owe) (2006) se singlem You Could Easily Have Me. Mount v podstatě ihned začal album promovat aktivním koncertováním a i když mu původně stačil laptop, nakonec požádal svého bratrance Oscara Cashe a také spolužáka Gabriela Stebbinga, aby se k němu připojili. Prý hlavně proto, že cítil, že když hraje sám, tak jsou jeho vystoupení "sračka". 

Následující tři roky trio nabíralo jako kapela koncertní zkušenosti, Mount mezitím remixoval songy pro slavnější kolegy a také sám nahrával, produkoval a skládal veškerý materiál pro Metronomy. S druhým albem Night Out (2008) přišla do zvuku kapely i velká novinka: zpěv. Další studiovka The English Riviera byla zase nominována na prestižní cenu Mercury Prize. Zajímavé bylo i čtvrté konceputální album Love Letters (2014), které pracovalo i s virtuální realitou, fanoušci si mohli jednu z písní poslechnout s pomocí mobilní aplikace, která zprovoznila track, až když jej uživatel namířil na správné místo na obloze. Toto album i album následující ale získaly velice smíšené recenze, kritici mu vyčítali především kolovrátkovost a předvídatelnost.

Diskografie:
Pip Paine (Pay the £5000 You Owe) (2006)
Nights Out (2008)
The English Riviera (2011)
Love Letters (2014)
Summer 08 (2016)

Další články interpreta

zavřít