Velvet Revolver

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Velvet Revolver byla americká hard rocková superskupina z Kalifornie založená v roce 2001. Jejími členy byli Slash (sólová kytara), Duff McKagan (baskytara, back vokály), Matt Sorum (bicí, back vokály), Dave Kushner (doprovodná kytara) a Scott Weiland (zpěv, klávesy).

Slash, McKagan a Sorum byli všichni členové Guns N' Roses, po neustálých hádkách s Axlem Rosem se tak rozhodli věnovat se jiným projektům. Slash hrál v Slash's Snakepit, Sorum v The Cult a McKagan v 10 Minute Warning. Ani v těchto projektech však pánové dlouho nevydrželi. Formování Velvet Revolver začalo v momentě kdy McKagan představil Slashovi Davida Kushnera a Slash byl z kytaristy nadšen. Tehdy začali všichni nový projekt brát vážně a oznámili konkurz na zpěváka. Celý proces výběru byl bedlivě sledován i mediálně, existuje i dokument "The Rise of Velvet Revolver", který právě shánění zpěváka věrně zobrazuje. Konkurzem prošlo obrovské množtsví vokalistů, včetně Scotta Weilanda ze Stone Temple Pilots, tomu se ale do superkapely příliš nechtělo, protože měl dost práce se svou původní partou. V roce 2003 se ale Stone Temple Pilots rozpadli, a tak ostatní členové Velver Revolver ihned sáhli po příležitosti a poslali Weilandovi nový materiál, který Scott nazpíval. 

Všichni hudebníci byli s výsledkem spokojení a tak se mohlo přistoupit k nahrávání debutového alba. To vyšlo v létě 2004 a skvělou cestičku my vyšlapaly povedené singly Slither a Fall to Pieces (#1 v Billboardu); počin pochválili i kritici. Po desce následovalo turné trvající skoro dva roky, během něj ale všichni členové trpěli závislostí na drogách a alkoholu a to se odrazilo na jejich další tvorbě, ačkoli se jim povedlo nahrát další desku Libertad (2007). Ta, nicméně, už takový poprask nezpůsobila. Možná i v důsledku toho se především Weilandův život začal podivně komplikovat a to se odrazilo i na atmosféře v kapele. Během show v Glasgow to dokonce dopadlo to, že Weiland z pódia oznámil, že se jedná o poslední turné Velvet Revolver. Nevěděl však, že se jej kolegové ze skupiny chtějí již dávno zbavit. Weiland ve výsledku odešel a následovalo další horečné shánění vokalisty, které v nebylo úspěšné a naopak se Weiland několikrát do skupiny vrátil, ne však nastálo. V roce 2015 Scott Weiland zemřel. Slash i McKanagan se následně vrátili do Guns N' Roses. 

Diskografie:
Contraband (2004)
Libertad (2007)

Další články interpreta

Slash

Interpreti

vydáno 07.01.2012

zavřít