Snow Patrol

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Snow Patrol Snow Patrol

 

Snow Patrol je rocková kapela ze Skotska a Severního Irska. Byla založena v roce 1993. Jejími členy jsou Gary Lightbody (zpěv, kytara), Nathan Connolly (kytara, doprovodný zpěv), Paul Wilson (baskytara, doprovodný zpěv), Jonny Quinn (bicí) a Johnny McDaid (klavír, kytara, back vokály). Původně začínali jako indie rocková formace, později se spíše připojili k vlně britpopu v raných letech nového milénia.

Kapelu, která se původně jmenovala Shrug, zakládali na univerzitě v Dundee Lightbody, Michael Morrison a Mark McClelland. Brzy se nicméně přejmenovali na Polar Bear a nakonec se výběr jména ustálil roku 1997 na Snow Patrol. Po celou dobu těchto jmenovitých změn kapela aktivně fungovala a vydala několik EP. 

Roku 97 se také skupina dala dohromady s nezávislým labelem Jeepster, který jim dával absolutní svobodu a dokonce je ani nikdo nenutil pracovat či promovat materiál. Debutové album Songs for Polarbears ale nakonec vyšlo a bylo velmi kvalitní - a to se stává částo: že alba, která vznikají opravdu s absolutní časovou i tvůrčí svobodou, jsou vynikající. U kritiků dostalo za jedna, v prodejích už to bylo ale spíše za pět. To samé se stalo i další desce When It's All Over We Still Have to Clear Up. Počátky Snow Patrol tak nebyly úplně optimistické. Získávali skvělé recenze, ale prodeje byly velmi slabé. Zde se jim vymstila taktika jejich labelu Jeepster, který byl ve všem fajn kromě toho, že nedělal skupině žádné promo. Jeepster se nakonec kapelu rozhodl vyřadit ze svých svěřenců sám a Snow Patrol začali zažívat opravdu kruté časy, na rozpad však nikdy nikdo nepomýšlel.

Album Final Straw vyšlo v létě 2003 a znamenalo pro Snow Patrol konečně velký průlom. Pilotní singl Run připravil skvělou půdu pro celou řadovku a další singly Chocolate a Spitting Games kvalitu jen potvrdily. Bylo to vše trochu paradoxní, neboť zvuk se od předchozích dvou desek vůbec nelišil. Zkrátka jen chybělo promo.

K českým posluchačům se Snow Patrol dostali v éře desky Eyes Open (2006) - na té se totiž vyskytuje hit Chasing Cars, ujal se i první singl You're All I Have. Chasing Cars byl v roce 2009 také prohlášen za nejhranější píseň dekády v anglických rádiích. Eyes Open mělo velký úspěch, stalo se nejprodávanější britskou deskou roku 2006, v Irsku se dosud jedná o jednu z nejúspěšnějších desek všech dob. Rovněž se dostali k předskakování kapelám Oasis a Coldplay.

Na rok 2017 chystají Snow Patrol vydání nového alba. Prodleva mezi alby vznikla především kvůli skladatelskému bloku zpěváka Lightbodyho.

Diskografie:
Songs for Polarbears (1998)
When It's All Over We Still Have to Clear Up (2001)
Final Straw (2003)
Eyes Open (2006)
A Hundred Million Suns (2008)
Fallen Empires (2011)

Další články interpreta

Žebřík 1996

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

Žebřík 1997

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

ZAKYSLÍK KOCÁB

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

MTV VALKANA BEACH 2002

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

LITTLE LOUIS VEGA

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

MONKEY BUSINESS

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít