Marilyn Manson

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Marilyn Manson Marilyn Manson

Marilyn Manson (vlastním jménem Brian Hugh Warner) je americký zpěvák, skladatel, herec, malíř a hudební žurnalista. Narodil se 5. ledna 1969. Proslavil se především svým skandálním a kontroverzním projevem a vystupováním. Marilyn Manson je také název jeho doprovodné kapely, v níž je Warner hlavním zpěvákem. Své jméno hudebník utvořil ze složeniny z jmen Marilyn Monroe (americká herečka) a Charles Manson (masový vrah).

Warner a kytarista Scott Putesky (aka Daisy Berkowitz) založili kapelu Marilyn Manson & the Spooky Kids na Floridě v roce 1989. Od druhé části názvu kapely se později upustilo. Už v té době se Warner začal věnovat vedlejším projektům, které už tehdy měly co dočinění s netradiční vírou. Původní skupiny si pak náhle povšimnul Trent Reznor (hlavní hvězda Nine Inch Nails), který jim nakonec i zprodukovat debutové album Potrait of an American Family, které zpočátku nezaznamenalo nijak zvláštní úspěch, později si ale vysloužilo ocenění "gold" za půl milionu prodaných kusů. Prvního velkého úspěchu se uskupení dočkalo až s vydáním EP Smells Like Children (1995), na němž se objevil megahit Sweet Dreams (Are Made of This), už název značí, že se jedná o cover na legendární píseň Eurythmics. Velmi dobře si vedlo i další album, na kterém se podílel Trent Reznor - Antichrist Superstar. To dosáhlo třetí příčky v hitparádě Billboard a prodalo se ho takřka dva miliony kopií v USA a přes sedm milionů po celém světě. Skvěle se dařilo i třetí řadovce Mechanical Animals. Další alba už měla střídavý úspěch.

Manson se proslavil i jako filmový herec. Debutoval roku 1997 ve filmu Davida Lynche Lost Highway. Od té doby se objevoval ve velkém množství malých rolí a to nejen ve filmech, ale i seriálech.

Marilyn Manson také vlastní svou vlastní značku absintu - Mansinthe.

Diskografie:
Portrait of an American Family (1994)
Antichrist Superstar (1996)
Mechanical Animals (1998)
Holy Wood (2000)
The Golden Age of Grotesque (2003)
Eat Me, Drink Me (2007)
The High End of Low (2009)
Born Villain (2012)
The Pale Emperor (2015)
Heaven Upside Down (2017)

 

Další články interpreta

GO PLANET ROXY SE BLÍŽÍ

News

vydáno 30.12.2006

zavřít