Michal Pavlíček

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Výrazná osobnost české rockové scény. Především hudební skladatel, kytarista, ale také textař, zpěvák a producent Michal Pavlíček se narodil 14. února 1956 v Praze. Znám je hlavně jako jeden z nejlepších českých kytaristů a jeho hlavní působiště je zakotveno v legendární kapele Pražský výběr. Krom této kapely má Michal i sólové projekty či různé spolupráce. Během své kariéry obdržel řady vítězství a ocenění v odborných anketách.

Na hudební dráhu se vydal jako čerstvý absolvent Filmové fakulty AMU v polovině sedmdesátých let 20. století. Jako hudebník – kytarista, je velmi nadaný. Nedá se mu zapřít virtuozita a skladatelská invence, která napříč obohatila českou rockovou scénu. To se skvěle kloubilo s texty Pražského výběru. Není tedy divu, že právě tato kapela je jednou z nejoriginálnějších v České republice.

Mimo jiné je také zakladatelem a autorem většiny hudby skupiny Stromboli. Od roku 1992 působí také ve formaci BSP (Balage – Střihavka – Pavlíček). Právě odtud pochází jeho nejznámější skladba Země vzdálená, kterou pro tuto formaci napsal.

Jako interpret i autor se podílel na deskách předních interpretů, jako jsou Monika Načeva, Bára Basiková, Zuzana Michnová nebo Kamil Střihavka.

Za zmínku také stojí hudba k mnoha divadelním představením. Jak příklad můžeme uvést Drábkovy Akvabely, Čechův Višňový sad nebo Maeterlinckův Velice modrý pták. Několikrát byl nominován na Cenu Alfréda Radoka (cena za umělecké výkony v rámci českého divadla).

 

Diskografie

No a co – Jana Kratochvílová (1981)
Horký dech Jany Koubkové (1981)
Diskotéka – F. R. Čech (1983)
Rány – Zuzana Michnová (1985)
Bára Basiková (1990)
Stromboli – Michal Pavlíček (1986)
Výběr (1987)
Povídali, že mu hráli – Michael Kocáb (1988)
Straka v hrstí – Pražský Výběr (1989)
Shutdown – Stromboli (1989)
Black Light – Michal Pavlíček a Michael Kocáb (1989)
Minotaurus – Michal Pavlíček (1990)
Strange Pleasure Of Living – Michal Pavlíček (1991)
Imagination – Michal Pavlíček (1992)
Czech Masters of Rock Guitar/Čeští mistři rockové kytary (1992)
Viktorie královská – Bára Basiková (1993)
Adieu C. A. – Pražský Výběr
BSP – Ota Balage pro Kamila Střihavku za asistence Michala Pavlíčka (1992)
Big Heads – Michal Pavlíček (1992)
BSP – Michal Pavlíček pro Kamila Střihavku za asistence Oty Balageho (1994)
Možnosti tu jsou – Načeva (1994)
Pražský Výběr komplet (1995)
Běr – Pražský Výběr (1996)
Konec velkých prázdnin – Michal Pavlíček (1996)
Svět se zbláznil – Lenka Filipová (1997)
Best of Stromboli (1997)
Symphonic Variations – Michal Pavlíček (1997)
Tango Ropotámo – Pražský Výběr (1998)
The Scarlet Pimpernel – Michal Pavlíček (1999)
Habaděj – Pražský Výběr (1999)
Stromboli In Quartet (2001)
Čombió – Michal Pavlíček a Big Heads (2001)
Zvláštní radost žít II – Michal Pavlíček (2002)
Woo-doo! – Kamil Střihavka (2002)
In celebration of freedom (2003)
Dílem já – Daniel Hůlka (2004)
Excalibur – Michal Pavlíček (2004)
Malý princ – Michal Pavlíček (2005)
Beatová síň slávy – Pražský Výběr (2005)
Beatová síň slávy – Michal Pavlíček (2006)
Obraz Doriana Graye – Michal Pavlíček (2006)
Mami – Načeva, Pavlíček, DJ Five (2007)
Na křídlech koní – Iva Marešová 999 (2009)
Srdeční záležitosti – Michal Pavlíček (2010)
Fiat Lux – Stromboli (2014)
Sociální síť – Muller, Pavlíček, Horáček (2015)
Koncertní album – Stromboli (2015)
Na svahu – Načeva, Pavlíček a Pavel Bořkovec Quartet (2016)

Další články interpreta

Honza Křížek interview: Miluju svobodu, která je draze vykoupená hromadou potu

Rozhovory

vydáno 08.11.2017

Honza Křížek se po ukončení činnosti Blue Effectu ocitl na rozcestí. Hledal se a našel sám sebe na sólové dráze, kde má pocit...

BLOG: S Honzou Křížkem ve studiu - O ztrátách a nálezech i vyřvaných hlasivkách

Rock blog

vydáno 05.10.2017

Honza Křížek po třináctiletém působení v Blue Effect a pětadvacetiletém hraní ve Walk Choc Ice právě dokončil své debutové...

VIDEO: P.B.CH. zpívá o sporech Kiki a Maki, inspiroval se ale i rozkolem v Lucii

Video

vydáno 21.09.2017

Ještě před tím, než vydá Lucie očekávané nové album Evolucie, si mohou fanoušci skupiny zkrátit čekání novou skladbou...

VIDEO: Miloš Meier cestuje přes Koreu, Rusko, Polsko, Slovensko do pražského Lucerna Music Baru

Video

vydáno 12.09.2017

O velkém úspěchu bubeníka Miloše Meiera ( Dymytry , Michal Pavlíček , ...) na bubenickém festivalu v jihokorejském Soulu jsme už psali...

LIVE: Lucie zahájila jediným letošním koncertem v Česku Soundtrack Poděbrady. Radim Hladík byl oceněn za umělecký přínos

Recenze

vydáno 25.08.2017

Lucie byla hlavním tahákem úvodního dne - a možná i celého oficiálně prvního ročníku festivalu Soundtrack Poděbrady. Na jejich...

TOP 8 největších hitů Lucie: Zpívali o drogách, panictví i nechráněném sexu

Style

vydáno 12.08.2017

Skupina  Lucie  se stala fenoménem devadesátých let, získala řadu hudebních cen, dokonce dostala od Akademie populární hudby sošku za...

VIDEO: Miloš Meier z Dymytry vystoupil na festivalu v korejském Soulu. Atmosféra byla strhující

Video

vydáno 05.06.2017

Český bubeník Miloš Meier ( Dymytry ), mnohdy přezdívaný jako "drummerkiller" anebo česky tzv. "bubenická mlátička", vystoupil na...

VIDEO: Mňága a Žďorp a Mucha se znali sotva hodinu a už zakládali rodinu

Video

vydáno 04.05.2017

Mňága a Žďorp slaví třicet let na scéně a nedávno vydala velmi povedenou desku Třínohý pes , která opět potvrdila, že ani po...

zavřít