Michal Pavlíček

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Výrazná osobnost české rockové scény. Především hudební skladatel, kytarista, ale také textař, zpěvák a producent Michal Pavlíček se narodil 14. února 1956 v Praze. Znám je hlavně jako jeden z nejlepších českých kytaristů a jeho hlavní působiště je zakotveno v legendární kapele Pražský výběr. Krom této kapely má Michal i sólové projekty či různé spolupráce. Během své kariéry obdržel řady vítězství a ocenění v odborných anketách.

Na hudební dráhu se vydal jako čerstvý absolvent Filmové fakulty AMU v polovině sedmdesátých let 20. století. Jako hudebník – kytarista, je velmi nadaný. Nedá se mu zapřít virtuozita a skladatelská invence, která napříč obohatila českou rockovou scénu. To se skvěle kloubilo s texty Pražského výběru. Není tedy divu, že právě tato kapela je jednou z nejoriginálnějších v České republice.

Mimo jiné je také zakladatelem a autorem většiny hudby skupiny Stromboli. Od roku 1992 působí také ve formaci BSP (Balage – Střihavka – Pavlíček). Právě odtud pochází jeho nejznámější skladba Země vzdálená, kterou pro tuto formaci napsal.

Jako interpret i autor se podílel na deskách předních interpretů, jako jsou Monika Načeva, Bára Basiková, Zuzana Michnová nebo Kamil Střihavka.

Za zmínku také stojí hudba k mnoha divadelním představením. Jak příklad můžeme uvést Drábkovy Akvabely, Čechův Višňový sad nebo Maeterlinckův Velice modrý pták. Několikrát byl nominován na Cenu Alfréda Radoka (cena za umělecké výkony v rámci českého divadla).

 

Diskografie

No a co – Jana Kratochvílová (1981)
Horký dech Jany Koubkové (1981)
Diskotéka – F. R. Čech (1983)
Rány – Zuzana Michnová (1985)
Bára Basiková (1990)
Stromboli – Michal Pavlíček (1986)
Výběr (1987)
Povídali, že mu hráli – Michael Kocáb (1988)
Straka v hrstí – Pražský Výběr (1989)
Shutdown – Stromboli (1989)
Black Light – Michal Pavlíček a Michael Kocáb (1989)
Minotaurus – Michal Pavlíček (1990)
Strange Pleasure Of Living – Michal Pavlíček (1991)
Imagination – Michal Pavlíček (1992)
Czech Masters of Rock Guitar/Čeští mistři rockové kytary (1992)
Viktorie královská – Bára Basiková (1993)
Adieu C. A. – Pražský Výběr
BSP – Ota Balage pro Kamila Střihavku za asistence Michala Pavlíčka (1992)
Big Heads – Michal Pavlíček (1992)
BSP – Michal Pavlíček pro Kamila Střihavku za asistence Oty Balageho (1994)
Možnosti tu jsou – Načeva (1994)
Pražský Výběr komplet (1995)
Běr – Pražský Výběr (1996)
Konec velkých prázdnin – Michal Pavlíček (1996)
Svět se zbláznil – Lenka Filipová (1997)
Best of Stromboli (1997)
Symphonic Variations – Michal Pavlíček (1997)
Tango Ropotámo – Pražský Výběr (1998)
The Scarlet Pimpernel – Michal Pavlíček (1999)
Habaděj – Pražský Výběr (1999)
Stromboli In Quartet (2001)
Čombió – Michal Pavlíček a Big Heads (2001)
Zvláštní radost žít II – Michal Pavlíček (2002)
Woo-doo! – Kamil Střihavka (2002)
In celebration of freedom (2003)
Dílem já – Daniel Hůlka (2004)
Excalibur – Michal Pavlíček (2004)
Malý princ – Michal Pavlíček (2005)
Beatová síň slávy – Pražský Výběr (2005)
Beatová síň slávy – Michal Pavlíček (2006)
Obraz Doriana Graye – Michal Pavlíček (2006)
Mami – Načeva, Pavlíček, DJ Five (2007)
Na křídlech koní – Iva Marešová 999 (2009)
Srdeční záležitosti – Michal Pavlíček (2010)
Fiat Lux – Stromboli (2014)
Sociální síť – Muller, Pavlíček, Horáček (2015)
Koncertní album – Stromboli (2015)
Na svahu – Načeva, Pavlíček a Pavel Bořkovec Quartet (2016)

zavřít