Beatles

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Beatles byla britská hudební skupina založená v roce 1956 v Liverpoolu. Jejími členy, respektiva její nejslavnější sestava, byla následující: John Lennon (zpěv, doprovodná kytara), Paul McCartney (zpěv, basová kytara), George Harrison (sólová kytara, zpěv) a Ringo Starr (bicí). Beatles jsou jednou z nejslavnějších kapel v celé historii. Ve své době byly průkopníky svého žánru, díky nim se rock'n' roll a skiffle zpopularizoval v mnoha zemích světa a dodnes nepřestávají inspirovat mnoho a mnoho začínajících i etablovaných umělců.

Kapelu zakládal John Lennon, který uskupení zpočátku pojmenoval The Blackjacks a poté The Quarrymen. Postupně do kapely přijal McCartneyho a Harrisona, sestava se však často obměňovala, McCartney měl například problém s tím, že někteří hráči nebyli dostatečně instrumentálně zruční. Jediné, co nakonec bylo stabilní, bylo jméno - The Beatles, což pochází z anglického slova "beetle" (brouk), ovšem právě Lennon vymyslel zaměnit jedno z "e" za "a".

Kapela se pak dostala do Hamburku, odkud se začíná jejich kariéra náležitě rozjíždět. Zpočátku hrají po barech, skoro každý večer několik hodin, ale toto úsilí se vyplatilo: vyneslo jim první nahrávací smlouvu s labelem Polydor, u kterého nahráli píseň My Bonnie, díky niž si jich pak povšiml jejich budoucí producent Brian Epstein. Ten neměl s managementem žádné zkušenosti, ale byl skupinou tak nadšen a natolik chtěl uspět, že se jemu i kapele začalo neuvěřitelně dařit. V roce 1962 se k formaci také přidává bubeník Ringo Starr. Epstein zařídí "broukům" novou smlouvu s Parlophone a v říjnu 1962 tak vychází první singl Love Me Do a následně také druhý singl Please Please Me/From Me To You, oba se značným úspěchem zařídili skupině skvělý start.

První album Please Please Me (1963) pak znamenalo počátek beatlemánie, nejprve v domovině, pak v Evropě a následně i po celém světě, především pak USA. Už roku 1965 získali členové skupiny vyznamenání Řádu britského impéria a v témže roce vyšel i populární film Help!, v tomto období také vyšel nejslavnější hit kapely Yesterday. 

Roku 1966 vydali Beatles podle kritiků vůbec jedno z nejlepších alb historie Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, na kterém už je velmi patrný odklon od kořenů skupiny a nachází se na něm spíše více experimentu a inovace. Za další skvělé album je považováno i The Beatles (nazývané rovněž "The White Album" kvůli svému bílému obalu), vydané roku 1968, v němž vyšel i další, kreslený film Yellow Submarine.

1969 byl rokem pro Beatles velmi kritickým. Katalizátorem sporů ve skupině se stal vztah Johna Lennona a japonské umělkyně Yoko Ono, který s ní natočil samostatné album a začal se také mnohem více věnovat vlastním projektům. To nakonec vedlo k rozpadu skupiny, stihla ještě natočit desku Abbey Road (1969). Posledním počinem Beatles se tak stal film a deska Let It Be.

Celá sedmdesátá léta byla doprovázena spekulacemi o tom, že se kapela dá znovu dohromady, v prosinci 1980 byl ale Lennon zastřelen a to definitivně zazdilo všechny naděje o reunitu. Všichni zbývající členové se tak dali na sólovou

Diskografie:
Please Please Me (1963)
With the Beatles (1963)
A Hard Day's Night (1964)
Beatles for Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Revolver (1966)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
The Beatles ("The White Album", 1968)
Yellow Submarine (1969)
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970)

Další články interpreta

Ray Thomas - spoluzakladatel progrockových The Moody Blues, který prohrál boj s rakovinou

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 13.01.2018

Angličan Ray Thomas byl znám především jako spoluzakladatel rockové skupiny The Moody Blues. V té působil do roku 2002, kdy kvůli nemoci...

TOP 30 nejočekávanějších koncertů roku 2018 (II.): Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Pearl Jam, Roger Waters a další

Style

vydáno 29.12.2017

Promotéři se před koncem roku opět trumfovali, a tak mají hudební fanoušci kalendáře na rok 2018 už teď plné - minimálně na první...

TOP 10 osobností, které v roce 2017 zemřely: Chester Bennington, Tom Petty, Chris Cornell, Wabi Daněk a další

Style

vydáno 27.12.2017

Rok 2017 vzal na věčnost hudebníky, jako byli Chester Bennington, Tom Petty , Chuck Berry , Wabi Daněk , Malcolm Young a mnoho dalších...

Warrel Dane - metalový zpěvák s obrovským hlasovým rozsahem. Jeho život předčasně ukončil infarkt

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 23.12.2017

Tento americký hudebník byl znám především jako zpěvák metalových kapel Sanctuary a Nevermore . Jeho hlas byl přirozený baryton, ale...

VIDEO: Sofian Medjmedj a Ben Cristovao představují novinku nahranou v Abbey Road Studios

Video

vydáno 12.12.2017

Ben Cristovao a Sofian Medjmedj zveřejnili singl TV SHOWS nahraný v Abbey Road a klip od Tomáše Kasala. Medjmedj se v legendárních...

RECENZE: Liam Gallagher je možná spratek, ale taky talent od Boha

Recenze

vydáno 21.11.2017

Pokud někde opravdu Bůh rozdával hudební talent, Liam Gallagher dostal dvojnásobnou porci. A to bez ohledu na to, že mu nejspíš ďábel...

Fats Domino - Velikán rock'n'rollu, ke kterému vzhlížel i Elvis Presley

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 28.10.2017

Fats Domino , který je považován za praotce rock'n'rollu, se prosadil nejen jako zpěvák, ale i jako výborný r'n'b a rock'n'rollový...

RECENZE: Kesha na albu Rainbow končí s nenávistí

Recenze

vydáno 18.10.2017

V posledních letech neprožívala Kesha Rose Sebert zrovna radostné období. Spor s jejím dvorním producentem, téměř dva roky...

zavřít