Beatles

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Beatles Beatles

 

Beatles byla britská hudební skupina založená v roce 1956 v Liverpoolu. Jejími členy, respektiva její nejslavnější sestava, byla následující: John Lennon (zpěv, doprovodná kytara), Paul McCartney (zpěv, basová kytara), George Harrison (sólová kytara, zpěv) a Ringo Starr (bicí). Beatles jsou jednou z nejslavnějších kapel v celé historii. Ve své době byly průkopníky svého žánru, díky nim se rock'n' roll a skiffle zpopularizoval v mnoha zemích světa a dodnes nepřestávají inspirovat mnoho a mnoho začínajících i etablovaných umělců.

Kapelu zakládal John Lennon, který uskupení zpočátku pojmenoval The Blackjacks a poté The Quarrymen. Postupně do kapely přijal McCartneyho a Harrisona, sestava se však často obměňovala, McCartney měl například problém s tím, že někteří hráči nebyli dostatečně instrumentálně zruční. Jediné, co nakonec bylo stabilní, bylo jméno - The Beatles, což pochází z anglického slova "beetle" (brouk), ovšem právě Lennon vymyslel zaměnit jedno z "e" za "a".

Kapela se pak dostala do Hamburku, odkud se začíná jejich kariéra náležitě rozjíždět. Zpočátku hrají po barech, skoro každý večer několik hodin, ale toto úsilí se vyplatilo: vyneslo jim první nahrávací smlouvu s labelem Polydor, u kterého nahráli píseň My Bonnie, díky niž si jich pak povšiml jejich budoucí producent Brian Epstein. Ten neměl s managementem žádné zkušenosti, ale byl skupinou tak nadšen a natolik chtěl uspět, že se jemu i kapele začalo neuvěřitelně dařit. V roce 1962 se k formaci také přidává bubeník Ringo Starr. Epstein zařídí "broukům" novou smlouvu s Parlophone a v říjnu 1962 tak vychází první singl Love Me Do a následně také druhý singl Please Please Me/From Me To You, oba se značným úspěchem zařídili skupině skvělý start.

První album Please Please Me (1963) pak znamenalo počátek beatlemánie, nejprve v domovině, pak v Evropě a následně i po celém světě, především pak USA. Už roku 1965 získali členové skupiny vyznamenání Řádu britského impéria a v témže roce vyšel i populární film Help!, v tomto období také vyšel nejslavnější hit kapely Yesterday. 

Roku 1966 vydali Beatles podle kritiků vůbec jedno z nejlepších alb historie Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, na kterém už je velmi patrný odklon od kořenů skupiny a nachází se na něm spíše více experimentu a inovace. Za další skvělé album je považováno i The Beatles (nazývané rovněž "The White Album" kvůli svému bílému obalu), vydané roku 1968, v němž vyšel i další, kreslený film Yellow Submarine.

1969 byl rokem pro Beatles velmi kritickým. Katalizátorem sporů ve skupině se stal vztah Johna Lennona a japonské umělkyně Yoko Ono, který s ní natočil samostatné album a začal se také mnohem více věnovat vlastním projektům. To nakonec vedlo k rozpadu skupiny, stihla ještě natočit desku Abbey Road (1969). Posledním počinem Beatles se tak stal film a deska Let It Be.

Celá sedmdesátá léta byla doprovázena spekulacemi o tom, že se kapela dá znovu dohromady, v prosinci 1980 byl ale Lennon zastřelen a to definitivně zazdilo všechny naděje o reunitu. Všichni zbývající členové se tak dali na sólovou

Diskografie:
Please Please Me (1963)
With the Beatles (1963)
A Hard Day's Night (1964)
Beatles for Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Revolver (1966)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
The Beatles ("The White Album", 1968)
Yellow Submarine (1969)
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970)

Další články interpreta

zavřít