Kanye West

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Kanye West Kanye West

 

Kanye West (celým jménem Kanye Omari West) je americký rapper, skladatel, producent, módní návrhář a podnikatel. Narodil se 8. června 1977 v Atlantě, ale vyrůstal v Chicagu. Jeho otec byl známým fotografem a matka učitelkou a děkankou fakulty anglického jazyka; později se ujala managementu podniků svého syna. Své sklony k umění projevoval malý Kanye už odmalička a ačkoli se snažil své zájmy kloubit s řádným vzděláním, nakonec dal přednost tvorbě.

Nejvíce ho bavilo skládat a produkovat pro ostatní. Své melodie a samply úspěšně prodával ostatním hudebníkům, jejichž vlastní úspěchy už byly různorodé. Dařit se Kanyovi začala až koncem 90. let - to se nachomýtnul k možnosti produkovat desku Jay-Z The Blueprint, která se nakonec stala jednou z nejlepších desek v historii hudby a kritici chválili především geniální produkci Westa. Rozjet sólovou kariéru se mu nicméně pořád nedařilo. Labely do něj jako do rappera nevkládali velké naděje a podle nich také neměl dostatečně zajímavý životní přiběh.

West se naštěstí nenechal odradit. Začal kolem roku 2003 nahrávat své debutové album The College Dropout, které nakonec musel kvůli tomu, že uniklo na internet, celé předělat. K překvapení skeptiků se deska ukázala jako vynikající, dnes patří ke klasice žárnu, byla vskutku průlomová a vysloužila si 10 nominací na Grammy z nichž tři byly proměněny. Můžete z ní znát hity jako Jesus Walks, Slow Jamz nebo Through the Wire.

Druhá řadovka Late Registration byla neméně úspěšná a West na ní jen veřejnost utvrdil, že patří mezi elitu. S třetí řadovkou Graduation (2007) se ovšem rozhodl do své tvorby přidat zbrusu nové prvky: osmdesátkové disco a elektro, stadiónovou atmosféru a inspirace legendárními kapelami šedesátých let. Určitě nejznámější hitovkou dané desky je Stronger, která obsahuje sample Harder, Better, Faster, Stronger od Daft Punk. Rok 2007 byl ale pro zpěváka i nesmírně náročný: nejprve mu zemřela milovaná matka a pak se také rozešel se svou snoubenkou. Výsledkem bylo album 808s & Heartbreak, jehož pilotní singl Love Lockdown tak trochu naznačoval, o co na nové desce půjde - Kanye totiž přestal rapovat. Celý materiál byl silně ovlivněn autotunem, elektro popem a synth-popem a ve valné většině songů zpěvák skutečně zpíval. Rekce kritiků a především fanoušků byly ovšem nejednoznačné.

O nejednoznačném přijetí se ale už vůbec nedá hovořit v souvislosti s další deskou My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010). Album s hity jako Runaway, Power, Monster či All of the Lights bylo kolektivně prohlášeno za naprosto geniální album a dostalo se hned do několik žebříčků nejlepších alb historie. S sedmou řadovkou Yeezus se mu už na takovýto úspěch ale přiliš navázat nepodařilo, a podobné to je i s zatím posledním počinem The Life of Pablo (2016).

Diskografie:
The College Dropout (2004)
Late Registration (2005)
Graduation (2007)
808s & Heartbreak (2008)
My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)
Watch The Throne (2011)
Yeezus (2013)
The Life of Pablo (2016)

Další články interpreta

Kanye West: prý deska roku

News

vydáno 29.11.2010

zavřít