Biffy Clyro

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Biffy Clyro Biffy Clyro

Biffy Clyro je skotská kapela z Kilmarnocku založená v roce 1995. Jejími členy jsou Simon Neil (kytara, zpěv), James Johnston (baskytara) a Ben Johnston (bicí, zpěv).

První útvar (původním jménem Screwfish), který se dá označovat za budoucí Biffy Clyro, byl zformován v roce 1995, tedy když bylo Simonu Neilovi patnáct (perlička: zpočátku hrál Simon na housle, ale poté, co uslyšel kapelu Nirvana, se rozhodl, že se naučí hrát na kytaru). Připojili se k němu i dvojčata Ben a James Johnstonovi. Další dva roky strávili skládáním, nahráváním, zkoušením a předěláváním jiných songů a postupně si tak vytvořili vlastní styl plný nepředvídatelných riffů, křiku, zajímavých rytmů a odvážných refrénů. Chlapci se pak vydali studovat do Glasgow (dvojčata Johnstonovi studovali dokonce zvukařinu), což bylo místo pro tvorbu jejich první skutečné fanouškovské základny. Jejich koncerty měli velmi pozitivní ohlasy a všiml si jich jistý manažer, díky kterému pak mohli v roce 1999 vydat singl Iname, a rok později taky thekidswhopoptodaywillrocktomorrow, což je přiblížilo k nahrávací smlouvě ještě blíže. 

Debutové album Blackened Sky (2002) obdrželo vcelku dobré recenze a zhruba od této doby také začali Biffy Clyro velmi aktivně koncertovat, od čehož neupustili ani dodnes. Více experimentátorství (včetně smyčcových prvků) se objevilo na druhé řadovce The Vertigo of Bliss se singly jako Glitter and Trauma a My Recovery Injection. Skutečného mainstreamového průlomu se kapela dočkala až poté, co přešla jiný label. Pod křídlem jedné z odnoží Warner Bros vydali pánové desku Puzzle (singly Semi-Mental, Saturday Superhouse), která byla pro skupinu obrovským úspěchem, neboť se umístila na druhém místě britské hitparády. Na počinu je slyšet větší hitovost, melodičnost a přímočarost. Only Revolutions, album z roku 2009, mělo rovněž vynikající výsledky, především díky povedeným singlům Mountains, That Golden Rule a Many of Horror. O vynikající desce Ellipsis z roku 2016 jsme psali tady.

Za velký kariérní úspěch lze považovat i warming-up před různými umělci, jako například Foo Fighters, Muse nebo dokonce Rolling Stones. Zajímavostí je, že Biffy Clyro dodnes zkouší v staré stodole v blízkosti svého bydliště a i po tolika letech stále kapela funguje jako na drátkách a příchází s novými nápady. Podle Simona je to proto, že všichni tvoří jeden pro druhého a to dělá tvorbu mnohem více zábavnou.

Diskografie:
Blackened Sky (2002)
The Vertigo of Bliss (2003)
Infinity Land (2004)
Puzzle (2007)
Only Revolutions (2009)
Opposites (2013)
Ellipsis (2016)

zavřít