U2

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

U2 je irská rocková kapela, založená v roce 1976 v Dublinu. Jejími současnými členy jsou: Bono (Paul David Hewson - zpěv, kytara), The Edge (David Howell Evans - kytara, doporovodné vokály), Adam Clayton (baskytara) a Larry Mullen ml. (bicí). Za svou historii prodala skupina přes sto milionů alb a patří k nejdůležitějším hudebním tělesům na světě.

Kapela vznikla nejprve v jiném složení a pod názvem Feedback a i přes počáteční nechuť členů ponechat Hewsona jako zpěváka se z Paula vyklubal velký talent a v kapele, která v té době hrála především covery, tak zůstal. Možná i díky tomu pak chlapci vyhráli soutěž v Limericku, díky které získali 500 liber na nahrání dema v profesionálním studiu - to byl ten okamžik, kdy se také zrodil název U2. V roce 1979 tak vyšlo první EP s název U2-3, jež ovládlo irskou hitparádu, ale jiný úspěch nepřineslo.

O rok později vyšlo debutové album Boy, které bylo velice chválené a dobře se prodávalo, a v roce 1981 hned další řadovka October. Byla to nahrávka charakteristická především svou orientací na víru, což byl mimo jiné i důvod jistých nejistot kolem fungování v kapele, neboť jejich tvorba se příliš neslučovala s křesťanstvím. Na všechny tyto pochyby ale členové U2 na další desce War (1983) zapomněli a do rádií se dostal i první velký hit Sunday Bloody Sunday. Už zde začala skupina vkračovat do vod politiky a to se přeneslo i do alba The Unforgattable Fire, kde se objevují písně o Martinu Lutheru Kingovi, lidských právech a problémech společnosti. Z U2 se pomalu stávala opravdu velká kapela, která byla schopna vyprodat celý stadion - významným milníkem pro ně bylo vystoupení v rámci Live Aid.

Nejdůležitější položkou v historii kapely je ovšem řadovka The Joshua Tree (1987), která je právem považována za jedno z nejlepších alb celé hudební historie. Pochází z něj hitovka I Still Haven't Found What I'm Looking For a většina textů se opět nebojí zaobírat se politickými tématy, o kterých jiní muzikanti raději mlčeli. Hned další řadovka Achtung Baby natáčená v Berlíně se ale z kvalitativního hledika postavila hned po bok The Joshua Tree.

U2 se během své kariéry nevyhnuli ani experimentování (jako tomu bylo kupříkladu na desce Pop (1997), postupem času se ale vraceli k tradičnímu rocku, jako tomu bylo na albu All That You Can't Leave Behind (1999). S ním se formaci podařilo dobýt žebříček ve 28 zemích světa, i díky hitu Beautiful Day. Ještě lépe se dařilo - podle Bonových slov "první rockenrolové nahrávce" - How to Dismantle an Atomic Bomb (2004): 1. místo ve 32 zemích.

Do jisté kontroverze se U2 dostali s albem Songs of Innocence, neboť se tato nahrávka dostala do hudební knihovny uživatelů iPhonů - což, jak se později ukázalo, nebyl nejlepší marketingový tah. To ale neubralo nic na tom faktu, že U2 jsou považování za největší kapelu na světě.

Diskografie:
Boy (1980)
October (1981)
War (1983)
The Unforgettable Fire (1984)
The Joshua Tree (1987)
Rattle and Hum (1988)
Achtung Baby (1991)
Zooropa (1993)
Pop (1997)
All That You Can't Leave Behind (2000)
How to Dismantle an Atomic Bomb (2004)
No Line on the Horizon (2009)
Songs of Innocence (2014)


Další články interpreta

RECENZE: U2 agitují, ale nedaří se jim chytit za srdce

Recenze

vydáno včera

Čtrnácté studiové album U2 potvrzuje, že jedna z nejvlivnějších kapel 90. let poslední desetiletí přešlapuje na místě. A to už...

TOP 8 videoklipů týdne: Tomáš Klus zpívá se svou ženou, Mandrage mají rádi divoké holky

Video

vydáno 12.12.2017

V minulém týdnu jsme měli opět možnost vybrat si z pestrobarevné škály nových klipů. Česká rádia aktuálně blázní po nové...

VIDEO: Sofian Medjmedj a Ben Cristovao představují novinku nahranou v Abbey Road Studios

Video

vydáno 12.12.2017

Ben Cristovao a Sofian Medjmedj zveřejnili singl TV SHOWS nahraný v Abbey Road a klip od Tomáše Kasala. Medjmedj se v legendárních...

TIPY NA VÁNOČNÍ HUDEBNÍ DÁRKY (II.): Lístky na Boba Dylana, Colours Of Ostrava nebo živá Jana Kirschner

Style

vydáno 11.12.2017

Shánění vánočních dárků je v plném proudu. Pořád ještě nevíte, čím obdarujete pod stromečkem svoje nejbližší? Pokud mají...

TIPY NA VÁNOČNÍ HUDEBNÍ DÁRKY (I.): Ježíšek nadělí lístky na Žebřík, Iron Maiden a Pearl Jam nebo novou desku U2

Style

vydáno 06.12.2017

Shánění vánočních dárků je v plném proudu. Pořád ještě nevíte, čím obdarujete pod stromečkem svoje nejbližší? Pokud mají...

AUDIO: U2 představili další singl z alba Songs Of Experience, které vyjde na začátku prosince

Audio

vydáno 03.11.2017

Jedna z nejpopulárnějších rockových kapel světa  U2  vydává své čtrnácté album Songs of Experience, které je pokračováním...

TOP 8 videoklipů týdne: U2 vás provedou ulicemi New Yorku, Maroon 5 se bezhlavě ženou za láskou

Video

vydáno 03.10.2017

Počet zástupců domácí a zahraniční scény je v aktuálním klipovém přehledu týdne vyrovnaný. Z mezinárodních hvězd nás novinkami...

ROCKBLOG: Z deníku kapely Memoary: kdo jsou, co dokázali a na co se chystají?

Rock blog

vydáno 02.10.2017

Kapela Memoary z Karviné vznikla v zimě roku 2010. V rázovitém rockově laděném karvinském regionu bylo překvapení, že se vyloupla...

zavřít