U2

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

U2 je irská rocková kapela, založená v roce 1976 v Dublinu. Jejími současnými členy jsou: Bono (Paul David Hewson - zpěv, kytara), The Edge (David Howell Evans - kytara, doporovodné vokály), Adam Clayton (baskytara) a Larry Mullen ml. (bicí). Za svou historii prodala skupina přes sto milionů alb a patří k nejdůležitějším hudebním tělesům na světě.

Kapela vznikla nejprve v jiném složení a pod názvem Feedback a i přes počáteční nechuť členů ponechat Hewsona jako zpěváka se z Paula vyklubal velký talent a v kapele, která v té době hrála především covery, tak zůstal. Možná i díky tomu pak chlapci vyhráli soutěž v Limericku, díky které získali 500 liber na nahrání dema v profesionálním studiu - to byl ten okamžik, kdy se také zrodil název U2. V roce 1979 tak vyšlo první EP s název U2-3, jež ovládlo irskou hitparádu, ale jiný úspěch nepřineslo.

O rok později vyšlo debutové album Boy, které bylo velice chválené a dobře se prodávalo, a v roce 1981 hned další řadovka October. Byla to nahrávka charakteristická především svou orientací na víru, což byl mimo jiné i důvod jistých nejistot kolem fungování v kapele, neboť jejich tvorba se příliš neslučovala s křesťanstvím. Na všechny tyto pochyby ale členové U2 na další desce War (1983) zapomněli a do rádií se dostal i první velký hit Sunday Bloody Sunday. Už zde začala skupina vkračovat do vod politiky a to se přeneslo i do alba The Unforgattable Fire, kde se objevují písně o Martinu Lutheru Kingovi, lidských právech a problémech společnosti. Z U2 se pomalu stávala opravdu velká kapela, která byla schopna vyprodat celý stadion - významným milníkem pro ně bylo vystoupení v rámci Live Aid.

Nejdůležitější položkou v historii kapely je ovšem řadovka The Joshua Tree (1987), která je právem považována za jedno z nejlepších alb celé hudební historie. Pochází z něj hitovka I Still Haven't Found What I'm Looking For a většina textů se opět nebojí zaobírat se politickými tématy, o kterých jiní muzikanti raději mlčeli. Hned další řadovka Achtung Baby natáčená v Berlíně se ale z kvalitativního hledika postavila hned po bok The Joshua Tree.

U2 se během své kariéry nevyhnuli ani experimentování (jako tomu bylo kupříkladu na desce Pop (1997), postupem času se ale vraceli k tradičnímu rocku, jako tomu bylo na albu All That You Can't Leave Behind (1999). S ním se formaci podařilo dobýt žebříček ve 28 zemích světa, i díky hitu Beautiful Day. Ještě lépe se dařilo - podle Bonových slov "první rockenrolové nahrávce" - How to Dismantle an Atomic Bomb (2004): 1. místo ve 32 zemích.

Do jisté kontroverze se U2 dostali s albem Songs of Innocence, neboť se tato nahrávka dostala do hudební knihovny uživatelů iPhonů - což, jak se později ukázalo, nebyl nejlepší marketingový tah. To ale neubralo nic na tom faktu, že U2 jsou považování za největší kapelu na světě.

Diskografie:
Boy (1980)
October (1981)
War (1983)
The Unforgettable Fire (1984)
The Joshua Tree (1987)
Rattle and Hum (1988)
Achtung Baby (1991)
Zooropa (1993)
Pop (1997)
All That You Can't Leave Behind (2000)
How to Dismantle an Atomic Bomb (2004)
No Line on the Horizon (2009)
Songs of Innocence (2014)


Další články interpreta

TOP 8 videoklipů týdne: U2 vás provedou ulicemi New Yorku, Maroon 5 se bezhlavě ženou za láskou

Video

vydáno 03.10.2017

Počet zástupců domácí a zahraniční scény je v aktuálním klipovém přehledu týdne vyrovnaný. Z mezinárodních hvězd nás novinkami...

ROCKBLOG: Z deníku kapely Memoary: kdo jsou, co dokázali a na co se chystají?

Rock blog

vydáno 02.10.2017

Kapela Memoary z Karviné vznikla v zimě roku 2010. V rázovitém rockově laděném karvinském regionu bylo překvapení, že se vyloupla...

AUDIO: Pro Pink je v singlu Beautiful Trauma její láska drogou

Audio

vydáno 01.10.2017

Vydání nového alba Pink se pomalu blíží, Beautiful Trauma bude v prodeji od 13. října. Nyní zpěvačka zveřejnila druhou ochutnávku,...

LIVE: Lollapalooza Berlín - Kapely v čele s Foo Fighters nebo Mumford And Sons na výbornou, zato organizace slabá

Recenze

vydáno 11.09.2017

O festivalu Lollapalooza někdy nepochybně slyšela většina hudebních fanoušků, tento putovní (původně americký) festival má totiž na...

Nejočekávanější desky podzimu: U2, Foo Fighters, Taylor Swift, Pink, Robert Plant a další

Style

vydáno 11.09.2017

Také podzim 2017 bude plný nové hudby. Své fanoušky potěší rockoví matadoři U2 nebo Foo Fighters , popové hvězdy Taylor Swift a...

VIDEO: U2 v novince You're The Best Thing About Me zacílili na rádia

Video

vydáno 06.09.2017

Už je to nějaký ten pátek, co měli U2 opravdu velký rádiový hit. Novinka You're The Best Thing About Me z chystaného alba Songs Of...

TOP 8 videoklipů týdne: Hurts tančí se zármutkem v duši, Harry Styles nahrával v Abbey Road

Video

vydáno 05.09.2017

Začátek září přináší v hudbě tradičně spoustu novinek a nejinak je tomu i letos. Své fanoušky potěšili U2 , Hurts , Calvin...

VIDEO: U2 představili první song z nové desky. Vrací se v něm k syrovému rocku

Video

vydáno 31.08.2017

Nové album Songs Of Experience irských U2 by mělo vyjít ještě letos, nyní z něj Bono a spol. zveřejnili první ochutnávku. Jde o...

zavřít