Rage Against The Machine

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Rage Against The Machine Rage Against The Machine

 

Rage Against the Machine je americká rocková kapela z Los Angeles, založená v roce 1991. Jejími členy jsou Zack de la Rocha (zpěv), Tim Commerford (basová kytara a doprovodné vokály), Tom Morello (kytara) a Brad Wilk (bicí). Celosvětově prodala skupina přes 16 milionů alb a řadí se tak mezi nejvýznamější rocková uskupení v historii.

V roce 1991 se rozpadla kapela Toma Morella Lock Up a bubeník této kapely doporučil Timu Commerfordovi a Zacku de la Rochovi, aby si zajamovali právě s Morellem, který aspiroval k založení nového hudebního tělesa. Ten do nově vznikající skupiny nalákal ještě Brada Wilka, jenž se kdysi neúspěšně ucházel o post bubeníka v Lock Up. Nová parta se pojmenovala podle songu, který de la Rocha napsal pro svoji původní hardcore kapelu Inside out. V krátké době pak Rage Against the Machine začali vystupovat a také podepsali smlouvu s Epic Records. Debutové eponymní album (1992) dosáhlo na trojité zlato a dočkalo se i aktivní rotace songu Killing in the Name v rádiích. Deska se o pár let později ocitla v žebříčku pěti set nejlepších desek historie (konkrétně na 368. místě). 

Další řadovka Evil Empire se k posluchačům dostala v roce 1996 a kapela k sobě tehdy přítáhla pozornost, když během Saturday Night Live vyvěsila na pódiu obrácené americké vlajky (na protest proti kandidatuře republikánského prezidentského kandidáta). RATM se obecně se svými názory nikdy nepárali, obzlávště pak těmi politickými. V roce 1994 se jim povedl skvělý kousek, když dostali příležitost předskakovat U2 na jejich turné. Výtečně se dařilo i třetí studiovce The Battle of Los Angeles, která také debutovala na prvím místě Billboardu. V tentýž rok, tedy 1999, se song Wake Up objevil ve filmu Matrix (později ve třetím díle Matrixu zazněl ještě song Calm Like a Bomb) a katapultoval tak skupinu do mnohem mainstremovějšího povědomí. I toto album se ocitlo v onom žebříčku Rolling Stone nejlepších alb.

V roce 2000 de la Rocha vydal prohlášení, že z kapely po všemožném handrkování ("hádali jsem se i o tom, jaká mají být naše trička!") odchází. Ostatní členové RATM pak dlouhou dobu uvažovali, co dál. Nakonec se dali dohromady s Chrisem Cornellem ze Soundgarden a utvořili spolu uskupení Audioslave, které mělo ve své době velmi slušné úspěchy. De La Rocha v té době začal pracovat na sólovém albu, spolupracoval také s Trentem Reznorem. V roce 2007 se pak RATM znovu sešli a ihned spolu vyjeli na velké turné po celém světě, navštivili rovněž ty největší festivaly. Nové album však bylo dlouhou dobu v nedohlednu. Ledy prolomil až de la Rocha, když v roce 2010 poprvé zmínil práci na novém materiálu. Ten však nakonec nevyšel, zato kapela aktivně plánovala vlastní festival. Morello, Wilk a Commerford založili s členy Public Enemy a Cypress Hill superkapelu.

Diskografie:
Rage Against the Machine (1992)
Evil Empire (1996)
The Battle of Los Angeles (1999)
Renegades (2000)

Další články interpreta

John Legend vydává Wake Up!

News

vydáno 29.08.2010

zavřít