Gogol Bordello

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Gogol Bordello Gogol Bordello

Gogol Bordello je romská punková kapela z New Yorku. Byla založena v roce 1999 a proslavila se svou nevšední kombinací cikánské hudby a punku, a také svými energickými a humornými koncerty. Členové kapely pocházejí z různých zemí a sestava se poměrně často obměňuje. Gogol Bordello tedy tvoří Eugene Hütz (zpěv, akustická kytara, perkuse; Ukrajinec), Sergey Ryabtsev (housle, back vokály; Rus), Pamela Racine (perkuse, back vokály, tanec), Thomas "Tommy T" Gobena (baskytara, back vokály; Etiopijec), Pedro Erazo (MC, perkuse; Ekvádorec), Alfredo Ortiz (bicí; Američan), Pasha Newmer (akordeon, back vokály; Bělorus) a Boris Pelekh (kytara, back vokály; Rus).

Název kapely je inspirován jménem rusko-ukrajinského spisovatele Nikolaje Gogola, ve kterém kapela nachází velkou inspiraci. Gogol ve své době propašoval ukrajinskou kulturu do té ruské a to samé si klade za cíl i Gogol Bordello, které chce cikánskou a východoevropskou hudbu dostat do širšího povědomí a především do anglicky hovořících zemí. Pojem "bordello" pak znamená v angličtině "klub pro džentlmeny", neboli stručně řečeno "bordel". Gogol Bordello se původně jmenovali Hütz and the Béla Bartóks, ale Hütz se název rozhodl změnit, "protože v Americe nikdo jméno Béla Bartók neslyšel" (jedná se o maďarského hudebního skladatele). 

První singl kapely vyšel v roce 1999 a skutečně prorazit ve velkém se jim povedlo až v roce 2005, kdy vydali na labelu proslulého Ricka Rubina (American Recordings, spadající pod Sony Music Entertainment) album Transcontinental Hustle, které získalo spoustu pozitivních ohlasů. Od té doby také skupina velmi aktivně koncertuje po celém světě, navíc jen s malými přestávkami. Zajímavostí i je, že ačkoli je Hütz rozený frontman, žádný člen kapely neustupuje do pozadí a každý dostane během vystoupení prostor. Formace samozřejmě několikrát navštívila Česko, například festival Might Sounds, o čemž jsme psali zde. Vynikající výsledky měla i deska Super Taranta, která získala i světový věhlas a časopis Rolling Stone počin umístil mezi padesátku nejlepších desek roku. 

 

Diskografie:
Voi-La Intruder (1999)
Multi Kontra Culti vs. Irony (2002)
J.U.F. (2004, with Tamir Muskat)
Gypsy Punks: Underdog World Strike (2005)
Super Taranta! (2007)
Live from Axis Mundi (2009)
Trans-Continental Hustle (2010)
Моя Цыганиада (2011)
Pura Vida Conspiracy (2013)
Seekers and Finders (2017)

Další články interpreta

Gogol Bordello v Arše

News

vydáno 05.07.2007

zavřít