Madonna

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Madonna Madonna

 

Madonna (vlastním jménem Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie) je dle Guinessovy knihy rekordů nejúspěšnější umělkyní všech dob a často je také označována za královnu popu. Narodila se 16. srpna 1958 v Bay City ve státě Michigan a má italské a francouzské předky. Mezi její nezjnámější hity patří legendární songy jako Like A Virgin, La Isla BonitaLike A Prayer, Material Girl, Frozen, Hung Up, Sorry či 4 Minutes.

Od útlého dětství se velice úspěšně věnovala baletu, a navzdory otcově přání se rozhodla pro uměleckou dráhu. Nejprve se jí podaři působit v New Yorku právě v oblasti tance, záhy ale zjišťuje, že na profesionální úrovni se baletu věnovat nemůže a tak začala pracovat ve fastfoodu a rekreačně také působila v několika rockových kapelách (i jako bubenice). Když se začala čím dál více angažovat sólově, všimli si ji producenti ze Sire Records (spadá pod Warner).

V roce 1983 tak vychází první album nazvané jednoduše Madonna, a přineslo s sebou hity jako Borderline, Lucky Star či Holiday. A ačkoli má Madonna v procesu psaní a aranžování písní už od začátku své kariéry hlavní slovo, je její úspěch až doteď často přisuzován spíše správnému výběru spolupracovníků, muzikantů a producentů, než jejímu skutečnému talentu.

V éře dalších alba (Like A Virgin) se Madonně podařila také první velká provokace: na veřejnost pronikly její nahé snímky. V tom samém roce, tedy 1985, se také poprvé vdala, a to za hollywoodského herce Seana Penna, kterému věnuje i následující nahrávku True Blue. Ta je z jejích alb komerčně vůbec nejúspěšnější. Od čtyři později se s Pennem rozvádí, a to především kvůli divokým manželským hádkám způsobeným hercovou alkoholickou závislostí. Další skandál se Madonně povedl s novou nahrávkou a předešvím ústřední písní Like A Prayer, kde vizuál zobrazoval eticky sporná témata, jako například rasismus či hořící kříže.

Skutečného uznání ze strany kritiků se Madonna dočkala až s průkopnickým albem Ray Of Light (1998), které stanovilo novou dimenzi popu, i díky vynikající práci producenta Williama Orbita. Podobně svěže působila i nahrávka Music, která si zajímavě pohrála především s elektronikou. Smůlu ale měla zpěvačka s albem American Life. Ačkoli jej mnohými fanoušky považováno za jedno z nejlepších ve zpěvaččině diskografii, prodejní výsledky přesvědčily zpěvačku o tom, že tato cesta není správná. Ostatně i proto zní všechny další nahrávky (kromě Hard Candy), včetně té aktuální Rebel Heart, poněkud podobně - tedy čistě popově, ale nepříliš inovativně. To ale Madonně vůbec nevadí pokračovat v tom, v čem v roce 1983 začala - tedy být královnou popu.

Madonna má dvě děti: dceru Lourdes (narozena v roce 1996), kterou má se svým někdejším trenérem Carlosem Leonem a s britským režisérem Guyem Ritchiem syna Rocca (nar. 2000). Z Malawi má také adoptovaného syna Davida. Zahrála si také v několika filmech, největší úspěch jí vynesl snímek Evita. 

O jejím pražském koncertě v roce 2015 jsme psali tady.

Diskografie:
Madonna (1983)
Like a Virgin (1984)
True Blue (1986)
Like a Prayer (1989)
Erotica (1992)
Bedtime Stories (1994)
Ray of Light (1998)
Music (2000)
American Life (2003)
Confessions on a Dance Floor (2005)
Hard Candy (2008)
MDNA (2012)
Rebel Heart (2015)

Další články interpreta

zavřít