Hurts

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Hurts Hurts

 

Hurts je anglické synthpopové duo založené v roce 2009. Jeho členy jsou zpěvák Theo Hutchcraft a klávesista Adam Anderson. Název skupiny se dá analyzovat ze dvou rovin: slovíčko "to hurt" nebo "hurt" znamená bolet/bolest a souvisí s duševní bolestí nebo také s tím, že prý členové kapely vypadají a hrají tak dobře, že to bolí. V rovině druhé se o názvu dá uvažovat tak, že Herz je jednotka, s pomocí které se dá vyjádřit počet úderů srdce (v němčině znamená "Herz" srdce) a shodou náhod se "Herz" čte v angličtině stejně jako "hurts".

Anderson (ročník 1984) a Hutchcraft (ročník 1986) se seznámili již v roce 2005 v jednom z manchesterských nočních klubů. Kolem nich se zrovna začala rozvíjet rvačka, tito dva pánové se ale dali do řeči a pochopili, že je spojuje láska k hudbě. Rozhodli se spolu založit kapelu Bureau a podařilo se jim i vydat singl After Midnight/Dollhouse. Následně ještě nějakou dobu zkoumali, kam by se chtěli v hudbě ubírat (mimochodem změnili název na Daggers) a nakonec si našli vhodné producenty - to už byl náznak toho, že to se svými sny myslí sakra vážně. Ne všechno šlo ale podle jejich představ a tak se rozhodli všechno opět začít odznova. Od roku 2009 se tak datuje počátek dua Hurts. Změná názvu jim zřejmě přinesla štěstí, neboť již první singl Wonderful Life z nich udělal hudební senzaci. Singl je doprovázen i působivým videem, které se stalo virálním.

Hurts ale začali vystupovat i se svými dalšími písněmi, a začínalo být jasné, že v téhle skupině tkví velký talent. To se potvrdilo i vydáním debutového alba Happiness (2010). To se stalo hitem nejen v jejich domovině, ale i v Evropě. Koncertní i festivaloví pořadatelé se o ně mohli přetrhnout. Na úspěch prvního alba se jim částečně podařilo navázat i s druhou řadovkou Exile, obsahující singly Miracle, Blind či Somebody to Die For. S dalšími deskami Surrender (2015) a Desire (2017) také posluchače ujistili, že dokáží nahrát kvalitní materiál, virálního efektu už ale s žádnou písní od dob Wonderful Life nedosáhli. S Happiness a Exile se také umístili v mnoha výročních žebříčích nejlepších alb.

Hurts patří mezi interprety, kteří Českou republiku navštěvují velmi často.

Diskografie:
Happiness (2010)
Exile (2013)
Surrender (2015)
Desire (2017)

Další články interpreta

zavřít