Rasmus

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Rasmus Rasmus

 

Rasmus je finská rocková kapela založená roku 1994 v Helsinkách. Současnými členy jsou Lauri Ylönen (zpěv), Eero Heinonen (baskytara), Pauli Rantasalmi (kytara) a Jarno Lahti (bicí).

Své první EP nazvané jednoduše 1st nahrála skupina už v roce 1995 a s nulovou propagací se ho prodalo přes tisíc kusů. Podařílo se jim touto nahrávkou zaujmout i label Warner Music a v roce 1996 tak mohli vydat své debutové album Peep, které bylo velmi populární nejen v domovině ale třeba i v Estonsku a Rusku. V témže roce byli velmi produktivní a vydali ještě dvě další ípíčka. Lauri a Pauli odešli nakonec ze školy a rozhodli se plně věnovat hudbě: výsledkem byla další deska Playboys (1997). S dalším počinem Hell of a Tester už ale ubrali od původního funku a značně přidali na tvrdosti - stala se z nich čiště rocková kapela.

Kolem roku 1999 si jich povšimnul manažer kapely The Cardigans a rozhodl se - i na přání samotných členů kapely - pozvednout slávu Rasmus i mimo jejich domovinu. Pro začátek tedy změnili label z Warneru na nezávislý Playground a začali hrát čistý pop rock, začali také více pracovat s producenty a celkově se s písničkami více "piplat". V roce 2001 tak vyšla deska Into a obsahovala už i první větší hity jako F-F-F-Falling či Chill. Skutečného uznání se Rasmus dočkali až s další nahrávkou Dead Letters, kterého se prodalo přes milion a půl kusů a bylo mezinárodně velmi úspěšné. Právě z něj pochází dodnes v českých rádiích velmi oblíbený song In the Shadows. Skupina obdržela za toto album celou řadu prestižních cen, včetně ceny MTV.

Nezklamali ani s dalším dílem, šestým studiovým počinem Hide from the Sun. Platinový nosič obsahoval další oblíbené hitovky jako No Fear a Sail Away. S další řadovkou Black Roses (2008) pak dokonce sesadili Metallicu z prvního místa ve finské hitparádě. Materiál už byl o něco více experimentální, kapela si například začala pohrávat se symfonickými a metalovými prvky. Nejslavnějším hitem z této éry je pak song Livin' in a World Without You.

Posledními počiny Rasmus jsou pak eponymní The Rasmus (2012) a Dark Matters (2017), které ovšem teprve vyjde na podzim roku 2017.

Diskografie:
Peep (1996)
Playboys (1997)
Hell of a Tester (1998)
Into (2001)
Dead Letters (2003)
Hide from the Sun (2005)
Black Roses (2008)
The Rasmus (2012)
Dark Matters (2017)

Další články interpreta

zavřít