Sting

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Sting se narodil jako Gordon Matthew Thomas Summer 2. října 1951 ve městě Newcastle na severovýchodu Anglie. Mezi zajímavosti patří, že tento anglický hudebník, multiinstrumentalista, aktivista, filantrop a občasný herec je nositelem Řádu britského impéria.

Než se roku 1985 vydal svojí cestou na sólovou dráhu, byl zpěvákem, skladatelem a baskytaristou ve významné tříčlenné rockové skupině The Police, která čerpala také z punku a reggae a která své největší popularity dosáhla na začátku 80. let. Mimo jiné byla také průkopníkem rockové nové vlny. Za kariéru s The Police stihl vydat 5 studiových alb. Jakožto sólový muzikant i člen The Police získal celkem 16 hudebních cen Grammy, tu první už v roce 1980 za „nejlepší rockový instrumentální počin“. Dále se může chlubit třemi Brit Awards, filmovým Zlatým glóbsem, cenou Emmy a v neposlední řadě take několika nominacemi na filmového Oscara.

V sólové kariéře vydal již 16 studiových alb, dále několik koncertních, kompilačních a 5 EP. Včetně doby působení v The Police prodal Sting celosvětově přes 100 milionů alb. Ve Velké Británii získal 7 platinových, 3 zlaté a jednu stříbrnou desku, v USA dokonce 9 platinových a 3 zlaté desky. V roce 2006 ho magazín Paste zařadil na 62. příčku seznamu stovky nejlepších žijících skladatelů. V průběhu kariéry spolupracoval také s řadou jiných hudebníků včetně např. Craiga Davida nebo Bryana Adamse a Roda Stewarta, s nimiž natočil mega hit „All for Love“.

 

Sólová diskografie:

-The Dream of the Blue Turtles (1985)
-...Nothing Like the Sun (1987)
-The Soul Cages (1991)
-Ten Summoner's Tales (1993)
-Mercury Falling (1996)
-Brand New Day (1999)
-Sacred Love (2003)
-Songs from the Labyrinth (2006)
-If on a Winter's Night... (2009)
-Symphonicities (2010)
-The Last Ship (2013)
-57th & 9th (2016)

 

Diskografie The Police:

-Outlandos d'Amour (1978)
-Reggatta de Blanc (1979)
-Zenyattà Mondatta (1980)
-Ghost in the Machine (1981)
-Synchronicity (1983)

Další články interpreta

AUDIO: Kasabian uvádí nové album singlem You're In Love With A Psycho. Novinky představí v Praze

Audio

vydáno 23.03.2017

Nové album Kasabian For Crying Out Loud vyjde 28. dubna. Prvním singlem z desky je skladba You're In Love With A Psycho . Kapela vystoupí na...

Pět důvodů, proč vyrazit v červnu na Aerodrome festival: Linkin Park, Enter Shikari nebo Simple Plan

Style

vydáno 08.02.2017

Pražský Aerodrome festival k nám v minulých letech dovezl hvězdy světového formátu, jako jsou například Metallica ,  System Of A Down...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (II.): Colours lákají na Imagine Dragons i Jamiroquai, Rock Heart zválcují Lordi

Style

vydáno 19.01.2017

I když venku mrzne, lístky na festivaly jdou už teď na dračku. Možná jste o Vánocích našli pod stromečkem nějakou tu vstupenku - a...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím