Sting

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Sting se narodil jako Gordon Matthew Thomas Summer 2. října 1951 ve městě Newcastle na severovýchodu Anglie. Mezi zajímavosti patří, že tento anglický hudebník, multiinstrumentalista, aktivista, filantrop a občasný herec je nositelem Řádu britského impéria.

Než se roku 1985 vydal svojí cestou na sólovou dráhu, byl zpěvákem, skladatelem a baskytaristou ve významné tříčlenné rockové skupině The Police, která čerpala také z punku a reggae a která své největší popularity dosáhla na začátku 80. let. Mimo jiné byla také průkopníkem rockové nové vlny. Za kariéru s The Police stihl vydat 5 studiových alb. Jakožto sólový muzikant i člen The Police získal celkem 16 hudebních cen Grammy, tu první už v roce 1980 za „nejlepší rockový instrumentální počin“. Dále se může chlubit třemi Brit Awards, filmovým Zlatým glóbsem, cenou Emmy a v neposlední řadě take několika nominacemi na filmového Oscara.

V sólové kariéře vydal již 16 studiových alb, dále několik koncertních, kompilačních a 5 EP. Včetně doby působení v The Police prodal Sting celosvětově přes 100 milionů alb. Ve Velké Británii získal 7 platinových, 3 zlaté a jednu stříbrnou desku, v USA dokonce 9 platinových a 3 zlaté desky. V roce 2006 ho magazín Paste zařadil na 62. příčku seznamu stovky nejlepších žijících skladatelů. V průběhu kariéry spolupracoval také s řadou jiných hudebníků včetně např. Craiga Davida nebo Bryana Adamse a Roda Stewarta, s nimiž natočil mega hit „All for Love“.

 

Sólová diskografie:

-The Dream of the Blue Turtles (1985)
-...Nothing Like the Sun (1987)
-The Soul Cages (1991)
-Ten Summoner's Tales (1993)
-Mercury Falling (1996)
-Brand New Day (1999)
-Sacred Love (2003)
-Songs from the Labyrinth (2006)
-If on a Winter's Night... (2009)
-Symphonicities (2010)
-The Last Ship (2013)
-57th & 9th (2016)

 

Diskografie The Police:

-Outlandos d'Amour (1978)
-Reggatta de Blanc (1979)
-Zenyattà Mondatta (1980)
-Ghost in the Machine (1981)
-Synchronicity (1983)

Další články interpreta

Anna K. interview: Jsem srdcař a jinak to nikdy nebude

Rozhovory

vydáno 10.04.2017

Nová deska Anny K. se sice jmenuje optimisticky Světlo, za sebou ale zpěvačka rozhodně nemá veselé roky. "Byla to psychická i fyzická...

Top 10 hvězd českých letních festivalů: Sting, Linkin Park, Die Antwoord a další

Style

vydáno 09.04.2017

Patříte mezi ty, kteří se pro účast či neúčast na hudebním festivalu rozhodují podle výčtu headlinerů? Pak si třeba díky našemu...

TOP 8 videoklipů týdne (132.): Kendrick Lamar si hraje na svatouška, Kasabian zvou na Metronome festival

Video

vydáno 04.04.2017

V přehledu nových klipů jsou tento týden jak jednoduše pojatá videa například od Rybiček 48, kteří vše natočili na jeden záběr,...

AUDIO: Kasabian uvádí nové album singlem You're In Love With A Psycho. Novinky představí v Praze

Audio

vydáno 23.03.2017

Nové album Kasabian For Crying Out Loud vyjde 28. dubna. Prvním singlem z desky je skladba You're In Love With A Psycho . Kapela vystoupí na...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím