Enter Shikari

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Enter Shikari Enter Shikari

 

Enter Shikari je britská rocková kapela založená v roce 1999 v St Albans v Hertfordshire. Skupinu zakládali pod jménem Hybryd basistou Chrisem Battenem, zpěvákem a klávesákem Rou Reynoldsem a bubeníkem Robem Rolfem. V roce 2003 nastoupil do formace Rory Clewlow a skupina si změnila jméno na Enter Shikari. Ve složení Rolf, Reynolds, Batten a Clewlow působí dodnes. Název Enter Shikari pochází z názvu lodě, která patřila strýčkovi Roua Reynoldse.

V letech 2003 a 2004 skupina vydala tři EP (Nodding Acquaintance, Anything Can Happen in the Next Half Hour, Sorry You're Not a Winner) (část z nich se nakonec objevila na debutovém album Take To The Skies). Aktivně koncertovali, některé jejich songy prorazily i do rádiového éteru. Veliký úspěch se jim podařil až roku 2006: to se jejich video k singlu Mothership stalo singlem týdne v iTunes Store. Song Sorry You're Not a Winner/OK Time for Plan B se také objevil v populárních videohrách. The Zone pak bylo kompilační album, jež sestávalo z jejich nejlepších demonahrávek a vydaných singlů.

Pak už nastal čas debutového alba Take to the Skies (2007), které jim zajistilo vystupování na prestižních festivalech, z alba pochází třeba populární singl We Can Breathe In Space, They Just Don't Want Us To Escape. Následující studiovky Common Dreads a A Flash Flood of Colours pak byly ještě úspěšnější.

Zatím posledním počinem Enter Shikari je deska The Mindsweep, z níž pochází velké hity The Last Garrison a Anaesthetist.

Styl Enter Shikari je velmi originální a těžko popsatelný, jejich zvuk má nejblíže k post-hardcore, electronicore (u těchto dvou stylů se dokonce sami považují za průkopníky), alternativnímu rocku, experimentálnímu roku s elementy drum and bass, techna, dubstepu a trance. Reynolds také s oblibou vkládá do svého zpěvu křik, growl a rap. Textově jsou songy Enter Shikari často politicky zaměřené.

Diskografie:
Take to the Skies (2007)
Common Dreads (2009)
A Flash Flood of Colour (2012)
The Mindsweep (2015)

Další články interpreta

zavřít