Nightwork

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

V počátcích kapely spolupracoval s Františkem Soukupem spolužák Emil Kopta. Rozdílnost v názorech na repertoár skupiny a její samotnou propagaci ale oba její zakladatele brzy donutila, aby spolupráci ukončili. Podobně tak tomu bylo i u dalších členů kapely. Po odjezdu Emila Kopty do Anglie vystřídal jeho místo herec a muzikant Jakub Prachař.

Od samotného vzniku si kapela prošla dosti bouřlivým vývojem. Žádné z hudebních vydavatelství nemělo o jejich kontroverzní styl hudby zájem a jejich snaha prosadit se na trhu českého showbyznysu byla hned zkraje odsouzena k neúspěchu. Nepomohla ani slavná jména rodičů některých členů kapely, ba naopak, nevyhnuli se nařčení z protekce a byli vyhozeni ze všech nahrávacích studií. Zaujatost hudebních společností je nakonec donutila, aby si své debutové album vydali sami. Ve vlastní produkci našli později výhodu a bezbřehou svobodu pro svou tvorbu.

Po této nemilé konfrontaci s hudebními vydavateli se za ně nakonec postavil skladatel Ondřej Soukup, otec Františka Soukupa, který jim zapůjčil vlastní nahrávací studio. Avšak ani s první deskou se vytoužený úspěch nedostavil.

Následovala částečná a tehdy již finální úprava v obsazení kapely, na druhém CD přibyly písně Globální oteplování či Vánoční čas a frontmanem skupiny se stal zpěvák Vojtěch Dyk, na jehož hlas posluchači velmi kladně reagovali.

V březnu 2013 kapela oficiálně oznámila chystané tour s názvem ČAUKi MŇAUKi, které mělo odstartovat na podzim téhož roku. To se nakonec zkrátilo na jediný koncert v O2 Areně, po kterém se kapela rozhodla odejít z hudební scény.

 

Diskografie

Respectmaja (2007)
Respectmaja reedition (2008)
Tepláky aneb kroky Františka Soukupa (2010)
Nightwork - Live(2011)
Čauki Mňauki (2013)

Další články interpreta

zavřít