Prago Union

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Jednu z nejvýznamnějších rapových skupin na české scéně tvoří rapper Kato a DJ Maro, který mimo jiné působí i v kapele Gambrz Reprs. Založení se datuje na rok 2002 a mají i své nahrávací studio s názvem Strojovna. Prago Union také vystupují živě s kapelou pod jménem Prago Union + Champion Sound. Dříve doprovodná kapela byla známa pod názvem Livě band.

Skupinu založili dva bývalí členové z legendárního uskupení ChaozzKato, který působil v Chaozzu pod pseudonymem Deph a DJ Skupla. Při živých vystoupeních vypomáhal také MC Dědek a DJ Bufe. Svůj první vinyl singl vydali Prago Union v roce 2005 a jednalo se o skladbu Gold Chain Mew-Zick II / Verbální atentát a o něco později vyšlo debutové album HDP (Hrubej Domáci Produkt), na který si přizvali zahraniční hosty, jako například Masta Ice, Planet Asia, EdO G, Dendemann či KutMasta Kurt. Ke skladbě Zvýřátka vyšel videoklip, který byl oceněný na Golden Awards ve Švýcarsku.

Druhé album, na které fanoušci museli čekat celých 5 let, vyšlo v roce 2010. Dezorient Express byl kritiky velmi dobře přijat a dokonce získal cenu Anděl v kategorii Hip hop & r’n’b. Po vydání této desky čekalo skupinu turné, na kterém stihli odehrát 53 koncertů a návštěvnost se odhaduje na 50 000 lidí. V tomto roce měl také premiéru projekt Prago Union s Livě bandem.

V rozhovorech se Kato začal zmiňovat, že by Prago Union mohli vydat “barevnou” desku. Stalo se tomu tak 1. září 2011 i přesto, že kapela byla neustále na turné. Kritikou byla dobře přijata.

Začátkem roku 2012 vyhráli Prago Union v pořadí již druhou cenu Anděl. Stali se tak historicky prvním interpretem, který dokázal obhájit cenu Anděl v kategorii Hip hop &  r’n’b.

 

Diskografie

HDP (2005)
Dezorient Express (2010)
Metronom (2010)
V barvách (2011)
Vážná hudba (2013)
Odložené chlebíčky (2013)
Drummond meets EP (2014)
G2 Acoustic Stage (live) +Champion sound (2016)
Smrt žije (2016)

Další články interpreta

Martin Zeller (Cocotte Minute) interview: Kdo nemá konfety, je nula

Rozhovory

vydáno 10.10.2017

Martin Zeller, frontman Cocotte Minute , zavzpomínal v rozhovoru na jarní turné s Hentai Corporation a Prago Union . Před nedávnem se s...

Srpen slibuje festivalovou smršť, samostatné koncerty chystají Robbie Williams, Billy Talent nebo The Offspring

Style

vydáno 31.07.2017

Prázdniny jsou přesně v půli a jejich druhá polovina rozhodně nebude hudebně chudší než ta první. Na festivaly míří třeba Lordi ,...

TOP 7 nejoriginálnějších českých koncertů prvního pololetí 2017: Emma Smetana Mezi vlaky nebo Nebe v planetáriu

Style

vydáno 27.07.2017

Existují kapely, které několikrát do roka objedou křížem krážem celou republiku bez jakékoliv invence. Následující interpreti ale...

Hentai Corporation interview: S deskou je to jako s Němci, furt se odsouvá. Ale na podzim bude!

Rozhovory

vydáno 27.06.2017

Hentai Corporation jsou dle hlasujících v anketě Žebřík Skupinou roku. Z prvenství byli mile překvapeni a vysvětlují si ho tím, že...

LIVE: Roztančená Emma Smetana završila na pražském Hlavním nádraží své první turné. Mezi vlaky se vrátí na podzim

Recenze

vydáno 03.06.2017

Své první turné pojala Emma Smetana originálně. Nevyrazila totiž čekat na fanoušky do hudebních klubů, ale šla jim naproti, přímo...

ROCKBLOG: Ceny Anděl vykročily do nové etapy správným směrem

Rock blog

vydáno 23.05.2017

Poté, co na pořádání Hudebních cen Anděl rezignoval kontroverzní podnikatel Lešek Wronka, se na letošní ročník řada lidí dívala...

CENY ANDĚL: Ovládne letošní ročník favoritka Lenny? Tipujeme vítěze jednotlivých kategorií

Style

vydáno 22.05.2017

Dlouho se řešilo, jestli letošní Andělé vůbec budou. Nakonec jejich vyhlášení poté, co licenci vrátil pořadatel předchozích...

TOP 10 nejstarších videoklipů, které formovaly českou rapovou scénu

Style

vydáno 12.05.2017

Koncem 80. let začínaly české kapely používat ve své tvorbě rap. A i když se většinou jednalo o zástupce tehdy malé hip-hopové...

zavřít