Jamiroquai

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Jamiroquai Jamiroquai

Jamiroquai je britská multižánrová skupina (nejvíce však pracují s jazzem, funkem a elektronikou) založená v roce 1992. Jejím frontmanem a hlavním tvůrcem je Jay Kay, kromě něho v kapele ještě působí Derrick McKenzie (bicí), Sola Akingbola (perkuse, back vokály), Rob Harris (kytara), Matt Johnson (klávesy), Paul Turner (baskytara), Hazel Fernandes (back vokály), Valerie Etienne (back vokály), Elle Cato (back vokály), Nate Williams (klávesy, kytara) a Howard Whiddett (Ableton Live).

Původně kapelu zakládali Jay Kay, Toby Smith (klávesy), Nick Van Gelder (bicí), Wallis Buchanan (didgeridoo) a Alec Moran. Ti všichni se také podíleli na tvorbě prvního alba. Sestava formace se v průběhu let velice často měnila, jediným stálým členem tak dosud zůstává Jay Kay. První singl vyšel roku 1992, jmenoval se When You Gonna Learn. Úspěch tohoto singlu vynesl Kayovi kontrakt se Sony Music Entertainment na osm alb. Debutové album Emergency on Planet vstoupilo do prodeje v roce 1993 a hned následující rok vyšla další řadovka The Return of the Space Cowboy, která přinesla singl Space Cowboy, který je dodnes mezi posluchači nadmíru populární.

Ačkoli byli Jamiroquai velmi úspěšní v Evropě a domovině, v Americe dlouhou dobu ne a ne uspět. Na to si museli počkat až s třetí studiovkou Travelling Without Moving (1996) s hity Virtual Insanity a Cosmic Girl, první jmenovaný byl opatřen vynikajícím videem, které získalo mnoho ocenění. Ke konci milénia se Jay Kay začal zajímat o funk a disco a to se projevilo na desce Synkronized. Hudba z tohoto počinu se mimo jiné objevila i ve filmu Godzilla. Velice zásadní změna zvuku pak přišla s albem A Funk Odyssey (2001), kdy je fanoušci osočovali, že ztratili svůj "jamiroquaivský sound", nadšeni nebyli ani kritici. Projevilo se to i tak, že z formace začali odcházet členové. I tak se ale singl Little L z tohoto období prosadil a dobyl hitparády v mnoha zemích světa.

Ke svému původnímu zvuku se projekt vrátil až v roce 2010 s dílem Rock Dust Light Star. Album se prodávalo velice špatně, singly Blue Skies a White Knuckle Ride ale patří mezi perly tvorby Jamiroquai.

V roce 2017 vystoupili Jamiroquai na Colours of Ostrava, o čemž jsme psali tady.

Diskografie:
Emergency on Planet Earth (1993)
The Return of the Space Cowboy (1994)
Travelling Without Moving (1996)
Synkronized (1999)
A Funk Odyssey (2001)
Dynamite (2005)
Rock Dust Light Star (2010)
Automaton (2017)

Další články interpreta

zavřít