Leonard Cohen

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Leonard Norman Cohan se narodil 21. září v Montrealu. Tento kanadský hudebník, básník, romanopisec a kreslíř židovského původu již během svých univerzitních let vydal v roce 1956 svou první sbírku básní. Krom poezie mu také v průběhu 60. let 20. století vyšly dva romány. První z nich byl kritikou dobře přijat, druhý však díky zaměření na sexuální témata nikoli. Po tomto druhém románu se začal čím dál tím vice zaměřovat na jeho pěveckou kariéru, která mnohonásobně převyšovala původní spisovatelské aktivity. I tak ale dále pokračoval v psaní básní, ovšem již ne tak intenzivně.

První Cohenovy písně jsou založeny na folkové hudbě. Na počátku let 70. měla jeho tvorba vliv různých druhů popu a kabaretní hudby. Počátkem let 80. častěji zpíval s doprovodnými ženskými vokály za zády. Cohenovy písně jsou často citově vážné a lyricky složité. Ve svých textech užívá metafory a další básnické prostředky, které se vymykají obvyklé písňové tvorbě. Často se zaměřuje na téma náboženství, izolace a složitých mezilidských vztahů.

Přestože je původem Žid, počátkem 70. let se věnoval buddhismu. Ovšem za buddhistu se nikdy nepovažoval a tvrdil, že se mu věnoval pouze kvůli tomu, aby si dal do pořádku svůj zmatečný život.

Za svou kariéru získal mnoho významných ocenění. Za všechny můžeme jmenovat uvedení do Rock’N’Rollové síně slávy, výroční ocenění Grammy, až po kanadské civilní vyznamenání – Řád Kanady. Samozřejmě tento významný a vážený písničkář ovlivnil spoustu dalších a jeho písně můžeme slyšet v řadě filmů a televizních seriálů. Jemu samotnému mu inspirací byl například Tom Waits, Van Morrison, Bob Dylan či Judy Collins. Za svou kariéru vydal celkem 16 studiových alb, 8 koncertních nahrávek a 5 kompilačních alb.

 

Diskografie:

Songs of Leonard Cohen (1967)
Songs from a Room (1969)
Songs of Love and Hate (1971)
New Skin for the Old Ceremony (1974)
Death of a Ladies' Man (1977)
Recent Songs (1979)
Various Positions (1984)
I'm Your Man (1988)
The Future (1992)
Ten New Songs (2001)
Dear Heather (2004)
Old Ideas (2012)
Popular Problems (2014)
You Want It Darker (2016)

Další články interpreta

Alex Clare interview: Kdykoliv píšu novou píseň, dávám do toho všechno

Rozhovory

vydáno 07.02.2017

Alex Clare se k nám vrací po pěti letech, aby představil své nové album Tail Of Lions. Autor hitu  Too Close se představí již ve...

TOP 10 nejlepších zahraničních alb roku 2016 podle redakce iREPORTu

Style

vydáno 17.01.2017

Jestliže v domácí hudbě se v roce 2016 prosadili nováčci, mezinárodní scéna naopak aplaudovala stálicím. Dvě desky v naší...

AUDIO: Iggy Pop zapomněl na divočinu, v novince Gold zní spíš jako Leonard Cohen

Audio

vydáno 17.01.2017

Iggy Pop má pověst jednoho z největších punkových šílenců světových pódií, na jehož koncertech je možné úplně všechno. O to...

HITPARÁDY (76): Čechy i Američany si podmanil The Weeknd, rádiovým éterem lomcuje zpěvačka LP

Rock blog

vydáno 11.01.2017

Na začátku roku je ve většině hitparád relativní klid, mnoho novinek v lednu nevychází, a tak se o čelo perou stálice z minulého roku....

RECENZE: Kdo a co je David Bowie? Dokument na to neodpoví, zapojte svou představivost

Recenze

vydáno 03.01.2017

Na otázku zmíněnou v titulku ani díky dokumentárnímu filmu David Bowie je.. . odpověď nenajdete. Díky bohu. Film, jenž vypráví...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: George Michael - rebel s ušlechtilou duší

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 31.12.2016

Právě končící rok 2016 byl obdobím, kdy paní s kosou řádila mezi známými muzikanty víc než jindy. Jedno z nejméně očekávaných...

RECENZE: Projektem Jump! si Petr Skočdopele bez dalších ambicí dělá radost

Recenze

vydáno 29.12.2016

Projekt Jump ! kytaristy a písničkáře Petra Skočdopoleho se zjevil takřka zničehonic debutovým albem Into The Field. Údajně velmi...

Zahraniční hudba v roce 2016: Odchod velikánů, nástup r'n'b a spousta hvězd v Česku

Rock blog

vydáno 29.12.2016

Rok, ve kterém odcházely nezapomentulné hudební osobnosti. Navzdory zajímavým deskám či objevům se bude na letopočet 2016 v hudebním...

zavřít