Beyoncé

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Beyoncé Beyoncé

 

Beyoncé (Beyoncé Giselle Knowles-Carter) je americká zpěvačka, skladatelka a herečka. Narodila se 4. září 1981 v texaském Houstonu. 

V dětství se zprvu věnovala tanci a její pěvecký talent byl objeven až o něco později - a to hlavně při školní pěvecké soutěži, kdy jako sedmiletá s přehledem střihla Imagine od Johna Lennona. Poté se stala členkou hned několika sborů a pokračovala v tréninku svého unikátního hlasu. V osmi letech se seznámila s Kelly Rowland a LaTaviou Robertson. Nejprve působily v dívčí skupině Girl's Tyme, ovšem později jejich manažer velice správně usoudil, že něco kloudného vzejde pouze z Beyoncé, Kelly a LaTavii. A to byl vznik Destiny's Child. 

Destiny's Child vydaly dohromady pět alb, z nichž vzešlo několik globálních hitů, jako například No, No, No, Survivor či Independent Women. V roce 2003 pak Beyoncé následovala své kolegyně a vydala své první sólové album nazvané Dangerously In Love a hned první singl z něj se stal naprostým trhákem - Crazy In Love platí dodnes za jeden z nejdůležitějších songů začátku tisíciletí a celá deska pak získala několik důležitých cen Grammy, což pro sólového nováčka není zase tak obvyklé. Druhá deska B'Day byla neméně úspěšná a pochází z ní například textová lahůdka jménem Irreplaceable

Období třetí desky I Am... Sasha Fierce bylo mimo jiné poznamenáno i pro zpěvačku výzamnou událostí: v roce 2008 si vzala za muže rappera Jay Z. Z třetí řadovky, která mimochodem už tak skvělé recenze nesklidila, pochází světoznámé singly Single Ladies (Put A Ring On It), If I Were A Boy a především pak Halo, což je nejpopulárnější song zpěvačky v českých rádiích. Rok 2011 pak patřil desce 4 (singl Run The World (Girls)).

V roce 2013 se jí podařil vcelku husarský kousek, když naprosto nečekaně vydala eponymní album a ihned se s ním bez jakékoli reklamy a proma ocitla na první místě Billboardu. Nečakaná byla i témata probíraná na desce - pochybnosti o mateřství, manželství a zdraví - to nebylo pro Beyoncé do té doby typické.

Poslední položkou v diskografii zpěvačky je Lemonade - album, které je podle serveru Metacritic (web, který shromažďuje nejdůležitější recenze a sčítá průměrné skóre uděleného hodnocení) také jasně nejlepší, alespoň co se recenzí týče. K triumfu mělo Lemonade nakročeno i během Grammy 2017 - být v stejné kategorii s Adele se ale holt nevyplácí.

Beyoncé má dceru Blue Ivy (narozena v roce 2012) a v současnosti očekává svého druhého potomka. 

Diskografie
Dangerously In Love (2003)
B'Day (2006)
I Am... Sasha Fierce (2008)
4 (2011)
Beyoncé (2013)
Lemonade (2016)

zavřít