Smashing Pumpkins

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Smashing Pumpkins je alternativní rocková kapela z Chicaga, stát Illinois. Byla založena roku 1988. Jejími stálými členy jsou Billy Corgan (hlavní zpěv, kytara) a Jeff Schroeder (kytara, klávesy). Kapela po celou dobu svého působení velmi často mění sestavu. Jejich styl je velmi variabilní a pestrý, v hudbě této skupiny můžete zaslechnout prvky punk rocku, grunge, elektroniky, heavy metalu, gothic rocku, dream popu, psychedelického roku, progresivního roku i shoegazingu. Ústřední postavou celého fenoménu Smashing Pumpkins je pochopitelně holohlavý hudebník Billy Corgan, který je hlavním skladatelem a textařem a i díky němu jsou Pumpkins nezaměnitelní a patří mezi nejdůležitější kapely především 90. let.

Kapela původně začínala v sestavě Billy Corgan (zpěv), James Iha (kytara), D'arcy Wretzky (baskytara) a Jimmy Chamberling (bicí). První singl vyšel v roce 1990 a protože odpovídal požadavkům tehdejší doby - tedy byl silně ovlivněn metalem a grungem, velmi uspěl. O rok později pak vyšlo debutové album Grish, prodeje však úplně tak oslnivé nebyly, částečně kvůli tomu, že zhruba ve stejně době vyšlo i Nevermind od Nirvany. Grish je snad jediným albem Pumpkins, které vzniklo bez nějakých větších rozepří a také se jako jedno z mála striktně drží rockových postupů a neobsahuje žádné rozmáchlé aranže. Prorazit se formaci podařilo až s deskou Siamese Dream, hodně tomu napomohla i producentská spolupráce Butche Viga, který udělal zvuk skupiny trochu popovější. 

Mellon Collie and the Infinite Sadness, to byl název dalšího alba, které bylo koncepční a které bylo stylově velmi divoké. Nahrávka měla obrovský úspěch (přes 16 milionů prodaných kusů). Poté ovšem ve skupině nastaly rozpory. Někteří členové měli problémy s drogami, jiní z formace odešli, Corgan se rozvedl a zanevřel na rockovou hudbu. Album s elektronickým nádechem Adore se tak sice líbilo kritikům, ale fanouškům už moc ne. Další počin Machina/The Machines of God už byl o dost lepší, Pumpkins se ale po turné k tomuto albu rozpadli. Možná kvůli nízkým prodejům, možná kvůli osobním ambicím Corgana.

Formace se dala zase dohromady až po sedmi letech a nahrála desku Zeitgeist, všechna následující alba už ale věhlasu počinů z 90. let nedosáhla.

Diskografie:
Gish (1991)
Siamese Dream (1993)
Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995)
Adore (1998)
Machina/The Machines of God (2000)
Machina II/The Friends & Enemies of Modern Music (2000)
Zeitgeist (2007)
Teargarden by Kaleidyscope (2009–2014)
Oceania (2012)
Monuments to an Elegy (2014)

Další články interpreta

zavřít