Janis Joplin

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Janis Joplin Janis Joplin

 

 

 

Janis Joplin byla americká rocková a bluesová zpěvačka a skladatelka. Narodila se ve městě Port Arthur v Texasu 19. ledna 1943. Proslavila se především svým nezaměnitelným pojetím hudby a charakteristickým chraplákem. Je jedním ze symbolů hnutí hippies.

Od malička byla malá Janis velice výstřední a úplně tím tak nezapadala do maloměstského prostředí a i kvůli tomu neměla příliš šťastné dětství. I proto již velmi brzy začala experimentovat s omamnými látkami. Od všedního neklidu a špatného rozpoložení ji zachraňovala hudba. Zbožňovala bluesovou zpěvačku Bessie Smith, která byla jejím idolem. Na začátku 60. let Joplin započala svou hudební kariéru, když se stala členkou tria The Waller Creek Boys, poté se přestěhovala do San Franciska, kde zpívala po barech a hospodách. Následně se stává členkou formace Big Brother & The Holding Company, se kterou vystoupila v roce 1967 na hudebním festivalu v Monterrey - tam na sebe poprvé významně upozornila. Brzy jí došlo, že je pro tuhle kapelu možná až příliš dobrá, a tak zakládá vlastní skupinu Kozmic Blues Band, s níž se také velmi slavně zúčastní festivalu Woodstock.

Její celý život a následně hudební kariéra byly už od začátku provázeny závilostmi různého typu, i protože vystupovala s lidmi, kteří vedli velmi podobný styl života (Jimi Hendrix, Bob Dylan, Jim Morrison). Problémy tohoto typu ale nebyly s to zakrýt její obrovský pěvecký talent - mnohými je Janis dodnes považována za nejlepší zpěvačku historie. Ve svém vokále se jí dařilo spojit prvky jisté agresivity, expresivity a syrovosti, a jindy ze sebe zase dokázala vyloudit tóny velmi jemné a citlivé. Byla také vynikající improvizátorkou a její způsob frázování je dodnes považován za příkladný.

Janis Joplin zemřela v roce 1970 na předávkování drogami. Bylo jí pouchých 27 let a je tak členkou nechvalně proslulého "Klubu 27", kam se zařadilo po jejím boku hned několik hudebníků, kteří zemřeli ve věku 27 let.

Diskografie:
Big Brother and the Holding Company (1967)
Cheap Thrills (1968)
I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! (1969)
Pearl (1971)

 

Další články interpreta

zavřít