Anna K

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Anna K (vlastním jménem Luciana Krecarová) je česká zpěvačka a skladatelka. Narodila se 4. ledna 1965 ve Vrchlabí.

Anna K se narodila ve Vrchlabí v Krkonoších, vyrůstala však u své babičky ve Špindlerově Mlýně. I díky tomu měla blízko k zimním sportům, aktivně se věnovala lyžování. Ve třetí třídě se pak přestěhovala do Prahy, kde její rodiče oba pracovali ve sféře barů a restaurací. Luciana však šla jinou cestou a nakonec v Praze vystudovala konzervatoř.

Své umělecké nadání projevila už v osmi letech, kdy se objevila v roli Pacholete ve hře Kytice v divadle Semafor. Objevila se také v seriálu Malý pitaval z velkého města. 

Hned její první album Já nezapomínám (1993) bylo poměrně úspěšné, a nejinak tomu tomu bylo i s deskou Amulet (1995), na které se podílel třeba i P.B.Ch z kapely Wanastowi Vjecy nebo David Koller z Lucie. K třetí studiovce Nebe, který byla v podstatě průlomovou, si opět přizvala samé skvělé muzikanty, na desce se poprvé objevila její vlastní kapela. produkce se ujal Jan P. Muchow a autorsky se zde podílel i kytarista a skladatel Tomáš Vartecký (Kutrizány z 25. avenue), který je také životním partnerem zpěvačky. Nebe nakonec přineslo Anně K dva Anděly - za Zpěvačku roku a za píseň Nebe.

S Varteckým zpěvačka spolupracovala i nadále, například hned na dalším album Stačí, když se díváš (2001), na soundtracku k filmu Musím tě svést a především pak na vynikajících řadovckách Noc na zemi (2004) a Večernice (2006). Kromě hudby samotné je zpěvačka často oceňována i za velmi zajímavé a kvalitní obaly.

V roce 2010 byla zpěvačce zjištěna rakovina prsu, Anna K pak podstoupila léčbu a o nemoci otevřeně hovořila a snažila se podporovat povědomí o problému rakoviny, především pak upozorňovala na důležitost včasné léčby. Všechny své prožitky pak popsala na řadovce Relativní čas (2011). V roce 2017 se rakovina bohužel vrátila. Zpěvačka ale prozatím nehodlá rušit žádné koncerty, kterými podporuje vydání své nové desky Světlo.

Diskografie:
Já nezapomínám (1993)
Amulet (1995)
Nebe (1999)
Stačí, když se díváš... (2001)
Noc na zemi (2004, 2005)
Večernice (2006)
Relativní čas (2011)
Světlo (2017)

Další články interpreta

TOP 8 videoklipů týdne: Tomáš Klus zpívá se svou ženou, Mandrage mají rádi divoké holky

Video

vydáno 12.12.2017

V minulém týdnu jsme měli opět možnost vybrat si z pestrobarevné škály nových klipů. Česká rádia aktuálně blázní po nové...

Celeste Buckingham interview: Na nové desce jsem se přiznala k věcem, které bych jinak neřekla

Rozhovory

vydáno 30.11.2017

Nová deska Bare je pro Celeste Buckingham velmi osobní. "Mám tam písničku o boji s alkoholem, o zlomeném srdci, o zneužití, o svých...

AUDIO: Tomáš Klus nazpíval píseň se svou ženou Tamarou. Věří v ní, že se svět promění

Audio

vydáno 13.09.2017

Tomáš Klus před startem podzimní části své Recyklus Tour představil nový singl A pak . Pěveckou partnerkou mu v něm je jeho...

VIDEOROZHOVOR: Anna K. - V tomhle období není třeba zpívat depresivní písně

Rozhovory

vydáno 18.08.2017

Po jarním turné k novému albu Světlo pokračuje Anna K . v koncertování i v létě, kdy patří k hlavním hvězdám festivalové šňůry...

LIVE: Hrady CZ na Rožmberku - Tomáš Klus rozesmál i dojal, Lucie Bílá byla za metalovou královnu

Recenze

vydáno 06.08.2017

Putovní festival Hrady CZ pokračoval v pátek a sobotu v jižních Čechách. Krásné prostředí Rožmberka, všudypřítomná dobrá...

Srpen slibuje festivalovou smršť, samostatné koncerty chystají Robbie Williams, Billy Talent nebo The Offspring

Style

vydáno 31.07.2017

Prázdniny jsou přesně v půli a jejich druhá polovina rozhodně nebude hudebně chudší než ta první. Na festivaly míří třeba Lordi ,...

TOP 7 nejoriginálnějších českých koncertů prvního pololetí 2017: Emma Smetana Mezi vlaky nebo Nebe v planetáriu

Style

vydáno 27.07.2017

Existují kapely, které několikrát do roka objedou křížem krážem celou republiku bez jakékoliv invence. Následující interpreti ale...

TOP 10 nejposlouchanějších rockových kapel na Spotify: Coldplay, Beatles, Linkin Park a další

Style

vydáno 19.07.2017

Fenomén streamování hudby nabral v posledních letech na obrátkách, a dnes už data z platforem jako Spotify či Deezer musí chtě nechtě...

zavřít