Anna K

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Anna K (vlastním jménem Luciana Krecarová) je česká zpěvačka a skladatelka. Narodila se 4. ledna 1965 ve Vrchlabí.

Anna K se narodila ve Vrchlabí v Krkonoších, vyrůstala však u své babičky ve Špindlerově Mlýně. I díky tomu měla blízko k zimním sportům, aktivně se věnovala lyžování. Ve třetí třídě se pak přestěhovala do Prahy, kde její rodiče oba pracovali ve sféře barů a restaurací. Luciana však šla jinou cestou a nakonec v Praze vystudovala konzervatoř.

Své umělecké nadání projevila už v osmi letech, kdy se objevila v roli Pacholete ve hře Kytice v divadle Semafor. Objevila se také v seriálu Malý pitaval z velkého města. 

Hned její první album Já nezapomínám (1993) bylo poměrně úspěšné, a nejinak tomu tomu bylo i s deskou Amulet (1995), na které se podílel třeba i P.B.Ch z kapely Wanastowi Vjecy nebo David Koller z Lucie. K třetí studiovce Nebe, který byla v podstatě průlomovou, si opět přizvala samé skvělé muzikanty, na desce se poprvé objevila její vlastní kapela. produkce se ujal Jan P. Muchow a autorsky se zde podílel i kytarista a skladatel Tomáš Vartecký (Kutrizány z 25. avenue), který je také životním partnerem zpěvačky. Nebe nakonec přineslo Anně K dva Anděly - za Zpěvačku roku a za píseň Nebe.

S Varteckým zpěvačka spolupracovala i nadále, například hned na dalším album Stačí, když se díváš (2001), na soundtracku k filmu Musím tě svést a především pak na vynikajících řadovckách Noc na zemi (2004) a Večernice (2006). Kromě hudby samotné je zpěvačka často oceňována i za velmi zajímavé a kvalitní obaly.

V roce 2010 byla zpěvačce zjištěna rakovina prsu, Anna K pak podstoupila léčbu a o nemoci otevřeně hovořila a snažila se podporovat povědomí o problému rakoviny, především pak upozorňovala na důležitost včasné léčby. Všechny své prožitky pak popsala na řadovce Relativní čas (2011). V roce 2017 se rakovina bohužel vrátila. Zpěvačka ale prozatím nehodlá rušit žádné koncerty, kterými podporuje vydání své nové desky Světlo.

Diskografie:
Já nezapomínám (1993)
Amulet (1995)
Nebe (1999)
Stačí, když se díváš... (2001)
Noc na zemi (2004, 2005)
Večernice (2006)
Relativní čas (2011)
Světlo (2017)

Další články interpreta

VIDEOROZHOVOR: Anna K. - V tomhle období není třeba zpívat depresivní písně

Rozhovory

vydáno před 24 hodinami

Po jarním turné k novému albu Světlo pokračuje Anna K . v koncertování i v létě, kdy patří k hlavním hvězdám festivalové šňůry...

LIVE: Hrady CZ na Rožmberku - Tomáš Klus rozesmál i dojal, Lucie Bílá byla za metalovou královnu

Recenze

vydáno 06.08.2017

Putovní festival Hrady CZ pokračoval v pátek a sobotu v jižních Čechách. Krásné prostředí Rožmberka, všudypřítomná dobrá...

Srpen slibuje festivalovou smršť, samostatné koncerty chystají Robbie Williams, Billy Talent nebo The Offspring

Style

vydáno 31.07.2017

Prázdniny jsou přesně v půli a jejich druhá polovina rozhodně nebude hudebně chudší než ta první. Na festivaly míří třeba Lordi ,...

TOP 7 nejoriginálnějších českých koncertů prvního pololetí 2017: Emma Smetana Mezi vlaky nebo Nebe v planetáriu

Style

vydáno 27.07.2017

Existují kapely, které několikrát do roka objedou křížem krážem celou republiku bez jakékoliv invence. Následující interpreti ale...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím