Linkin Park

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Linkin Park Linkin Park

 

Linkin Park je americká rocková skupina z Kalifornie. Kapelu tvoří: Mike Shinoda (vokály, klávesy, doprovodná kytara), Brad Delson (doprovodná kytara, bicí), Dave Farrell (baskytara, doprovodné vokály), Joe Hahn (samply, DJ, klávesy) a Rob Bourdon (bicí). Styl kapely se dá označit za mix klasického roku, nu metalu, rap rocku, alternativy a elektroniky.

Kapela původně vzešla z formace jménem Xero a samotní Linkin Park se pak zformovali v roce 1997. Živou vodou pro ně byl příchod unikátního zpěváka Chestera Bennigtona, který také přišel se jménem pro kapelu. Nejprve vymyslel spojení "Hybrid Theory", které však nepřipadalo v úvahu, protože se již podobně jmenovala britská kapela. Na řadu tedy přišlo jméno "Lincoln Park" (jako park poblíž nahrávacího studia), avšak při tvorbě internetových stránek vyšlo najevo, že takováto doména je již obsazená, a proto se zkomolením jména "Lincoln" vytvořilo "Linkin".

V roce 1999 získala kapela svou první smlouvu, a to s labelem Warner Bros. O rok později se na pulty dostalo jejich první album Hybrid Theory, které zažilo až nečaně velký úspěch a dodnes také platí za vrchol celé tvorby Bennigton a spol. Největšími hity počinu jsou songy In The End a One Step Closer, píseň Crawling jim pak vynesla cenu Grammy za nejlepší vystoupení v žánru hard rocku.

Ještě větší popularita se dostavila s vydáním alba Meteora (2003), z nichž pochází vůbec nejpopulárnější a nejikoničtější skladby od Linkin Park: Breaking The Habit, Somewhere I Belong a Numb. Změna stylu a celkového zvuku se dostavila s albem Minutes To Midnight (2007), které mnohem více inklinovalo ke klasickému roku, což rozdělilo mnohé fanoušky na dva tábory. V jednom z interview nakonec Bennington přiznal, že chtěli svůj styl změnit už na albu Meteora, aby se zavděčili fanouškům, ale teď již nastal čas k tomu, aby kapela rozhodovala sama za sebe. Tahle strategie se na Minutes To Midnight vyplatila, ne však tolik jako na následujících počinech: A Thousand Suns, Living Things The Hunting Party už nesly silné známky odklonění od původního stylu a komerčně už to tak oslnivé výsledky nebyly, navzdory nesporným kvalitám všech desek. 

V roce 2017 vyšlo album One More Light, které se radikálně lišilo od všech předchůdců v diskografii kapely, neobsahovalo žádné screamo vokály ani kytary a Linkin Park za něj sklidili převážně nekompromisní kritiku. 

Zpěvák Chester Bennington 20. července 2017 spáchal sebevraždu. Netajil se tím, že od děství trpěl psychickými problémy a v pubertě i dospělém životě řešil tyto problémy alkoholem a drogami. Jeho smrt však přišla přesto naprosto nečekaně a zasáhla nejen kapelu a fanoušky, ale i celý svět.

Diskografie:
Hybrid Theory (2000)
Meteora (2003)
Minutes To Midnight (2007)
A Thousand Suns (2010)
Living Things (2012)
The Hunting Party (2014)
One More Light (2017)

Další články interpreta

Linkin Park - anketa

Obsah

vydáno 21.10.2020

Mike Shinoda

Interpreti

vydáno 17.07.1998

zavřít