30 Seconds To Mars

Vydáno 07.01.2012 | autor: Markéta Koloničná

30 Seconds To Mars 30 Seconds To Mars

 

30 Seconds to Mars nebo také Thirty Seconds to Mars je americká kapela z města umělců, tedy Los Angeles. Hlavní tváří uskupení je charizmatický herec a hudebník Jared Leto (narozen 26. prosince 1971), jehož můžete znát z filmů jako Requiem For A Dream, Mr. Nobody nebo Dallas Buyers Club (za vedlejší roli v tomto snímku získal Oscara). Kromě Jareda jsou součástí kapely i jeho bratr Shannon, který hraje na bicí, a kytarista bosensko-hercegovinského původu Tomo Miličević. Leto považuje za své největší idoly interprety jako Pink Floyd, The Cure, Nine Inch Nails, Depeche Mode či Nirvana. Styl 30 Seconds to Mars se nedá popsat jedním slovem. Jedná se o směcici alternativního, neo-progresivního rocku s odbočkami do post-grunge. Jared Leto jako vokalista s oblibou využívá svého hlasu k screamu.Většina klipů skupiny se vyznačuje pompézní produkcí, tajemnem a silným filmovým nádechem, čemuž se zase tolik nelze divit, pokud vezmeme v potaz Jaredovy jiné aktivity. Hned několikrát byl Leto prohlášen za jednoho z nejkrásnějších mužů planety a může se pyšnit početnou fanouškovskou základnou, jejíž převážnou většinu tvoří dívky, které obdivují především jeho neobvyklé oči.

Ačkoli se Jared zajímal (spolu s bratrem) o hudbu již odmalička, zpočátku se věnoval převážně své herecké kariéře. Zlom přišel až v roce 2002, kdy 30 Seconds to Mars (běžně zkracováno na 30STM) vydali své první, eponymní album 30 Seconds to Mars, které sice obdrželo vcelku pozitivní ohlasy od kritiků i fanoušků, avšak komerčního úspěchu se počin nedočkal. Ten přišel až s druhou deskou nazvanou A Beautiful Lie, která byla úspěšná i proto, že se trefila do módy tehdejší doby, tedy stylu zvaného "emo". Z tohoto období pochází i největší hity z pera Jareda Leta, například The Kill, From Yesterday nebo titulní píseň A Beautiful Lie. 

Popularita žárnu emo ale postupně ustoupila a tím pádem se změnil i zvuk všech zasažených kapel, včetně 30STM. Album This Is War z roku 2009 už bylo poznamenáno značnou změnou stylu. Rock sice zůstal, ale do jejich hudby proniklo mnoho prvků elektroniky a celkově je pro kompilaci charakteristický spíše experimentální styl. V tomto duchu si nesly i nejznámější písně z této éry, jako Kings And Queens či Closer To The Edge. Zatím poslední položkou v diskografii kapely je album nesoucí název Love, Lust Faith and Dreams (2013), které se od jejich původního zvuku drží zatím vůbec nejdále a podle samotného Jareda "nastoluje úplně novou éru 30 Seconds to Mars".

30STM jsou známí i svým aktivistickým přístupem a charitativními činnostmi, především v oblasti ekologie. 

O jejich vystoupení z roku 2014 v Tipsport areně jsme psali tady.

Diskografie
30 Seconds to Mars (2002)
A Beautiful Lie (2005)
This Is War (2009)
Love, Lust, Faith and Dreams (2013)

Další články interpreta

zavřít