Portishead

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Portishead Portishead

Portishead je anglická skupina založená v roce 1991 v Bristolu. Jsou považováni za jedny z průkopníků žánru trip hop. Kapela nese název podle městečka, které leží nedaleko Bristolu. Členy uskupení jsou Geoff Barrow, Beth Gibbons a Adrian Utley. Proslavili se především svou ikonickou deskou Dummy. 

Právě s Dummy začneme vyprávění o této vynikající skupině. Toto legendární album vyšlo v roce 1994. Zpočátku projekt fungoval jako duo Gibbons a Barrowa, po vydání Dummy se k nim připojil ještě i producent alba, Utley. Ačkoli skupina počin nijak zvlášť nepropagovala a jen s velkou nelibostí poskytovala interview, dílo se přesto stalo nesmírně populárním a dosahovalo vynikajích prodejů, nemluvě o nadšených recenzích. Z debutu, který si vysloužil také Mercury Music Prize, vzešly tři singly: Numb, Sour Times a Glory Box. O mnoho let později, konkrétně v roce 2003, se deska umístila na 419. místě nejlepších desek všech dob, v oblasti trip-hopu se pak jedná o jeden z nejzásadnějších milníků vůbec.

Po velkém úspěchu se skromní a plaší Portishead schovali do ústraní a vrátili se až o tři roky později s eponymním počinem Portishead (1997), jehož zvuk se od zvuku předchůdce velice odlišoval, a bohužel už tak zásadní jako jejich prvotina nebyl. Přesto jsou z něj velmi známé songy jako All Mine, Over nebo Only You. Ke konci milénia se členové začali věnovat každý svým vlastním projektům, někteří to zkoušeli sólově. Dlouhou dobu o nich nebylo vůbec slyšet, poprvé se spolu objevili na scéně až v roce 2005, kdy vystoupili na benefičním koncertu v souvislosti s tehdejší katastrofou tsunami.

V roce 2008, tedy více než dlouhých deset let po druhé desce, vyšla konečně třetí řadovka nazvaná jednoduše Third, která byla exkluzivně k poslechu na platformě last.fm, což bylo v historii těchto stránek poprvé, kdy se na nich objevilo album, které ještě oficiálně nevyšlo. Portishead jakoby chytili druhý dech a měli se svou hudbou velké plány, velmi aktivně vystupovali na všemožných festivalech a zajeli si i do mnoha míst během velkého turné. Po skončení těchto koncertů spojených s Third se však Portishead opět stáhli a na jejich nové album se stále čeká. 

Portishead v roce 2013 premiérově navštívili Českou republiku a o jejich vynikajícím (ačkoli nepříliš mnohoslovném) vystoupení z pražské Tipsport areny jsme psali (a také jsem je pěkně vyfotografovali) tady.

Diskografie:
Dummy (1994)
Portishead (1997)
Third (2008)

Další články interpreta

Je jaro roku 1992

Články

vydáno 15.12.2012

Massive Attack

Interpreti

vydáno 07.01.2012

Portishead: další novinky!

News

vydáno 29.01.2008

zavřít