Blue Effect

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Blue Effect Blue Effect

Jednalo se o významnou a přední českou rockovou skupinu, která byla založena roku 1968. Za dobu své existence se její název lehce měnil: Modrý efekt, M Efekt, The Blue Effect atd. Jako jediný stálý člen byl jeden z nejlepších českých kytaristů Radim Hladík.

Mezi zakládající členy se řadí Jiří Kozel, zpěvák Vladimír Mišík a bubeník Vlado Čech. Krátce poté se k nim připojili Radim Hladík a Miloš Svoboda. Z nápadu Vladimíra Mišíka na název kapely vzešel The Special Blue Effect. Právě ten odkazoval na modrou knížku (potvrzení o zproštění povinné vojenské služby u většiny členů kapely). Zanedlouho byl zkrácen na The Blue Effect.

Na 2. československém beatovém festivalu, který byl uskutečněn v prosinci roku 1968 v pražské Lucerně, byla skupina vyhlášena objevem roku, kapelou sezóny, kytarista Radim Hladík objevem sezóny a legendární skladba Sunny Grave se stala skladbou sezóny. Jejich první deska, singl Slunečný hrob/I've Got My Mojo Working, obsahující počeštěnou verzi zmiňované vlastní skladby a na druhé straně bluesový standard, zaznamenala mimořádný posluchačský ohlas a prodala se ve více než padesátitisícovém nákladu. Ve shodnou dobu natočené EP The Blue Effect bylo přivítáno s podobným úspěchem. Vzápětí opustil skupinu Svoboda a jediným kytaristou tak na dlouhou dobu zůstal Hladík.

Když přišla normalizace, začaly se objevovat první represe proti rockové hudbě a první dlouhrající desku Blue Effectu s názvem Meditace vydanou v roce 1970 již stíhaly problémy ohledně textů. V polovině tohoto roku byl nucen kapelu opustit Vladimír Mišík. Vedoucím členem se stal Radim Hladík, který jím zůstal až do jejího konce. Právě v této době začala kapela tížit k delším skladbám a byla nakloněna k instrumentálnímu jazzrocku

Roku 1971 musela skupina přijít na český název, tedy Modrý efekt, který její členové zkracovali na M. Efekt. Kapela se spojila s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu pod vedením Kamila Hály, se kterými natočila desky Nová Syntéza a Nová Syntéza 2.

Po personálních změnách v kapele se poslední sestavila ustálila na složení Radim Hladík – kytara, Honza Křížek – kytara a zpěv, Václav Zima – bicí a Vojtěch Říha – baskytara. V rozhovoru kdysi Radim Hladík řekl, že toto je nejlepší složení, jaký kdy Blue Effect měl.

 

Diskografie

Meditace (1970)
Coniunctio (1970)
Kingdom of Life (1971)
Nová syntéza (1971)
Nová syntéza 2 (1974)
Modrý efekt & Radim Hladík (1975)
Svitanie (1977)
Svět hledačů (1979)
33 (1981)

Další články interpreta

zavřít