Dan Bárta

Vydáno 11.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Dan Bárta je český zpěvák, textař a fotograf. Narodil se 14. prosince 1969 v Sokolově a je původně vystudovaným rentgenologickým laborantem; celý rok dokonce vypomáhal v plzeňské nemocnici. Patří mezi nejuznávanější české zpěváky s unikátním hlasovým projevem a repertoárem všeobecně považovaným za vysoce kvalitní. Je také držitelem hned několik cen Akademie české populární hudby. 

Bárta nastartoval svoji kariéru díky skupině Alice, jejíž demonahrávky se dostaly k Davidu Kollerovi; ve výsledku se pak Alice stala předkapelou Lucie. Koller také v roce 1992 zprodukoval kapele jejich první desku Yeah!. Alice poté nahrála ještě tři desky, cesty členů se nakonec rozešly a Bárta byl už tehdy "namočen" v J.A.R. a Die El. Elefant!?. Ačkoli se Bárta zpočátku pohyboval spíše v rockové sféře, postupně zjistil, že mu více sedí jazz a funk, neboť se v nich mohl náležitě vyřádit a viděl v těchto žánrech skvělou příležitost k vyjádření svého muzikantského "já", navíc mu tyto oblasti nabízely i pestrou škálu výrazových možností. Neexistuje však žánr, který by mu byl cizí.

Působil v kapelách Alice, Die e. Eleffant!?, Sexy Dancers (zde působili Roman Holý a Dara Rolins), a dále pak v patrně jeho nejznámějších projektech J.A.R. a Illustratosphere. V devadesátých letech se často objevoval i v muzikálech, jako například Jesus Christ Superstar (Ježíš/Jidáš) či Evita (Che Guevara). Mihl se také ve filmech, zahrál si kupříkladu vodníka ve snímku Kytice; jeho zpěv se také v řadě filmů objevuje (Snowborďáci, Rafťáci, Horem pádem, Crushing Bliss). Podílel se také na desítkách alb jiných umělců, jmenovitě Monkey Business, Xavier Baumaxa, Gulo čar či Tereza Černochová.

Je rovněž amatérským fotografem, nejvíce se zajímá o vážky, v roce 2008 měl v pražském Wiehlově domě dokonce výstavu. Téhož roku také vyšla pozoruhodná publikace Vážky České republiky s jeho fotografiemi, na knize se pracovalo přes osm let.

Dan Bárta je ženatý s mluvčí České televize Alžbětou Plívovou, z prvního manželství se spisovatelkou a moderátorkou Kateřinou Procházkovou má dceru Elišku.

Diskografie:
Mein Kampfunk (1997) (J.A.R.)
Homo Fonkianz (1999) (J.A.R.) 
V deseti letí desetiletím (1999) (J.A.R.)
Dan Bárta &…, (1999)
Illustratosphere (2000)
Ťo ti ťo jemixes (2000) (J.A.R.)
Frtka/Mydli-to! (2000) (J.A.R.)
Nervák (2002) (J.A.R.)
Entropicture (2003)
Liberec LiveRec (2005)
Retropicture Livě (2005)
Armáda špásu (2006) (J.A.R.)
Animage (2008)
Theyories, s Robert Balzar Trio (2010)
Dlouhohrající děcka (2011) (J.A.R.)
Maratonika (2013)
Eskalace dobra (2017) (J.A.R.)

 

Další články interpreta

TOP 10 nejstarších videoklipů, které formovaly českou rapovou scénu

Style

vydáno 12.05.2017

Koncem 80. let začínaly české kapely používat ve své tvorbě rap. A i když se většinou jednalo o zástupce tehdy malé hip-hopové...

RECENZE: Eskalace dobra J.A.R.: Posluchač zajásá, kritik zamáčkne slzu

Recenze

vydáno 21.03.2017

Spěch, nervozita, nedostatek kofeinu, déšť, dopravní zácpa, pokles úrokové sazby, nutrie ve Vltavě… Všem strastem je na 55 minut...

VIDEO: Aneta Langerová - Zažívám období klidu

Video

vydáno 14.03.2017

Ani letos Aneta Langerová neodešla z vyhlašování cen Žebřík v Plzni s prázdnou. Po loňském vítězství se tentokrát umístila v...

FOTOSTORY: TOP 12 okamžiků Žebříku objektivy fotografů iREPORTu - vítězství, euforie a skvělé koncerty!

Style

vydáno 13.03.2017

Vítěze jubilejního 25. ročníku hudební ankety Žebřík známe již od pátku, připomeňme si ty nejzásadnější okamžiky...

zavřít