J.A.R.

Vydáno 11.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Jednotka Akademického Rapu či Jaromír a Radovan. Toť k vysvětlení zkratky J.A.R. na úvod. Funkovo-rockově-rapová skupina byla založena konkrétně 17. listopadu 1989. V té době základní sestavu tvořil Roman Holý, který byl také autorem hudby a duo „rapperů“ Oto Klempíř a Michael Viktořík.

První dvě alba kapely (Frtka a Mydli to!) byli spíše rockovými deskami. Svůj potenciál ale kapela ukázala až na třetím albu Mein Kampfunk z roku 1997, na kterém již zpívá Dan Bárta. Zde se objevují první velké hity kapely, jako například Maksimig či Hnědojed.

Roku 1999 vydává skupina své již čtvrté řadové album Homo Fonkianz, které poprvé vychází na labelu Sony Music. Kapela se již ustálila v desetičlenné podobě ve složení Holý, Viktořík, Klempíř, Bárta, Zbořil, Balzar, Chyška, Jelínek, Kaspar a Kop. Mimo jiné v ten samý rok vydávají videokazetu V deseti letí desetiletím.

Další řadová desky vychází o 3 roky později – tedy v roce 2002 a nese název Nervák. To se od rockových prvků, na které fanoušci byli zvyklí na předchozích deskách, odvrátilo spíše k popu a discu. Stále ale ještě převažoval funk. Z této desky vzešly singly Metamegamastítko a Jsem pohodlný, ke kterým byly také natočeny videoklipy.

Kapela každý rok 17. listopadu slaví své narozeniny tradičním koncertem ve velkém sále pražské Lucerny. V roce 2011 vydali J.A.R. své sedmé studiové album Dlouhohrající děcka a o 6 let později album Eskalace dobra.

 

Diskografie

Frtka (1992)
Mydli-to! (1994)
Mein Kampfunk (1997)
Homo Fonkianz (1999)
V deseti letí desetiletím – VHS video (1999)
Ťo ti ťo jemixes (2000)
Frtka/Mydli-to! (2000) – reedice, 2 CD
Nervák (2002)
Armáda špásu (2006)
DVD & CD (2009) (Sony BMG/Columbia)
Dlouhohrající děcka (2011)
Eskalace dobra (2017)

Další články interpreta

Márdi (Vypsaná fixa) interview: Nejlepší vtipy jsou ty vlastní

Rozhovory

vydáno 30.10.2017

Vypsaná Fixa zahájila podzimní část svého turné k nové desce Tady to někde je. Tu na koncertech hraje celou, což se prý už nikdy...

LIVE: Portless s Henrym D pokřtili desku Back a rozvášnili diváky nespoutanou energií

Recenze

vydáno 04.10.2017

Jeden ze tří oficiálních křtů mají za sebou. Portless pokřtili v pražském Paláci Akropolis na jaře vydané album Back, které je...

TOP 8 videoklipů týdne: Ben Cristovao na jeden záběr, Rytmus rappuje o rozmazlených dětech

Video

vydáno 12.09.2017

Klipová osmička uplynulého týdne je bohatá na zástupce domácí i zahraniční scény. Rytmus , Ben Cristovao , Vypsaná Fixa , Kelly...

BLOG: Honza Unger (Zrní) - Máme rádi žít spolu v partě, bejt tým

Rock blog

vydáno 09.09.2017

Kdo jsou Zrní , když je sundáte z pódia? Zpěvák Honza Unger ve svém blogu přibližuje vznik kapely i osobnost každého člena. Zrní...

TOP 12 nejlepších domácích alb prvního pololetí 2017: Zrní, David Stypka, Vypsaná Fixa, Debbi, J.A.R. a další

Style

vydáno 12.07.2017

Jsme sice teprve v pololetí, ale už teď je jasné, že rok 2017 domácí hudební scéně přeje. Vyšlo u nás totiž tolik povedených alb,...

Hudební festivaly s našlápnutým line-upem se blíží. Šetři kapsu a pořiď si lístky za polovic!

Style

vydáno 02.06.2017

Českou republikou už brzo zazní tóny všech hudebních žánrů, a to na nejlepších hudebních festivalech letošního léta. Přinášíme...

TOP 10 nejstarších videoklipů, které formovaly českou rapovou scénu

Style

vydáno 12.05.2017

Koncem 80. let začínaly české kapely používat ve své tvorbě rap. A i když se většinou jednalo o zástupce tehdy malé hip-hopové...

VIDEO: Vladivojna La Chia složila hudbu k filmu 8 hlav šílenství, rapuje Oto Klempíř, recituje Aneta Langerová

Video

vydáno 10.05.2017

Základní melodie písně Karaganda 35 je ústředním motivem filmu 8 hlav šílenství. Vladivojna La Chia je autorkou hudby k tomuto...

zavřít