Alkehol

Vydáno 18.04.2012 | autor: Dominik Pavliš

Alkehol Alkehol

Těžko hledati jinou českou kapelu, která by vystihovala termín hospodský rock více, než právě Alkehol. Vznik skupiny se datuje na rok 1992. Již o rok dříve se objevil nápad na založení kapely v hlavách Oty Hereše a Petra Buneše, někdejších kytaristů thrasmetalových Kryptor. Své nápady na písně a celkové směřování skupiny důkladně probírali v pražské restauraci Na Slamníku.

Svou první demo nahrávku Hospodo, nalejvej dotvořili 25. ledna 1992 již pod názvem Alkehol. Obsahovalo 12 písní a bylo nabídnuto nahrávací společnosti Monitor, která jejich nabídku přijala. Natočili tedy krom 12 skladeb z dema ještě další 3 a vydali plnohodnotnou debutovou desku pojmenovanou jednoduše Alkehol. Brzy se dostala do první dvacítky nejprodávanějších titulů tehdejší federální TV hitparády. Na desce jim hostoval také Lou Fanánek Hagen, který si zazpíval v písni Dejvice a O chlastu.

Druhou desku Alkehol nahráli v roce 1993 a pojmenovali ji S úsměvem jde všechno líp. Hospodský rock bavil a kapele se velmi dařilo. Deska vyhrála televizní hitparádu a následně Alkehol koncertovali ve vyprodaném sále Lucerna.

Od té doby skupina odehrála stovky koncertů po celé České republice a vydala kolem dvaceti alb. Nahrála také několik hymen pro sportovní kluby. Například pro fotbalový tým AC Sparta Praha v roce 1992 či roku 2008 pro hokejový tým HC Kometa Brno.

 

Diskografie

Alkehol (1992)
S úsměvem se pije líp (1993)
Alkeholism (1994)
Na zdraví (1995)
Odpočívej v pokoji (1996)
100% - 1997
Alkohol, to je moje milá (1998)
Metla lidstva (1999)
Pili jsme a budem (2000)
Planeta vopic (2002)
Už se to smaží a peče (2003)
Kocovina (2005)
Dvanáctka (2006)
Johoho (2008)
Pojďme se napít (2010)
20 let na tahu (2 CD) (2012)
Do bezvědomí (2012)
R.U.M. (2014)

Další články interpreta

LIVE: Pětadvacátou Benátskou! završili Status Quo, Rybičky 48 i ohňostroj

Recenze

vydáno 31.07.2017

Jubilejní pětadvacátý ročník libereckého festivalu máme za sebou. Poslední den přinesl dobrou atmosféru, kterou obstarali v závěru...

RECENZE: Harlej stále baví sebe i své posluchače

Recenze

vydáno 20.03.2017

Stálice tuzemské rockové scény Harlej na nové písně nikdy nenechala dlouho čekat. Necelé tři roky po albu Na prodej přichází...

VIDEO: Alkehol vypustil do světa nový song s Josefem Vojtkem a Petrem Jandou. Apeluje tím na oslavu svého čtvrtstoletí v Lucerně

Video

vydáno 02.03.2017

Čtveřice rockerů vypustila do světa nový track spolu s videoklipem, ve kterém si zahostoval frontman Kabátu - Josef Vojtek a legendární...

Komunál interview: Udržet kapelu 25 let funkční opravdu není samozřejmost

Rozhovory

vydáno 04.02.2017

Skoro tucet desek, stovky odehraných vystoupení, chytlavé tracky, vždy energická show, osobitý a kamarádský přístup k fanouškům,...

Ota Hereš (Alkehol) interview: Lucernu jsme na začátku kariéry vyprodali, takže se tam vracíme se stejným úmyslem

Rozhovory

vydáno 30.01.2017

V březnu oslaví Alkehol čtvrtstoletí speciálním koncertem v pražské Lucerně. Vyzpovídali jsme proto frontmana známého nejen pro své...

Marka Rybin interview: Čas všechno špatné zapomene, teď je v Gaia Mesiah opět nadšení i chemie

Rozhovory

vydáno 19.01.2017

Marka Rybin se coby charismatická, energická a živelná zpěvačka už před lety prosadila v kapele Gaia Mesiah , ze které však v roce 2008...

To nejlepší z českých festivalů: Míří k nám Korn, Massive Attack, Megadeth nebo Iggy Pop!

Style

vydáno 16.05.2016

České festivaly rostou jako houby po dešti, a to zejména v letních měsících. Přinášíme vám přehled těch, které byste rozhodně...

ANKETA: Jak rockeři oslavovali příchod nového ro(c)ku? Vyzpovídali jsme Rybičky 48, Arakain, Dymytry a další

Rozhovory

vydáno 01.01.2016

Příchod nového roku slavíme v naší kultuře obvykle se skleničkou v ruce. V případě rockerů ale kolují zkazky o divokých pitkách. Je...

zavřít