The Cure

Vydáno 18.04.2012 | autor: Dominik Pavliš

Aglická alternativní kapela The Cure byla založena roku 1976 zpěvákem a kytaristou Robertem Smithem v Crawley, Západním Sussexu. Behěm jejich působení prošlo v sestavě mnoho hudebníků a dnes je původním členem pouze frontman Smith.

Kariéru začali s deskou Three Imaginary Boys, která společně s prvními singly začlenila kapelu mezi post-punková hnutí, generace nové vlny, která vedla k vybuzení punk rockové revoluce ve Spojeném království. V 80. letech se kapela řadila do gothic rocku díky její ponuré hudbě.

S vydáním alba Pornography roku 1982 byla budoucnost kapely nejistá. Zpěvák Smith chtěl kapelu vyřadit z reputace skupiny hrající trýznivou hudbu. Počínaje singlem Let’s Go to Bed, vydaným téhož roku, začal Smith do hudby i textů přimíchávat více popového vlivu. Právě díky tomu popularita kapely rostla a ve Spojeném království dosáhly tři singly – Just Like Heaven, Lovesong a Friday I’m in Love na umístění v žebříčku Billboard Hot 100.

Skupina bývá označována za jednu z nejlivnějších kapel 80. let a začátkem let 90. se stala jednou z nejoblíbenějších alternativně rockových kapel. Mezi nejúspěšnější alba patří již zmíněné Pornography z roku 1982, The Head On The Door (1985), Disintegration (1989) a Wish (1992). Doposud zatím jejich poslední (třinácté) album s názvem 4:13 Dream vyšlo v říjnu roku 2008.

Kapela se nejdříve jmenovala Easy Cure a krom tehdy sedmnáctiletého Smitha působili i jeho spolužáci ze střední školy – Michael Dempsey (baskytara), Lol Tolhust (bicí), zpěvák Peter O’Tool a kytarista Porl Thompson. Na jaře roku 1977 vyhráli soutěž kapel v Londýně a díky tomu získali 1000 liber a možnost nahrád desku u německé společnosti Hansa. Tentýž rok z kapely odchází zpěvák Peter O’Tool a za mikrofonem ho nahrazuje Robert Smith. Když chtěli nahrát skladbu Killing an Arab, nahrávací společnost o tom nechtěla ani slyšet, i přes marné vysvětlování Smitha, že píseň žádny rasistický podtext nemá a je text je pouze inspirací románu Cizinec od Alberta Camuse. Společnost není spokojená ani s ostatními nahrávkami Easy Cure a smlouvu s nimi v březnu 1978 vypovídá. Kapela k dnešnímu dni vydala celkem 13 studiových alb, 5 alb koncertních a 10 kompilací.

 

Diskografie:

-Three Imaginary Boys (1979)
-Seventeen Seconds (1980)
-Faith (1981)
-Pornography (1982)
-The Top (1984)
-The Head on the Door (1985)
-Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me (1987)
-Disintegration (1989)
-Wish (1992)
-Wild Mood Swings (1996)
-Bloodflowers (2000)
-The Cure (2004)
-4:13 Dream (2008)

Další články interpreta

Kryštof interview: Honba za senzací skončila, po stadionu žádná další meta není

Rozhovory

vydáno 16.06.2017

V rámci oslav pětadvaceti let fungování připravila kapela Kryštof výběrovku 25, na kterou umístila 21 svých největších hitů a...

Michal Hrůza interview: Občas v životě nevíme, co chceme

Rozhovory

vydáno 19.05.2017

V období vzniku nové desky Michal Hrůza zjišťoval, jakým směrem byl se měl jeho další život ubírat. "Každý jdeme svojí vlastní...

TOP 8 videoklipů týdne (137.): Midi Lidi na bizarním srazu Kjůristů, rapující Celeste Buckingham i popoví Paramore

Video

vydáno 09.05.2017

Také květen přeje novým videoklipům. Zatímco v našich končinách vznikly rapové snímky libereckých ATMO music nebo Celeste...

LIVE: Anna K. rozsvítila vyprodanou Hybernii, album jí pokřtili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

Recenze

vydáno 26.04.2017

Koncerty v pražské Hybernii bývají většinou akustické a komorní. Anna K . si ale pro fanoušky v rámci svého turné Ve světle, během...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím