The Cure

Vydáno 18.04.2012 | autor: Dominik Pavliš

Anglická alternativní kapela The Cure byla založena roku 1976 zpěvákem a kytaristou Robertem Smithem v Crawley, Západním Sussexu. Během jejich působení prošlo v sestavě mnoho hudebníků a dnes je původním členem pouze frontman Smith.

Kariéru začali s deskou Three Imaginary Boys, která společně s prvními singly začlenila kapelu mezi post-punková hnutí, generace nové vlny, která vedla k vybuzení rockové revoluce ve Spojeném království. V 80. letech se kapela řadila do gothic rocku díky její ponuré hudbě.

S vydáním alba Pornography roku 1982 byla budoucnost kapely nejistá. Zpěvák Smith chtěl kapelu vyřadit z reputace skupiny hrající trýznivou hudbu. Počínaje singlem Let’s Go to Bed, vydaným téhož roku, začal Smith do hudby i textů přimíchávat více popového vlivu. Právě díky tomu popularita kapely rostla a ve Spojeném království dosáhly tři singly – Just Like Heaven, Lovesong a Friday I’m in Love na umístění v žebříčku Billboard Hot 100.

Skupina bývá označována za jednu z nejlivnějších kapel 80. let a začátkem let 90. se stala jednou z nejoblíbenějších alternativně rockových kapel. Mezi nejúspěšnější alba patří již zmíněné Pornography z roku 1982, The Head On The Door (1985), Disintegration (1989) a Wish (1992). Doposud zatím jejich poslední (třinácté) album s názvem 4:13 Dream vyšlo v říjnu roku 2008.

Kapela se nejdříve jmenovala Easy Cure a krom tehdy sedmnáctiletého Smitha působili i jeho spolužáci ze střední školy – Michael Dempsey (baskytara), Lol Tolhust (bicí), zpěvák Peter O’Tool a kytarista Porl Thompson. Na jaře roku 1977 vyhráli soutěž kapel v Londýně a díky tomu získali 1000 liber a možnost nahrát desku u německé společnosti Hansa. Tentýž rok z kapely odchází zpěvák Peter O’Tool a za mikrofonem ho nahrazuje Robert Smith. Když chtěli nahrát skladbu Killing an Arab, nahrávací společnost o tom nechtěla ani slyšet, i přes marné vysvětlování Smitha, že píseň žádný rasistický podtext nemá a text je pouze inspirací románu Cizinec od Alberta Camuse. Společnost není spokojená ani s ostatními nahrávkami Easy Cure a smlouvu s nimi v březnu 1978 vypovídá. Kapela k dnešnímu dni vydala celkem 13 studiových alb, 5 alb koncertních a 10 kompilací.

 

Diskografie:

Three Imaginary Boys (1979)
Seventeen Seconds (1980)
Faith (1981)
Pornography (1982)
The Top (1984)
The Head on the Door (1985)
Kiss Me, Kiss Me, Kiss me (1987)
Disintegration (1989)
Wish (1992)
Wild Mood Swings (1996)
Bloodflowers (2000)
The Cure (2004)
4:13 Dream (2008)

Další články interpreta

Kryštof interview: Honba za senzací skončila, po stadionu žádná další meta není

Rozhovory

vydáno 16.06.2017

V rámci oslav pětadvaceti let fungování připravila kapela Kryštof výběrovku 25, na kterou umístila 21 svých největších hitů a...

Michal Hrůza interview: Občas v životě nevíme, co chceme

Rozhovory

vydáno 19.05.2017

V období vzniku nové desky Michal Hrůza zjišťoval, jakým směrem byl se měl jeho další život ubírat. "Každý jdeme svojí vlastní...

TOP 8 videoklipů týdne (137.): Midi Lidi na bizarním srazu Kjůristů, rapující Celeste Buckingham i popoví Paramore

Video

vydáno 09.05.2017

Také květen přeje novým videoklipům. Zatímco v našich končinách vznikly rapové snímky libereckých ATMO music nebo Celeste...

LIVE: Anna K. rozsvítila vyprodanou Hybernii, album jí pokřtili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

Recenze

vydáno 26.04.2017

Koncerty v pražské Hybernii bývají většinou akustické a komorní. Anna K . si ale pro fanoušky v rámci svého turné Ve světle, během...

AUDIO: Lady Gaga se chce v novince The Cure po dlouhé době líbit masám

Audio

vydáno 16.04.2017

Jednou z hlavních hvězd festivalu Coachella v Kalifornii byla tento víkend Lady Gaga , která si pro fanoušky navíc připravila jedno...

Anna K. interview: Jsem srdcař a jinak to nikdy nebude

Rozhovory

vydáno 10.04.2017

Nová deska Anny K. se sice jmenuje optimisticky Světlo, za sebou ale zpěvačka rozhodně nemá veselé roky. "Byla to psychická i fyzická...

Zahraniční hudba v roce 2016: Odchod velikánů, nástup r'n'b a spousta hvězd v Česku

Rock blog

vydáno 29.12.2016

Rok, ve kterém odcházely nezapomentulné hudební osobnosti. Navzdory zajímavým deskám či objevům se bude na letopočet 2016 v hudebním...

LIVE: Rozloučení s Priessnitz? Překračuje hranice pódia i klubů

Recenze

vydáno 08.12.2016

Priessnitz letos vydali album Beztíže, jež kritici i srdcaři vynášeli do nebes. Jenže se zároveň ví, že je deskou "Jesenických Cure"...

zavřít