The Cure

Vydáno 18.04.2012 | autor: Dominik Pavliš

Aglická alternativní kapela The Cure byla založena roku 1976 zpěvákem a kytaristou Robertem Smithem v Crawley, Západním Sussexu. Behěm jejich působení prošlo v sestavě mnoho hudebníků a dnes je původním členem pouze frontman Smith.

Kariéru začali s deskou Three Imaginary Boys, která společně s prvními singly začlenila kapelu mezi post-punková hnutí, generace nové vlny, která vedla k vybuzení punk rockové revoluce ve Spojeném království. V 80. letech se kapela řadila do gothic rocku díky její ponuré hudbě.

S vydáním alba Pornography roku 1982 byla budoucnost kapely nejistá. Zpěvák Smith chtěl kapelu vyřadit z reputace skupiny hrající trýznivou hudbu. Počínaje singlem Let’s Go to Bed, vydaným téhož roku, začal Smith do hudby i textů přimíchávat více popového vlivu. Právě díky tomu popularita kapely rostla a ve Spojeném království dosáhly tři singly – Just Like Heaven, Lovesong a Friday I’m in Love na umístění v žebříčku Billboard Hot 100.

Skupina bývá označována za jednu z nejlivnějších kapel 80. let a začátkem let 90. se stala jednou z nejoblíbenějších alternativně rockových kapel. Mezi nejúspěšnější alba patří již zmíněné Pornography z roku 1982, The Head On The Door (1985), Disintegration (1989) a Wish (1992). Doposud zatím jejich poslední (třinácté) album s názvem 4:13 Dream vyšlo v říjnu roku 2008.

Kapela se nejdříve jmenovala Easy Cure a krom tehdy sedmnáctiletého Smitha působili i jeho spolužáci ze střední školy – Michael Dempsey (baskytara), Lol Tolhust (bicí), zpěvák Peter O’Tool a kytarista Porl Thompson. Na jaře roku 1977 vyhráli soutěž kapel v Londýně a díky tomu získali 1000 liber a možnost nahrád desku u německé společnosti Hansa. Tentýž rok z kapely odchází zpěvák Peter O’Tool a za mikrofonem ho nahrazuje Robert Smith. Když chtěli nahrát skladbu Killing an Arab, nahrávací společnost o tom nechtěla ani slyšet, i přes marné vysvětlování Smitha, že píseň žádny rasistický podtext nemá a je text je pouze inspirací románu Cizinec od Alberta Camuse. Společnost není spokojená ani s ostatními nahrávkami Easy Cure a smlouvu s nimi v březnu 1978 vypovídá. Kapela k dnešnímu dni vydala celkem 13 studiových alb, 5 alb koncertních a 10 kompilací.

 

Diskografie:

-Three Imaginary Boys (1979)
-Seventeen Seconds (1980)
-Faith (1981)
-Pornography (1982)
-The Top (1984)
-The Head on the Door (1985)
-Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me (1987)
-Disintegration (1989)
-Wish (1992)
-Wild Mood Swings (1996)
-Bloodflowers (2000)
-The Cure (2004)
-4:13 Dream (2008)

Další články interpreta

LIVE: Anna K. rozsvítila vyprodanou Hybernii, album jí pokřtili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

Recenze

vydáno před 7 hodinami

Koncerty v pražské Hybernii bývají většinou akustické a komorní. Anna K . si ale pro fanoušky v rámci svého turné Ve světle, během...

AUDIO: Lady Gaga se chce v novince The Cure po dlouhé době líbit masám

Audio

vydáno 16.04.2017

Jednou z hlavních hvězd festivalu Coachella v Kalifornii byla tento víkend Lady Gaga , která si pro fanoušky navíc připravila jedno...

Anna K. interview: Jsem srdcař a jinak to nikdy nebude

Rozhovory

vydáno 10.04.2017

Nová deska Anny K. se sice jmenuje optimisticky Světlo, za sebou ale zpěvačka rozhodně nemá veselé roky. "Byla to psychická i fyzická...

Zahraniční hudba v roce 2016: Odchod velikánů, nástup r'n'b a spousta hvězd v Česku

Rock blog

vydáno 29.12.2016

Rok, ve kterém odcházely nezapomentulné hudební osobnosti. Navzdory zajímavým deskám či objevům se bude na letopočet 2016 v hudebním...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím