Majk Spirit

Vydáno 15.06.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Majk Spirit Majk Spirit

 

Majk Spirit (vlastním jménem Michal Dušička) je slovenský rapper a člen skupiny H16. Narodil se 28. srpna 1984 v Bratislavě.

Spirit začínal psát své první texty a v domácích podmínkách i nahrávat někdy kolem roku 2000. O rok později vznikla jeho první skladba Poézia ulice ve spolupráci se Suverenem, dále se pak objevily písně Viera a Byť či nebyť. Roku 2003 se Majk stává členem skupiny H16 (název znamená adresu školy, kterou navštěvoval: Hálova 16) a spolu s ním v uskupení ještě figurují Otecko, Abe, DJ Yanko Král, Grimaso, Cigo a v roce 2012 také Billy Hollywood a jejích píseň Nech ti nejebe se stala nesmírně populární. H16 vychází poté první EP Jednašeska ftvojom klube (2004), za kterým následuje i debut Kvalitný materiál (2006) oceněný platinovou deskou. Z něj pochází hity Nech vidia a Zarábaj keš.

V témže roce se pak Majk Spirit objevuje jako sólový umělec na skladbě Na maximum od DJ Kappu a také ho můžete slyšet na desce Hádej kdo od Indy & Wich a S/M show od Moja Reč. V roce 2008 pak H16 vychází další deska s názvem Čísla Nepustia, která byla opět velmi úspěšná. Majk Spirit poté nadále hostoval v mnoha skladbách, a to jak sám, tak s H16. Ke konci roku 2010 pak vydal Spirit svůj první sólový mixtape nazvaný Mladý rebel, na kterém se nacházely písně, jež napsal v průběhu let 2005-2010. 

Prvním videem z alba Nový človek (vyšlo 11. 11. 2011) se stal vizuál k songu Good vibration. Na desce se pak objevili umělci jako Nironic, Orion, Delik, Cigo, Otecko, Supa, DNA, Suvereno či Celeste Buckingham. Další videoklip z této éry, Hip-Hop, nakonec získal Slavíka za nejlepší videoklip. Sám umělec rovněž získal cenu za Objev roku. Známými hity z Nového člověka jsou také Ja a ty, kde hostuje Celestě Buckingham, Hľadam pravdu, Sexy či Ženy treba ľúbiť.

Důležitým oceněním pro něj byla výhra v kategorii Best Czech and Slovak Act v rámci MTV Europe Music Awards.

V roce 2015 pak vydal rovnou dvě alba nazvaná Y White a Y Black, kam si přizval umělce velmi mladé generace z obou zemí, jako Ben Cristovao, Ewa Farna, Barbara Weiss a na deskách se také objevují jména jako Ego či Ektor.

Diskografie:
Nový človek (2012)
Y White, Y Black (2015)

Další články interpreta

zavřít