Faith No More

Vydáno 15.06.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Faith No More je americká rocková skupina založená v roce 1979 v San Francisku. Jejími členy jsou Mike Patton (zpěv), Jon Hudson (kytara), Roddy Bottum (klávesy), Mike Bordin (bicí) a Billy Gould (baskytara).

Faith No More se původně jmenovali Sharp Young Men a v roce 1983 nahráli oficiální svůj první materiál - dvoustrannou singlovku Quiet in Heaven/Song of Librety a změnili si také jméno na Faith No Man. Na své vlastní náklady pak začali nahrávat první album We Care a Lot. Naštěstí si jich všiml producent z labelu Mordam Records a tak nakonec za finanční podpory mohli album dokončit. Jak pro kapelu, tak i pro tento label to byla první oficiální nahrávka. Kýžený úspěch se ale tak nějak nedostavoval. Věci se daly do pohybu až když se kapela upsala labelu, který spadal pod Warner. Na něm FNM vydali desku Introduce Yourself a obnovený song We Care a Lot z prvního eponymního alba si získal na MTV velkou popularitu. 

V roce 1988 nastává ve skupině velká změna: na post zpěváka přichází Mike Patton. Takřka ihned se dal do práce a pro kapelu složil všechny texty, které se objevily na velice úspěšné desce The Real Thing. Z té se proslavil především singl Epic. Po experimentování zatoužila formace na desce Angel Dust, ze které jsou známé například singly A Small Victory, Midlife Crisis nebo Everything's Ruined a také nečekaně popový song Easy, který můžete znát z českých rádií. Ne všem členům FNM se ale nový směr líbil. Během turné k tomuto albu ze skupiny odešel kytarista, který už nebyl účastníkem toho, když zbytek formace ve svém odklonu od původního žánru pokračoval a nahrál počin King for a Day... Fool for a Lifetime (1995). Roku 1998 se kapela rozpadla a všichni členové se vrhli na jiné projekty (nejúspěšnější byl Pattonův superprojekt Tomahawk).

Trvalo dlouhých 11 let než se Faith No More dali zase dohromady a začali aktivně koncertovat po velkých evropských festivalech a v květnu 2015 vyšla jejich první deska od dob obnovení kapely, Sol Invictus.

Diskografie:
We Care a Lot (1985)
Introduce Yourself (1987)
The Real Thing (1989)
Angel Dust (1992)
King for a Day... Fool for a Lifetime (1995)
Album of the Year (1997)
Sol Invictus (2015)

Další články interpreta

Guns N' Roses - TOP 7 očekávaných songů pražského koncertu

Style

vydáno 02.07.2017

Letos uplyne 30 let od vydání alba Appetite For Destruction. Nic lepšího od té doby Guns N' Roses nevydali - oni toho obecně moc...

Gingerhead interview: Křest v Malostranské besedě bude naše pražská premiéra

Rozhovory

vydáno 29.09.2016

Gingerhead jsou sice novým jménem na české hudební scéně, jednotliví členové už ale mají jako úspěšní muzikanti leccos za sebou....

RETRO: Ozzy Osbourne hřměl v roce 2002 na Strahově na Ozzfestu. Hráli i Slayer nebo Škwor

Style

vydáno 30.06.2016

Poslední červnový den se nad Prahou přežene metalová bouře jménem Black Sabbath ! Bude to prý úplně naposledy. Než se O2 arena...

Míří k nám Iggy Pop i Foals: 7 jmen Metronome festivalu, která nesmíte minout

Style

vydáno 20.06.2016

Pražský festival Metronome proběhne v prostorách holešovického Výstaviště už tento víkend. Připravili jsme pro vás tedy sedmičku...

RETRO: Guns N' Roses v Praze v roce 1992: 16 převleků Axla, výbuchy a k tomu Faith No More a Soundgarden

Recenze

vydáno 18.04.2016

V současnosti není na rockové scéně moc sledovanějších kapel než Guns N' Roses . Po více než dvaceti letech se sešli v obnovené...

Nominační tipy Žebříku (IV.): Hon na Kryštof - konkurují jim alba Chinaski i Tata Bojs či velké festivaly

Style

vydáno 28.02.2016

Hlasování ve finálovém kole ankety Žebřík končí v pondělí 29. února o půlnoci. Je tedy načase naposledy se podívat na zoubek...

TOP 10 nejlepších zahraničních alb roku 2015 podle redakce iREPORTu

Style

vydáno 15.01.2016

Po žebříčku nejlepších českých alb uplynulého roku jsme se podívali na zoubek i zahraniční produkci. Redaktoři do první desítky...

Rok 2015 v hudbě ovládla nejen Adele, ale posmrtně i Amy Winehouse nebo Kurt Cobain

Rock blog

vydáno 28.12.2015

Adele se vrátila po mateřské pauze, Amy Winehouse nebo Kurt Cobain promluvili díky ceněným dokumentům ze záhrobí, po 12 letech se...

zavřít