Faith No More

Vydáno 15.06.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Faith No More Faith No More

Faith No More je americká rocková skupina založená v roce 1979 v San Francisku. Jejími členy jsou Mike Patton (zpěv), Jon Hudson (kytara), Roddy Bottum (klávesy), Mike Bordin (bicí) a Billy Gould (baskytara).

Faith No More se původně jmenovali Sharp Young Men a v roce 1983 nahráli oficiální svůj první materiál - dvoustrannou singlovku Quiet in Heaven/Song of Librety a změnili si také jméno na Faith No Man. Na své vlastní náklady pak začali nahrávat první album We Care a Lot. Naštěstí si jich všiml producent z labelu Mordam Records a tak nakonec za finanční podpory mohli album dokončit. Jak pro kapelu, tak i pro tento label to byla první oficiální nahrávka. Kýžený úspěch se ale tak nějak nedostavoval. Věci se daly do pohybu až když se kapela upsala labelu, který spadal pod Warner. Na něm FNM vydali desku Introduce Yourself a obnovený song We Care a Lot z prvního eponymního alba si získal na MTV velkou popularitu. 

V roce 1988 nastává ve skupině velká změna: na post zpěváka přichází Mike Patton. Takřka ihned se dal do práce a pro kapelu složil všechny texty, které se objevily na velice úspěšné desce The Real Thing. Z té se proslavil především singl Epic. Po experimentování zatoužila formace na desce Angel Dust, ze které jsou známé například singly A Small Victory, Midlife Crisis nebo Everything's Ruined a také nečekaně popový song Easy, který můžete znát z českých rádií. Ne všem členům FNM se ale nový směr líbil. Během turné k tomuto albu ze skupiny odešel kytarista, který už nebyl účastníkem toho, když zbytek formace ve svém odklonu od původního žánru pokračoval a nahrál počin King for a Day... Fool for a Lifetime (1995). Roku 1998 se kapela rozpadla a všichni členové se vrhli na jiné projekty (nejúspěšnější byl Pattonův superprojekt Tomahawk).

Trvalo dlouhých 11 let než se Faith No More dali zase dohromady a začali aktivně koncertovat po velkých evropských festivalech a v květnu 2015 vyšla jejich první deska od dob obnovení kapely, Sol Invictus.

Diskografie:
We Care a Lot (1985)
Introduce Yourself (1987)
The Real Thing (1989)
Angel Dust (1992)
King for a Day... Fool for a Lifetime (1995)
Album of the Year (1997)
Sol Invictus (2015)

Další články interpreta

Mike Patton live v Praze

Recenze

vydáno 20.06.2008

Mike Patton vystoupí v Praze

News

vydáno 18.04.2008

zavřít