Daft Punk

Vydáno 21.06.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Daft Punk Daft Punk

 

 

 

Daft Punk je francouzské elektronické duo, jehož členy jsou Guy-Manuel de Honem-Christo a Thomas Bangalter. Ti dva se seznámili už v roce 1987 ve škole a prakticky ihned zjistili, že jsou spolu schopni s pomocí syntezátorů a automatických bubeníků vyprodukovat skvělé věci. V rámci fungování ve skupině Darlin' se ale také dočkali velice negativní recenze, která označila jejich hudbu za "a daft punky trash" (něco jako "hromada šíleného odpadu", či "tupé pankáčovské lejno") a odtud pak vznikl nový název skupiny, u kterého se už pak zůstalo. 

Psal se rok 1996 a Daft Punk podnikali první krůčky ke slávě (to byly ještě bezmaskové doby), a to konkrétně se singly The New Wave nebo Da Funk a nabídky na smlouvu se ze strany různých vydavatelství začaly jen hrnout. Daft Punk však byli vybíraví a nechtěli především ztratit kreativní kontrolu. Jako nejlepší varianta se tedy jevil label Virgin Records, pod jehož záštitou také vyšlo roku 1997 debutové album Homework. To originálně kloubilo elektroniku a disco a hojně si půjčovalo samply. Z Homework pochází první globální hit Daft Punk Around The World.

Spíše k synthpopu se blížila další řadovka Discovery (2001), což skalní fanoušky dua poněkud vyděsilo. Potěšilo to ale starší generaci posluchačů, protože Discovery bylo silně inspirováno hudbou 70. a 80. let. Ostatně skvěle je to slyšet na největším hitu alba, autotunové a zkompresované hitovce One More Time. Dalším megahitem se stal i song Harder, Better, Faster, Stronger, který vlastně platí za nejikoničtější song těchto francouzských hudebníků.

Pochvalné recenze ale ukončilo třetí album Human After All. Kritici vyčítali Thomasovi a Guyi-Manuelovi především nedostatek vývoje a repetetivnost, možná až sebevykrádání. To ale nezabránilo Daft Punk v tom, aby se establovali jako jedna z nejzajímavějších kapel, co se živého vystupování týče. Jejich světelné show uvádělo návštěvníky do úžasu. Po Human After All ovšem nastoupil osmiletý albový půst. Tedy, ne že by během něho Daft Punk zaháleli. Ba naopak.

Skvělou položkou v diskografii je práce nad soundtrackem k disneyovskému sci-fi filmu Tron: Legacy. Daft Punk v něm skvěle předvedli, že umí velmi efektivně spojit klasiku s elektronikou a padala i taková slova, že samotný soundtrack je lepší než film.

To hlavní v kariéře Daft Punk nicméně přišlo roku 2013, kdy za velké slávy (i díky vkladu nového vydavatelství Sony) vyšlo čtvrté album Random Access Memories. Na něm duo spolupracovalo s takovými legendami, jako například Giorgio Moroder nebo Nile Rogers. První singl, Get Lucky, zbořil britský a následně i všechny ostatní žebříčky po celém světě, a celé album to nakonec dotáhlo až na pět gramofonků Grammy, včetně toho nejdůležitějšího za album roku. V roce 2017 se očekává, že Daft Punk vyjedou na turné.

Diskografie
Homework (1997)
Discovery (2001)
Human After All (2005)
Random Access Memories (2013)

Další články interpreta

zavřít