Dave Gahan

Vydáno 09.07.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Dave Gahan Dave Gahan

 

Dave Gahan (vlastním jménem David Callcott) je anglický skladatel a zpěvák, který se proslavil zejména svým působením v elektronicko-rockové kapele Depech Mode. Působí také sólově a vydal sólově dvě desky.

Narodil se do dělnické rodiny, jeho skutečný otec odešel od rodiny, když bylo Davovi pouhých šest měsíců. Matka se poté provdala znovu za Jacka Gahana. Dave vyrůstal v přesvědčení, že právě Gahan je jeho biologický otec. Budoucí zpěvák měl velmi problémové dorůstání, několikrát se ocitl ve vězění pro mladistvé kvůli kriminálním aktivitám jako byly krádeže, grafitti a kradení aut. Když se pak později ucházel o práci, a dané zaměstnání nedostal, ve vzteku rozbil kancelář potenciálního zaměstnavatele, za což se opět ocitl v problémech. Tím pádem vyzkoušel přes dvacet povolání.

V roce 1980 pak Martin Gore, Andy Fletcher a Vince Clarke zformovali skupinu Composition of Sound, která se pak po příchodu Gahana změnila na Depeche Mode (podle francouzského módního časopisu). Tato legendární formace vydala dosud 14 alb a patří mezi nejúspěšnější interprety historie. Celková prodejnost všech jejich desek přesahuje neuvěřitelných sto miliónů nosičů.

V roce 2003 se Gahan v jednom z rozhovorů přiznal, že v hudbě Depeche Mode postrádá více experimentů a to byl hlavní důvod, proč se začal mnohem více angažovat ve skladatelském procesu kapely. A také vydal sólové album Papers Monsters (2003), které mělo průměrný úspěch. Druhé album, Hourglass, už bylo mnohem více elektronické a bylo také o něco úspěšnější než jeho předchůdce.

Gahan se dříve potýkal s velice závěžnými drogovými problémy, které vyústily v pokus o sebevraždu a dokonce v infarkt. Zasáhla ho také rakovina močového měchýře, kterou se podařilo včas vyoperovat.

Kromě Depeche Mode, sólové tvorby a hostování u různých umělců se Dave Gahan objevil jako hlavní zpěvák na albech The Light the Dead See (2012) a Angels & Ghosts (2015) projektu Soulsavers.

Diskografie:
Paper Monsters (2003)
Hourglass (2007)

 

Další články interpreta

zavřít