Elán

Vydáno 11.07.2012 | autor: Dominik Pavliš

Elán je slovenská pop-rocková kapela, v jejímž čele stojí frontman, baskytarista a zpěvák v jedné osobě Jozef „Jožo“ Ráž. Skupina byla založena roku 1968 Václavem „Vašem“ Patejdlem, který je další výraznou osobností slovenské hudby. S Rážem dlouhou dobu tvořili neodmyslitelnou dvojici (v roce 1985 odešel Patejdl na soukromou dráhu, ze které se o 11 let později do Elánu vrátil).

V té době byli členové skupiny v pubertě a jejich věk byl v průměru 14 let. Začali hrát po různých klubech a restauracích a tímto způsobem si postupně získávali renomé. Do podvědomí širší veřejnosti se dostali začátkem 80. let, když na největší československé hudební soutěži Bratislavská lyra ’80 získali Střibrnou lyru se svou skladbou Kaskadér. V desetiletém obdobím od 1981 – 1991 vydal Elán 10 velice úspěšných alb a vypracoval se na jednu z nejpopulárnějších kapel Československa.

Mezi největší hity, které skupina kdy natočila se řadí například Láska moja, Neviem byť sám, Kočka, Zaľúbil sa chlapec, Amnestia na neveru, Nie sme zlí, Jedenáste prikazanie, Smrtka na pražskom orloji, Tanečnice z Lúčnice, Sestrička z Kramárov, Stužková a další. K některým z nich byly natočeny na tu dobu nevšední videoklipy. Vyjímečným byl i velice propracovaný grafický styl desek a to včetně loga skupiny, které navrhl karikaturista Alan Lesyk.

V roce 1999 utrpěl Jožo Ráž vážnou nehodu. I přes to je skupina dodnes aktivní a vyprodává koncerty. Mezi jejich největší patří show z roku 2003, kdy se obřího koncertu na Letenské pláni zúčastnilo přibližně 75 000 diváků. V roce 2010 se jim podařilo vyprodat O2 Arenu a v září 2007 se kapele podařilo prorazit i ve Spojených státech, když vystupovala v Carnegie Hall.

Skupina vydala přes 20 slovenských a 5 anglických alb. V Česku a na Slovensku se jich prodalo více než 4 milióny kusů.

 

Diskografie:

Ôsmy svetadiel (1981)
Nie sme zlí, Kamikadze lover (1982)
Elán 3 (1983)
Nightshift (1984)
Hodina slovenčiny, Schoolparty (1985)
Detektívka (1986)
Neviem byť sám, Missing (1987)
Nebezpečný náklad (1988)
Rabaka, Midnight in the city (1989)
Netvor z čiernej hviezdy Q7A (1991)
Legenda 1, Legenda 2 (1992)
Hodina angličtiny (1994)
Hodina nehy (1995)
Classic, Hodina pravdy, Legenda 3 (1997)
Legenda 4, Elán Unplugged (1998)
Jožo… (1999)
Láska je stvorená, Legenda 5 - Posledná… (2000)
Otazníky/Všetko čo máš, Neviem byť sám (2001)
Elán 3000 (2002)
Tretie oko (2003)
Elán: Megakoncert (2004)
Unplugged - NY Carnagie hall (2007)
Anjelska daň (2010)
Živých nás nedostanú (2014)

Další články interpreta

LIVE: Machine Gun Kelly zahalil Forum Karlín do marihuanového dýmu

Recenze

vydáno včera

Stačily pouhé čtyři měsíce, aby se americký rapper Machine Gun Kelly vrátil do Prahy. V červnu zde vystoupil v rámci Aerodrome...

Evžen Hofmann (Kryštof) interview: Vlastní profesionální nahrávací studio? To se pak práce stává zábavou!

Rozhovory

vydáno včera

Ostřílený kytarista Evžen Hofmann, kterého můžeme znát nejen ve spojitosti s kapelou Kryštof, ale i díky projektu Made In 60's, si...

RECENZE: Aneta Langerová Na vlně radosti zdařile uzavírá zásadní etapu své kariéry

Recenze

vydáno 13.10.2017

Na vlně radosti Anety Langerové zdaleka není jen záznam koncertu. Zpěvačka sama říká, že jí šlo především o zmapování období...

Vladivojna La Chia: Pokud chcete dělat svou hudbu, musíte se dostat do fáze, kdy je vaše intuice hlavním barometrem

Rozhovory

vydáno 11.10.2017

Svérázná rodačka z Ostravy Vladivojna La Chia natočila hudbu k filmu 8 hlav šílenství, který má v kinech premiéru 12. října. Na...

RECENZE: U kapely Imodium plameny nezhasly. Element je jejich nejvyzrálejší i nejrockovější deska

Recenze

vydáno 09.10.2017

Pátá deska Imodium vyšla na konci září a nese název Element. Všechno na ní do sebe zapadá jako v mechanismu švýcarských hodinek....

BLOG: S Honzou Křížkem ve studiu - O ztrátách a nálezech i vyřvaných hlasivkách

Rock blog

vydáno 05.10.2017

Honza Křížek po třináctiletém působení v Blue Effect a pětadvacetiletém hraní ve Walk Choc Ice právě dokončil své debutové...

RECENZE: Black Sabbath tentokrát už úplně naposledy

Recenze

vydáno 29.09.2017

Poslední koncert birminghamských rodáků, zakladatelů heavy metalu a autorů songů, na které přísahají nové a nové generace hudebníků...

Thom Fröde (Imodium) interview: Jsem rád, že jdeme proti proudu

Rozhovory

vydáno 26.09.2017

Původem broumovská kapela Imodium  vydává v těchto dnech své páté album Element, které je zvukově zahuštěnější a kytarovější...

zavřít