Elán

Vydáno 11.07.2012 | autor: Dominik Pavliš

Elán je slovenská pop-rocková kapela, v jejímž čele stojí frontman, baskytarista a zpěvák v jedné osobě Jozef „Jožo“ Ráž. Skupina byla založena roku 1968 Václavem „Vašem“ Patejdlem, který je další výraznou osobností slovenské hudby. S Rážem dlouhou dobu tvořili neodmyslitelnou dvojici (v roce 1985 odešel Patejdl na soukromou dráhu, ze které se o 11 let později do Elánu vrátil).

V té době byli členové skupiny v pubertě a jejich věk byl v průměru 14 let. Začali hrát po různých klubech a restauracích a tímto způsobem si postupně získávali renomé. Do podvědomí širší veřejnosti se dostali začátkem 80. let, když na největší československé hudební soutěži Bratislavská lyra ’80 získali Střibrnou lyru se svou skladbou Kaskadér. V desetiletém obdobím od 1981 – 1991 vydal Elán 10 velice úspěšných alb a vypracoval se na jednu z nejpopulárnějších kapel Československa.

Mezi největší hity, které skupina kdy natočila se řadí například Láska moja, Neviem byť sám, Kočka, Zaľúbil sa chlapec, Amnestia na neveru, Nie sme zlí, Jedenáste prikazanie, Smrtka na pražskom orloji, Tanečnice z Lúčnice, Sestrička z Kramárov, Stužková a další. K některým z nich byly natočeny na tu dobu nevšední videoklipy. Vyjímečným byl i velice propracovaný grafický styl desek a to včetně loga skupiny, které navrhl karikaturista Alan Lesyk.

V roce 1999 utrpěl Jožo Ráž vážnou nehodu. I přes to je skupina dodnes aktivní a vyprodává koncerty. Mezi jejich největší patří show z roku 2003, kdy se obřího koncertu na Letenské pláni zúčastnilo přibližně 75 000 diváků. V roce 2010 se jim podařilo vyprodat O2 Arenu a v září 2007 se kapele podařilo prorazit i ve Spojených státech, když vystupovala v Carnegie Hall.

Skupina vydala přes 20 slovenských a 5 anglických alb. V Česku a na Slovensku se jich prodalo více než 4 milióny kusů.

 

Diskografie:

Ôsmy svetadiel (1981)
Nie sme zlí, Kamikadze lover (1982)
Elán 3 (1983)
Nightshift (1984)
Hodina slovenčiny, Schoolparty (1985)
Detektívka (1986)
Neviem byť sám, Missing (1987)
Nebezpečný náklad (1988)
Rabaka, Midnight in the city (1989)
Netvor z čiernej hviezdy Q7A (1991)
Legenda 1, Legenda 2 (1992)
Hodina angličtiny (1994)
Hodina nehy (1995)
Classic, Hodina pravdy, Legenda 3 (1997)
Legenda 4, Elán Unplugged (1998)
Jožo… (1999)
Láska je stvorená, Legenda 5 - Posledná… (2000)
Otazníky/Všetko čo máš, Neviem byť sám (2001)
Elán 3000 (2002)
Tretie oko (2003)
Elán: Megakoncert (2004)
Unplugged - NY Carnagie hall (2007)
Anjelska daň (2010)
Živých nás nedostanú (2014)

Další články interpreta

TOP 9 videoklipů týdne: Sam Smith nás vezme do divadla, Demi Lovato na svatbu a Lucie Bílá slaví Vánoce

Video

vydáno 05.12.2017

V tomto týdnu mezi zařazenými klipy opět převládá česká produkce. S novinkou se představili  Pavel Callta  nebo mladinká Nelly, s...

RECENZE: Lake Malawi debutují na světové úrovni

Recenze

vydáno 05.12.2017

Je to tady. Okamžik, na který dost možná čekala slušná řádka fanoušků různých věkových kategorií poté, co si poslechla EP z roku...

Chuck Mosley - Hlas Faith No More z osmdesátých let, jehož život předčasně ukončily drogy

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 02.12.2017

Chuck Mosley se proslavil hlavně svým působením na postu frontmana ve  Faith No More . Součástí kapely byl v letech 1984 - 1988. Byl...

Celeste Buckingham interview: Na nové desce jsem se přiznala k věcem, které bych jinak neřekla

Rozhovory

vydáno 30.11.2017

Nová deska Bare je pro Celeste Buckingham velmi osobní. "Mám tam písničku o boji s alkoholem, o zlomeném srdci, o zneužití, o svých...

Czenda (Post-It) interview: Rád v muzice riskuju, nemělo by smysl zůstat v Support Lesbiens jen tak z podstaty

Rozhovory

vydáno 28.11.2017

Odchod Czendy Urbánka ze Support Lesbiens nebyla rána z čistého nebe a ani obroda Post-It  není náhoda. Kdo chce vidět jejich...

RECENZE: Gregory Porter zpívá písně svého platonického otce

Recenze

vydáno 21.11.2017

Hlas Gregoryho Portera je v současné době jedním z nejpopulárnějších vokálů jazzu. Poznáte jej nejen podle specifického outfitu, ale...

JP Cooper interview: Nechci být jako jídlo z McDonald's

Rozhovory

vydáno 19.11.2017

Říká sice, že být superstar není nic pro něj, ale při osobním rozhovoru se zdálo, že si to vlastně dost užívá. Když mluví, dlouho...

TOP 7 písní, které doprovázely Sametovou revoluci: Zpívali je Marta Kubišová, Karel Kryl, Jaroslav Hutka a další

Style

vydáno 17.11.2017

Od pádu komunistického režimu už uplynulo 28 let. Kromě zapojení studentů a cinkání klíčů k Sametové revoluci neodmyslitelně patří...

zavřít