Anastacia

Vydáno 12.07.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Anastacia Anastacia

Anastacia (vlastním jménem Anastacia Lyn Newkirk) je americká zpěvačka, producentka a bývala tanečnice. Narodila se 17. září 1968 v Chicagu. Proslavila se především na začátku milénia svou soudobou popovou hudbou a také je známá pro svůj výrazný a silný hlas, který je často přirovnáván k největším hlasům zpěvaček černé pleti. 

Anastacia se narodila v rodině klubového zpěváka a herečky. Poté, co se otec od rodiny odloučil, se Anastacia přestěhovala do New Yorku. Ve třinácti letech byla Anastacii diagnostikována Crohnova nemoc (onemocnění postihující především trávicí systém), kvůli tomu dívka podstoupila složitou operaci, po které se musela znovu naučit chodit). Navzdory zdravotním potížím šla mladá slečna přesto za svým snem a v té době především tančila. Její taneční kariéra se datuje do roku 1983, objevivovala se v hudebních klipech nebo v televizních pořadech na MTV. Začátkem 90. let pak nastartovala i pěveckou dráhu, začínala jako back vokalistka. Roku 1993 se pak přestěhovala do LA, aby byla svému snu o umělecké kariéře ještě blíž. Než ale získala nahrávací smlouvu, nějakou dobu to trvalo, byť byli producenti velmi okouzelni jejím specifickým hlasovým projevem, který byl ale také i jejím problémem. Kvůli němu lidé z branže často nevěděli, jaký styl by budoucí zpěvačce sedl nejvíce. Až do roku 1998 (tedy krátce před jejími třicátými narozeninami) se Anastacia věnovala pouze výpomocným vokálům až nakonec získala nahrávací smlouvu s odnoží Sony Music Entertainment. Zapříčinila to i účast v talentové show MTV s názvem The Cut.

Po úspěchu v soutěži tedy Anastacia vydala své debutové album Not That Kind (2000), které se umístilo v první desítce v osmi zemích a Asii. Singl z tohoto počinu s názvem I'm Outta Love se pak stal megahitem, který brázdí rádia dodnes. Skvělého úspěchu se hudebnice dočkala i s dalším albem Freak of Nature a jeho hity Paid My Dues či One Day in Your Life.

V lednu 2003 se Anastacia rozhodla, že si nechá kvůli bolestem zad zmenšit poprsí. Při vyšetření ovšem vyšlo najevo, že se u ní rozvinula rakovina prsu a tak ihned začala podstupovat terapii. Všechny tyto zkušenosti zpěvačku velmi ovlivnily, a také to ovlivnilo její hlas.

Obrovského úspěchu se také dočkal singl Left Outside Alone, který byl součástí alba Anastacia (2007), na němž se objevily ještě pecky jako Welcome to My Truth nebo Sick and Tired. Další tvorba zpěvačky už ale tak úspěšná nebyla a příčiny byly různé: změna labelu, ekonomická krize a i málo prvoplánových hitů. Celou její kariéru provází také vlekoucí se zdravotní problémy.

V roce 2017 se Anastacia zúčastnila švédské Superstar v přestrojení a v soutěži neprošla, čímž způsobila pozdvižení (psali jsme o tom tady). 

Diskografie:
Not That Kind (2000)
Freak of Nature (2001)
Anastacia (2004)
Heavy Rotation (2008)
It's a Man's World (2012)
Resurrection (2014)
Evolution (2017)

zavřít