Avril Lavigne

Vydáno 12.07.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Avril Lavigne Avril Lavigne

 

Avril Lavigne je kanadská zpěvačka, která se narodila 27. září 1984 v Belleville (Ontario). Za počátek její kariéry se dá považovat vítězství v soutěži, jejíž vítěz mohl vystupovat na jednom pódiu s proslulou Shaniou Twain. Díky tomuto vystoupení si patnáctileté Avril všimlo hned několik producentů. Různí manažeři si ji přehazovali, až se nakonec dostala k legendě - Antoniu L.A. Reidovi, kterému se upsala na jeho label Arista Records. 

V roce 2002 tedy vyšlo debutové album Lavigne nazvané Let Go, které bylo stylizované do skejťáckého prostředí, jehož fanynkou Avril tehdy byla. Hned první singl Complicated si získal obrovskou popularitu a vyšvihl celé album na první příčky světových hitparád. I další singly z debutu Sk8er Boi a I'm With You se staly globálními hity a udělaly z Avril hvězdu první velikosti. V sedmnácti letech se na ni sesypala sláva, o které se mnohem starším kolegům mohlo jen zdát.

V podobném pop rockovém až spíše rockovém ladění se neslo i další album Under My Skin, které už sice nebylo tak komerčně úspěšné, ale ve zpěvaččině diskografii patří v celkovém kontextu k těm lepším položkám. Můžete z něj znát hity jako Nobody's Home, My Happy Ending nebo rozdováděnou He Wasn't. 

S deskou The Best Damn Thing z roku 2007 se už Lavigne ocitla v trochu jiném žánrovém šuplíku. Její hudba začala být mnohem více popovější a radio-friendly, o čemž svědčil už první singl Girlfriend, který smetl hitparády snad každé země a dočkal se sedmi jazykových mutací. Změnila se i image hudebnice - svezla se na tehdy populární vlně emo, a tak její garderóby a následně i všechna vystoupení zdobily černé, bílé, růžové a červené barvy se šachovnicovými vzory. Na třetí řadovku si Avril přizvala skvělé hudebníky, například bubeníky Travise Barkera z Blink-182 nebo Joshe Freesea z Nine Inch Nails a A Perfect Circle.

Rok 2011 přinesl další položku v diskografii, a to Goodbye Lullaby. Lavigne na ní velice zvolnila a to se odrazilo na recenzích i prodejích. Ujal se pouze první singl What The Hell a písnička Alice z filmu Alenka v řiši divů. Podobně bledě (a možná ještě hůře) to dopadlo s zatím posledním albem, které nese eponymní název Avril Lavigne. V součanosti pracuje zpěvačka na novém materiálu.

Avril Lavigne je zajímavá i svým osobním životem. Byla vdaná za frontmana kanadských pankáčů Sum 41, Derycka Whibleyho a jejím druhým manželem se stal Chad Kroeger z kapely Nickelback

Diskografie:
Let Go (2002)
Under My Skin (2004)
The Best Damn Thing (2007)
Goodbye Lullaby (2011)
Avril Lavigne (2013)

Další články interpreta

FOTKY AVRIL LAVIGNE

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít