John Frusciante

Vydáno 30.08.2012 | autor: Marta Šindlauerová

John Frusciante John Frusciante

 

John Frusciante (výslovnost příjmení je následující: "frůšántej") je americký kytarista, zpěvák a producent. Proslavil se především jako kytarista funk rockové kapely Red Hot Chili Peppers, z níž několikrát odešel a pak se zase vrátil. V současné době již v RHCP nepůsobí.

Hudebník se narodil 5. března 1970 v New Yorku v hudební rodině. Po rozvodu rodičů pak s matkou pobýval v Kalifornii. I díky atmosféře tohoto státu, která je příznačná svou láskou k hudbě všech žánrů, se Frusciante sám naučil na kytaru. V jedenácti letech poslouchal kytaristy jako Jeff Beck, Jimmy Page, David Gilmour či Jimi Hendrix a cvičil několikrát denně; proslýchá se, že hrál až do té doby, než mu začaly krvácet prsty. O Red Hot Chili Peppers se dozvěděl v roce 1984 a stal se jejich velkým fanouškem. Dobře se znal i s jejich tehdejším kytaristou Hillelem Slovakem. Během jednoho z jamů s různými hudebníky se Frusciante seznámil s Flea, baskytaristou RHCP, a ihned mezi nimi vznikla skvělá spolupráce a pozoruhodná chemie. Po Slovakově smrti hledali Kiedis a Flea nového kytaristu a volba padla právě na Johna. Ten nebyl úplně tak funkový kytarista, a zpočátku také nemohl přijít na to, v jakém stylu by měl přesně v kapele hrát. Svůj vlastní přístup ke hře si vypracoval až na super úspěšném albu Blood Sugar Sex Magik (1991), ovšem stalo se přesně to, čeho se Frusciante obával: z RHCP se stali velké hvězdy a tou on být nechtěl. Proto ze skupiny poprvé odešel. Z RHCP si kromě slávy odnesl i těžkou závislost na drogách, která vyústila v těžké deprese. Navzdory svému stavu vydal první sólovku Niandra Lades and Usually Just a T-Shirt (1994), které bylo ovšem nahráno už dloho předtím a o tři roky později ještě jednu placku, Smile From the Streets You Hold (1997).

V roce 1996 se začal Frusciante léčit. V rámci léčby mu musely být ustanoveny zubní implantáty a také nahrazena část kůže na rukou. Z kytaristy se stal ukázkový zdravý člověk, který dbal na zdravout životosprávu ve všech směrech. Při té příležitosti se také v roce 1998 vrátil do RHCP a nahrál s nimi opět další průlomové album Californication. Pokračoval také v nahrávání svých vlastních alb, na kterých spolupracoval mimo jiné s Joshem Klinghofferem, který jej později v RHCP nahradil. Sólovky nedosahovaly popularity jeho kmenové kapely, ale přesto jsou z hudebního hlediska velmi zajímavé. S Kiedisem, Flea a Smithem nahrál ještě album Stadium Arcadium a pak ze skupiny znovu odešel. Odešel ale v dobrém, neboť se na jeho první sólové desce po odchodu, The Empyrean, objevují jak Flea, tak Klinghoffer. Nejmilejším spolupracovníkem Fruscianteho byl ovšem hudebník Omar Rodríguze-López, se kterým působil třeba v projetku The Mars Volta.

V součanosti si Frusciante velmi oblíbil elektronickou hudbu a většina jeho posledních nahrávek se nese právě v tomto duchu.

Diskografie:
Niandra Lades and Usually Just a T-Shirt (1994)
Smile from the Streets You Hold (1997)
To Record Only Water for Ten Days (2001)
Shadows Collide with People (2004)
The Will to Death (2004)
Inside of Emptiness (2004)
Curtains (2005)
The Empyrean (2009)
PBX Funicular Intaglio Zone (2012)
Enclosure (2014)
Trickfinger (2015; jako alter ego "Trickfinger")

Další články interpreta

Hudební únor: Koncerty u nás odehrají Lindsey Stirling, HammerFall i Apocalyptica, Grammy poznají vítěze

Style

vydáno 02.02.2017

Po lednu, kdy k nám zavítali Green Day či Powerwolf , se i v únoru můžeme těšit na pořádnou nálož hudby. Nové album Marilyna...

RECENZE: Alternativní Acute Dose na cestě na výsluní

Recenze

vydáno 23.12.2016

Po dvou letech od vydání debutu se šumpersko-brněnští Acute Dose vrací s novinkou, jednoduše nazvanou II. Album již od prvního...

RECENZE: Duran Duran s hosty ukázali, že pop může mít duši

Recenze

vydáno 21.09.2015

Z eponymního debutu Duran Duran z roku 1981 chybí v sestavě jen kytarista Andy Tylor. Ale to není zdaleka jediný důvod, proč by o...

TOP 10 klipů Red Hot Chili Peppers

Video

vydáno 27.08.2012

Praha se po šesti letech opět dočkala - Red Hot Chili Peppers se vracejí a odehrají svůj set dnes 27. srpna v Synot Tip Areně....

TOP 5 songů, v kterých se zpívá o středě

Style

vydáno 25.08.2012

Hrozně rád bych potkal člověka, jehož nejoblíbenějším dnem je středa. Prostředek týdne, a stejně se týden neláme. Táhne se...

RECENZE: Desáté album Red Hot Chili Peppers zaujme pouze obalem

Recenze

vydáno 26.08.2011

Kapela Red Hot Chili Peppers byla založena v roce 1983 a 30. srpna 2011 vydává už své desáté řadové album. Tím nám Papričky...

JOHN FRUSCIANTE - To Record Only Water For Ten Days

Recenze

vydáno 30.12.2006

PRVNÍ DVĚ sólová alba, která JOHN FRUSCIANTE přichystal po svém odchodu z Red Hot Chili Peppers, zůstala alespoň v našich krajích...

zavřít