Kelly Clarkson

Vydáno 10.10.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Kelly Clarkson (celým jménem Kelly Brianne Clarkson) je americká zpěvačka. Narodila se 24. dubna 1982 ve městě Fort Worth v americkém Texasu. Je nejsúpěšnější vítězkou soutěže American Idol, která získala mutace po celém světě (u nás SuperStar). Dosud prodala více než 27 milionů alb.

Když byla malá, chtěla se stát mořskou bioložkou, ale poté ji zcela náhodou zaslechl ve škole zpívat jeden z jejích pedagogů a navrhl jí, že by se mohla zapsat do sboru. To nakonec vyústilo v to, že při svém studiu na střední škole začala působit už i v muzikálech. Po střední se pak vrhala do různých zaměstnání, aby si mohla proplatit nahrávání své demonahrávky, kterou se chystala do všech koutů rozesílat. Příliš odezvy ale nezískala a tak se vydala do Hollywoodu, kde se mimo jiné dostala i do oblasti seriálů, v hudbě se jí ale pořád stejně nedařilo a tak se vrátila domů do Texasu.

Úspěch se nakonec dostavil z trochu nečekané strany - Kelly to riskla a přihlásila se v roce 2002 do prvního ročníku American Idol, který nakonec vyhrála. Po skončení soutěže podepsala smlouvu s RCA Records a vydala své první album Thankful, které bylo úspěšné, ale na globální popularitu to nestačilo a navíc se stále vezla na vlně popularity pramenící ze soutěže. Nejznámější singl z debutu je pak Miss Independent.

Celosvětového uznání se Clarkson dočkala až s druhou nahrávkou Breakaway (2004). Zpěvačka získala nad počinem větší kreativní kontrolu a pozvala si ke spolupráci kromě věhlasného Maxe Martina i bývalé členy kapely Evanescence Bena Moodyho a Davida Hodgese. Breakaway je nejúspěšnějším albem hudebnice (z komerčního i kritického hlediska, plus dvě Grammy) a pochází z něj celá řádka hitů jako Sinde U Been Gone, Because Of You, Brekaway či Behind These Hazel Eyes.

Na dechberoucí úspěch se jí s dalším (rockem velmi ovlivněným) albem My December úplně navázat nepodařilo, zato s čtvrtým albem All I Ever Wanted (2009), na kterém znovu pracovala s osvědčenými producenty, už ano. Ukázalo se, že pop rockový styl sedí zpěvačce zkrátka nejvíc, a potvrdilo se to i v hitparádách. Pochází z něj populární singly What Doesn't Kill You (Stronger) a Mr. Know It All. V roce 2013 pak Clarkson vydala vánoční album Wrapped In Red, na kterém spolupracovala výhradně s producentem Gregem Kurstinem. Poslední položkou v diskografii pak zůstává počin Piece by Piece z roku 2016.

Kelly Clarkson je vdaná a má dceru a syna. Jejím koníčkem je také psaní knih pro děti.

Diskografie:
Thankful (2003)
Breakaway (2004)
My December (2007)
All I Ever Wanted (2009)
Stronger (2011)
Wrapped in Red (2013)
Piece by Piece (2015)

Další články interpreta

TOP 8 videoklipů týdne: Ben Cristovao na jeden záběr, Rytmus rappuje o rozmazlených dětech

Video

vydáno 12.09.2017

Klipová osmička uplynulého týdne je bohatá na zástupce domácí i zahraniční scény. Rytmus , Ben Cristovao , Vypsaná Fixa , Kelly...

Nejočekávanější desky podzimu: U2, Foo Fighters, Taylor Swift, Pink, Robert Plant a další

Style

vydáno 11.09.2017

Také podzim 2017 bude plný nové hudby. Své fanoušky potěší rockoví matadoři U2 nebo Foo Fighters , popové hvězdy Taylor Swift a...

TOP 10 nejočekávanějších zahraničních desek roku 2017: Depeche Mode, Foo Fighters, Marilyn Manson, Taylor Swift a další

Style

vydáno 15.01.2017

O jakých albech se bude v roce 2017 nejvíc mluvit? Řada hvězdných jmen už svoje novinky ohlásila, o dalších se teprve spekuluje. Vyberete...

HITPARÁDY (37.): Jiří Schelinger je v Česku 35 let po své smrti nejprodávanější, porazil i Adele

Rock blog

vydáno 16.03.2016

Ve světě jde sice vedle novinky Kendricka Lamara nejvíc na dračku stále aktuální album Adele , v Česku ale britská diva nalezla...

POST SCRIPTUM (36.): Spadla už klec? Dr. Luke má být údajně propuštěn ze Sony

Rock blog

vydáno 10.03.2016

Kde nepomůže soud, lobují alespoň oddaní fanoušci a hvězdy v čele s Lady Gaga . A podle zvěstí ze středy o padáku pro Dr. Lukea snad...

HITPARÁDY (36.) Marpo vede v Česku, The 1975 ve světě. Kelly Clarkson stačily k úspěchu slzy

Rock blog

vydáno 09.03.2016

V České republice se nejvíc prodává nová deska rappera Marpa, který vystoupí v pátek 11. března na vyhlášení cen Žebřík v Plzni. V...

VIDEO: Kelly Clarkson v slzách: při vystoupení v American Idol ji skolily emoce

Video

vydáno 27.02.2016

Nečekané vyvrcholení mělo vystoupení Kelly Clarkson  v televizní show American Idol, kterou před čtrnácti lety jako první vyhrála....

TOP 7 videoklipů týdne (62.)

Video

vydáno 24.11.2015

V novém výběru klipů se nám už pomalu začínají ozývat Vánoce. Kylie Minogue nahrála svou první koledu, Pokáč vzpomíná na...

zavřít