Citron

Vydáno 03.05.2013 | autor: Dominik Pavliš

Citron se řadí mezi kapely, které se v tuzemsku staly legendami československého heavy metalu a hard rocku. Historii této skupiny můžeme rozdělit na dvě základní období. První je období Citrónu s dlouhým „ó“, který hrál bluesrock v letech 1976–1982 a uskupení vedl baskytarista Petr Michalík. V druhé éře je již Citron pod vedením Radima Pařízka v hardrockovém stylu v podstatě tak, jak ho známe dnes.

Vznik skupiny Citron sahá až do roku 1976, kdy několik muzikantů odešlo od Františka Ringa Čecha a společně založili doprovodnou skupinu zpěváka Aleše Ulma. Mezi těmito hudebníky byl kytarista Olda Říha, bubeník Tolja Kohout (oba dnes hrají v Katapult), Miloš Nop na klávesy a baskytarista Petr Michalík. Právě Michalík vymyslel pro kapelu jméno Citrón. V této sestavě natočili dva singly.

Krátce na to odchází Petr Michalík, aby mohl najít své nové budoucí kolegy do kapely. To se mu podaří a skupina začíná hrát bluesrock ve stylu Led Zeppelin, Bad Company či Free. Jelikož každý z kapely byl zkušený muzikant, skladby měly úroveň, a tudíž na sebe pozornost nenechala dlouho čekat. Velmi brzy se kapela prosadila v rozhlase i v televizi. Vychází první singly a Citron se ocitá na špičce československé rockové scény.

Po menší kapelní krizi a personálních změnách se na postu zpěváka objevuje Stanislav Hranický a po dalších natočených singlech jako Revizor skupina přitvrzuje a stylově se pohybuje v rozmezí od hard rocku po heavy metal. Debutové album Plni Energie je na spadnutí a u německé firmy Intercod vychází i v angličtině. Deska se okamžitě stává zlatou a slaví velké úspěchy.

Skupina koncertovala také v zahraničí a vydala kolem patnácti dlouhohrajících desek. Díky svým kvalitám v daném žánru se řadí mezi právoplatné legendy.

 

Diskografie

Obratník Raka (nevydáno) (1981)
Tropic of Cancer (1983)
Plni energie (1986)
Full of Energy (1987)
Radegast (1988)
Radegast (Lava records SRN) (1989)
Vypusťte psy! (1990)
Sex bomby (1992)
Best of Citron (1999)
Síla návratů (2001)
Bigbítový pánbů (2010)
Jen si od plic zanadávej (2013)
Rebelie Vol. 1 (2015)
Rebelie Vol. 2 (2016)
Rebelie rebelů (2016)

Další články interpreta

zavřít