Yeah Yeah Yeahs

Vydáno 03.06.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Yeah Yeah Yeahs Yeah Yeah Yeahs

 

Yeah Yeah Yeahs je americká rocková skupina založená roku 2000 v New Yorku. Kapela sestává ze zpěvačky a klávesistky Karen O (občanským jménem Karen Lee Orzolek), kytaristy a klávesisty Nicka Zinnera a bubeníka Briana Chasea.

Karen a Brian se potkali jako studenti v Oberlin College v Ohiu během pozdních devadesátých let. Karen pak odjela studovat do New Yorku, kde se seznámila s Nickem, s nímž si hudebně ihned padli do noty a vytvořili spolu akustické duo jménem Unitard. To je ale brzy začalo nudit a chtěli svou hudbu trochu "rozetřást" a zhlédli se především ve stylu zvaném avant-punk. A tehdy se k nim připojil i Chase.

Kapela se ani nestačila pořádně rozjet a už je potkala velká čest: předskakovali The Strokes a The White Stripes, čímž si vysloužili pozornost posluchačů, kterým uhranul jejich koktejl z garážového punkové scény a art rocku. Jejich vystupování i celkové znění bylo velmi neurvalé, chaotické a postrádalo pevnou strukturu. Na zvláštnosti dodával i originální vokální projev zpěvačky.

V roce 2003 vyšlo jejich debutové album Fever To Tell, které získalo pouze nadšené pochvalné ódy kritiků. Horlivé rotace v televizi i v rádiu se pak dočkal singl Maps. Ten se nakonec umístil na 396. místě v žebříčku Rolling Stone "500 nejlepších písní všech dob".

Druhá řadovka Show Your Bones vyšla v březnu 2006 a široce známý je z ní song Gold Lion. Nahrávka byla dokonce nominována na cenu Grammy a byla značně poklidnější než její předchůdce. Poprask ale nastal až s dalším počinem It's Blitz! (2009), které bylo už o něco méně artovější a spíše než k garážovému punk rocku inklinovalo k diskotékovému soundu a klasickému popu. Bylo velmi úspěšné a nechybělo na předních místech v žádném z výročních žebříčků nejlepších alb a kritici se nad ním mohli rozplynout blahem. Můžete z něj znát vynikající pecky jako Zero, Runaway a samozřejmě Head Will Roll, ale celé album je jako celek vynikající a jen těžko z něj vyberete ten nejlepší kousek. Zajímavostí je, že se nahrávalo na texaském venkově, což se k zvuku desky jaksi úplně nehodí.

Zatím poslední položkou v diskografii zůstává nahrávka Mosquito (2013).

Karen O se také věnuje sólové tvorbě a v roce 2014 vyšlo její album Crush Songs, které se od tvorby její domovské kapely velmi radikálně lišilo. Jednalo se o intimní, akustickou a minimalistickou nahrávku.

Diskografie:
Fever to Tell (2003)
Show Your Bones (2006)
It's Blitz! (2009)
Mosquito (2013)

Další články interpreta

Moby chce točit s Cartonnage

News

vydáno 08.05.2008

zavřít