Karel Gott

Vydáno 13.06.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Karel Gott Karel Gott

 

Karel Gott je český zpěvák a amatérský malíř. Jedná se o nejslavnějšího zpěváka české historie hudby. Narodil se 14. července 1939 v Plzni.

Původně se chtěl stát malířem, ale na výtvarná studia nebyl přijat. Proto odešel do učení v oboru elektromontér. Tehdy se také velmi vážně začal věnovat hudbě, velmi rád se zúčastňoval amatérských pěveckých soutěží a díky účasti v jedné z nich dostal nabídku vystupovat v pražských kavárnách. Vedle svého zaměstnání v ČKD tak začal působit i jako zpěvák, a možná i tyto nasbírané zkušenosti zapříčinily to, že v roce 1958 vyhrál první místo v jedné z ametérských pěveckých soutěží. Práce v ČKD a práce na scéně se začaly nebezpečně křížit a tak si Karel musel vybrat. A vybral si hudbu. Také studoval operní zpěv na pražské státní konzervatoři. Pro mnoho českých posluchačů bylo ale Gottovo pojetí zpěvu až přiliš neobvyklé. 

Roku 1962 dostal Karel Gott nabídku práce v divadle Semafor, což znamenalo v jeho kariéře zásadní posun. Nejprve zvítězil v rozhlasové hitparádě díky duetu s Vlastou Průchovou (Až nám bude dvakrát tolik) a poté také zabodoval s písní Oči sněhem zaváté. Ve výsledku tak Gott vyhrál čtenářskou anketu Zlatý slavík (1963). Díky účasti na Eurovizi v roce 1968 (Gott soutěžil za Rakousko) se zpěvák stal populárním i v německy mluvících zemích.

Koncem 60. let ale hudba pocházející z divadel začala ustupovat novému směru - střednímu proudu v popové hudbě, což byla zkrátka hudba, která měla ambice se líbit skoro všem. Začal spolupracovat se skladatelem Karlem Svobodou, díky němuž vznikly dodnes populární hity jako Lady Carneval, Včelka Mája či Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš. Po téměř dvacet let byl Karel Gott na vrcholu kariéry a v Československu nebylo populárnějšího zpěváka.

Začátkem 90. let plánoval ukončit svou kariéru, ale láska ze strany posluchačů ho přesvědčila o tom, že by měl pokračovat a tak dalších dvacet let pokračoval ve své práci, čímž si už od dávno vysloužil mezi lidmi přídomek "Mistr".

Karel Gott získal 41 zlatých Slavíků, 31 cen TýTý a také Medaili za zásluhy od Václava Klause. Karel Gott vydal obrovské množství singlů, jejichž výčet by přesahoval možnosti této krátké biografie, seznam alb je nicméně následující.

Diskografie:
Hlas můj nech tu znít (1967)
Poslouchejte! Karel Gott zpívá: Lásku bláznivou (1969)
Bílé Vánoce (1982)
Country Hits (1990)
Písmo lásky (1990)
Když muž se ženou snídá (1992)
Belcanto (1996)
Cesta rájem (1996)
Pár havraních copánku (1996)
Classics (1997)
Karel Gott a Lucie Bílá: Duety (1997)
Miluj (1997)
Ro(c)ky mého mládí (1998)
Babička (1999)
Pokaždé (2002)
Sentiment (2007)
Melodie, které nestárnou (2009)
S pomocí přátel (2014) 

Další články interpreta

zavřít