Bastille

Vydáno 09.12.2013 | autor: Dominik Pavliš

Bastille Bastille

Britská indie-rocková kapela se dala dohromady v Londýně roku 2010. Zpočátku se jednalo o sólový projekt zpěváka a textaře Dana Smitha, který se později rozhodl Bastille přetvořit na plnohodnotnou skupinu. V kapele působí Dan Smith, Kyle Simmons, Chris „Woody“ Wood a Will Farquarson. Název pochází z dobytí Bastily a tato událost se slaví na Danovy narozeniny, tedy 14. července.

Jak již bylo řečeno, skupina vznikla roku 2010. V tentýž rok již EMI Music oznámilo, že skupině nabídlo nahrávací smlouvu s Virgin Records. První singl s názvem Overjoyed však kapela vydala až v dubnu roku 2012. Druhý singl, který nese stejné jméno jako debutová deska – Bad Blood, vyšel v srpnu 2012. Tento singl však výrazný úspěch nezaznamenal.

V únoru 2013, ještě než světlo světa spatřilo jejich debutové album, vyšel singl Pompeii, který byl společností přijat na výbornou. Deska Bad Blood skupinu proslavila a celkově se jednalo o významný úspěch v historii kapely. V Británii se album umístilo na první příčce žebříčku. Vyšla také reedice alba pod názvem All This Bad Blood. Ta obsahuje na prvním disku skladby z desky Bad Blood a na druhém disku nové skladby, nebo již dříve vydané coververze.

K listopadu 2014 prodala kapela více než 5 milionů kopií pouze v USA a 2,5 milionu ve Velké Británii. V ten samý rok byli také nominováni v BRIT Awards v kategoriích Nejlepší kapela, Nejlepší album, Nejlepší singl a Nováček roku. Uspěli pouze v poslední zmiňované kategorii. O rok později byli nominování na cenu Grammy v kategorii Nejlepší nový umělec.

Druhé studiové album nazvané Wild World vychází 9. září 2016 a obsahuje 14 nových skladeb. V edici „Complete Edition“ pak 19 písní. Produkce se ujal frontman Dan Smith za pomoci Marka Crewa.

Jejich hudbu je také možno slyšet ve filmech a seriálech, jako například The Vampire Diaries, Teen Wolf či Hollyoaks.

 

Diskografie:

Bad Blood (2013)
All This Bad Blood (2013) - reedice Bad Blood
Wild World (2016)

zavřít