Jessie J

Vydáno 30.01.2015 | autor: Marta Šindlauerová

Jessie J Jessie J

Jessie J (vlastním jménem Jessica Ellen Cornish) je anglická zpěvačka a skladatelka. Narodila se 27. března 1988 v Londýně, kde také vyrůstala. Svou pěveckou kariéru započala již v jedenácti letech, kdy získala roli v muzikálu Whistle Down the Wind ve slavném West Endu. 

Důležitým mezníkem v její kariéře bylo vítězství v soutěži Best Pop Singer v televizní show Britain's Brilliant Prodigies - tehdy bylo Jessice patnáct let. O rok později se dostala na již zmíněnou školu BRIT a v sedmnácti se stala členkou dívčí skupiny Soul Deep. Na BRIT School odmaturovala ve stejném ročníku s budoucí superhvězdou Adele a i poměrně populární britskou pěvkyní Leonou Lewis (hit Bleeding Love).

Po studiích se jí podařilo podepsat lukrativní smlouvu s Gut Records. Natočila s tímto vydavatelstvím dokonce celé album, ale před vydáním celá společnost zbankrotovala. Jessie se ovšem nezvdala a vrhla se do vod skladatelství, konkrétně pod křídlo Sony. V tomto období se jí také podařila skvělá věc - vystupovala jako předskokanka Cyndi Lauper. Jako skladatelka pak uspěla například u Chrise Browna nebo Miley Cyrus (hit Party in the U.S.A.). Jesiiny nahrávky z MySpace se pak dostaly k uším producenta z Lava Records a to znamenalo velký posun ve zpěvaččině kariéře. 

Své debutové album začala Cornish nahrávat v roce 2005, dokončeno ale bylo až roku 2011. Prvním singlem z tohoto počinu se stala hitovka Do It Like A dude, kterou původně zpěvačka zamýšlela jako materiál pro Rihannu. Management ale nakonec usoudil, že Jessice sedne song lépe. A to bylo správné rozhodnutí, protože nestartovalo mladé hudebnici kariéru přímo skvěle. Píseň získala pozitivní ohlasy, ještě lépe se dařilo i druhému singlu Price Tag, který se dá považovat za nejúspěšnější song Jessie vůbec. Obě písně se objevili na debutu Who You Are (2011), který obsahoval zajímavou žánrovou směsici, kterou držel pohromadě jeden důležitý faktor: silný a variabilní vokál. Jessie J se stala jedním z největších objevů britské scény poslední doby.

O dva roky později vyšla další řadovka Alive, která již takový úspěch nezaznamenala. Zpěvačka také okatě mířila na americký trh, ale to jí dosud úplně tak nevychází, ačkoli s další studiovkou Sweet Talker přišla s megahitem Bang Bang, na kterém jí sekundovaly Ariana Grande a Nicki Minaj. V roce 2017 vydala zpěvačka singl Think About That, který jsme ohodnotili pozitivně.

Žánr, ve kterém se hudebnice pohybuje, se poněkud těžko identifikuje. Ačkoli platí za popovou zpěvačku, její verze popu v sobě zahrnuje soul, r'n'b nebo i hip-hop.

Diskografie:
Who You Are (2011)
Alive (2013)
Sweet Talker (2014)

Další články interpreta

Ariana Grande

Interpreti

vydáno 04.09.2014

zavřít