Lindsey Stirling

Vydáno 30.01.2015 | autor: Marta Šindlauerová

Lindsey Stirling Lindsey Stirling

 

Lindsey Stirling je americká houslistka, skladatelka a tanečnice. Narodila se 21. září 1986.

V pěti letech začala chodit na první lekce hry na housle. V šestnácti se pak stala členkou své první kapely, a už tehdy se začal formovat její zájem o to, jak skloubit jednotlivé hudební styly. Souběžně také po celý život rozvíjela svůj pohybový talent a navštvěvovala taneční kroužky. Ostatní svou schopností tančit i hrát na housle zároveň zaujala i porotu America's Got Talent v roce 2010. Později pak přiznala, že tuto fúzi musela dlouho trénovat, neboť to skutečně není jednoduché. Porota dané soutěže ji ale s průběhem času začala kritizovat, protože se začala Lindsey nebezpečně opakovat a to koneckonců slýchala ve své kariéře ještě poměrně po dlouhou dobu. Její styl byl podle mnohých "až moc neprodejný". I přesto si Stirling umanula, že právě její pojetí hudby a tance je originální, a šla si tvrdohlavě za svým snem.

Nedlouho po účasti v soutěži si jí povšiml režisér Devin Graham a nabídl jí, že jí pomůže natočit nějaký videklip k její písní. Nakonec padl výběr na song Spontaneous Me, které se na YouTube celkem ujalo a povzbudilo tak Stirling k další práci právě na tomto video serveru.  Postupně začala nabírat odběratale i zhlédnutí a čísla se začala dotýkat závratných výšin. V době největší "jízdy" začala houslistka experimentovat s dubstepem. V roce 2012 nakonec vyšlo její eponymní debutové album (hity Crystalize, Elements a Transcendence). O dva roky později také její druhé album nazvané Shatter Me (songy Beyond the Veil, Beautiful Times) a v roce 2016 vyšlo zatím její poslední album Brave Enough.

Lindey Stirling se také ocitla v prestižním žebříčku časopisu Forbes "Nejvlivnějších umělců mladších 30 let". Stirling je také ověnčena obrovským množstvím cen, z nichž nejprestižnější byla v roce 2015 cena Billboardu za nejlepší elektronicko-taneční album. Jako hvězda YouTube také získala mnoho ocenění právě ze strany tohoto koncernu.

Diskografie:
Lindsey Stirling (2012)
Shatter Me (2014)
Brave Enough (2016)

Další články interpreta

zavřít