Sia

Vydáno 14.02.1996 | autor: Marta Šindlauerová

 

Sia (občanským jménem Sia Kate Isobelle Furler) se narodila 18. prosince 1975 v australském Adelaide. Její tatínek byl také hudebník a její maminka byla učitelkou umění. V dětství ráda zpívala písně Stevieho Wondera, Arethy Franklin nebo Stinga a když vyrostla, stala se vokalistkou jazzové skupiny Crisp. Po vydání dvou EP a rozpadu skupiny se do prodeje dostala první deska Sii nazvaná OnlySee. Prodejní čísla tohoto počinu dnes nepochybně způsobují - vzhledem k tomu, kam až to zpěvačka nakonec dotáhla - úsměv na tváří: všehovšudy se ho prodalo 1200 kusů.

Prakticky po celou svou kariéru se Sia potýkala s neúspěchy. Její alba se špatně prodávala, špatně propagovala, a měla smůlu i na spolupracovníky. V naději, že to něco změní, se přestěhovala v roce 2005 do New Yorku. Dalo by se říci, že to bylo správné rozhodnutí, protože se její desky alespoň začaly objevovat ne až úplně na konci jakýchkoli žebříčků. Bylo to pro zpěvačku velice smutné, depresivní období, které pro ni představovalo velkou životní zkoušku. Za zmínku ale stojí song Breathe Me, pocházející z tohoto období, který se později stal obrovským hitem.

Průlom přišel až v roce 2009. Tehdy Sia pochopila, jak na to. Ačkoli to zpočátku šlo trochu ztěžka, stala se uznávanou skladatelkou pro celebrity první velikosti. Její služby začala jako první využívat Christina Aguilera, která se dá považovat možná až za spasitelku Sii. Toto zvýšení sebevědomí pramenící ze zájmu Aguilery vyústilo i v první poměrně úspěšnou sólovou desku We Are Born. Tehdy také odstartovala Siina jistá úzkost ze slávy a popularity a proto si začala velmi střežit svoje soukromí a na veřejnosti se ukazovala velmi nerada a jen když opravdu musela. V té době se také začaly prohlubovat její problémy s alkoholovou a drogovou závislostí.

Právě včas tak přišel francouzský DJ David Guetta, jenž si ji vybral ke spolupráci na songu Titanium, který zbořil hitparády po celém světě. Pro Siu to také znamenalo velkou příležitost dostat se do hledáčku skutečně významných celebrit. Jako skladatelku si ji vybrali lidé jako Beyoncé, Kylie Minogue či Rihanna. To Siu skladatelsky napumpovalo tak, že se nakonec odhodlala k vydání další sólové desky. Nesla jméno 1000 Forms Of Fear, a popisovat zde úspěch singlu Chandelier by bylo možná i zbytečné - píseň pobláznila celý svět a Sia se najednou ocitla na stejném pódiu, jako ti, pro které psala písně. Obrovský ohlas vzbudil i další singl z alba Elastic Heart. Celkově se deska prodávala přímo výborně a Sie se na ní podařilo zkompletovat opravdu účinnou nálož hitů. Zatím posledním počinem zpěvačky je deska This Is Acting, ze které pochází další globální hity The Greatest nebo Cheap Thrills.

V rámci uchování soukromí zpěvačka neukazuje svou tvář - buď nosí přes celý obličej paruku, nebo stojí na scéně zády k obecenstvu.

Diskografie:
OnlySee (1997)
Healing Is Difficult (2001)
Colour The Small One (2004)
Some People Have Real Problems (2008)
We Are Born (2010)
1000 Forms Of Fear (2014)
This Is Acting (2016)

Další články interpreta

zavřít