Cage The Elephant

Vydáno 10.02.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Cage The Elephant Cage The Elephant

Cage the Elephant je americká rocková skupina založená v Bowling Green (Kentucky) v roce 2006 a následně znovuzaložená v Londýně v roce 2008. Jejími členy jsou Matt Shultz (zpěv, kytara), Brad Shultz (doprovodná kytara), Nick Bockrath (sólová kytara), Matthan Minster (kytara a klávesy), Daniel Tichenor (basová kytara) a Jared Champion (bicí, perkuse). V roce 2011 jim na turné bubnoval sám Dave Grohl. Styl formace se pohybuje mezi klasickým rockem, funkem, blusem a punk rockem - s každou deskou se jejich zvuk mírně mění a jejich inspirační zdroje se různí.

Matt Shultz předtím, než začal působit v Cage the Elephant, pracoval jako opravář potrubí. Nakonec spolu s Bradem Shultzem (ten v té době pracoval v televizní společnosti) odešli vydělávat na živobytí do sendvičového baru. Podobně nezáživné činnosti provozovali i Daniel Tichenor (prodavač v obchodě pro kutily) a Jared Champion (zverimex). Několik členů už tehdy působilo ve skupině Perfect Confusion, kde vyšlo i EP (2005). Matt Shultz hrál v experimentální punkové kapele Left Nostril. 

V roce 2007 se CtE podařilo podepsat smlouvu s Relentless Records a hned na svém prvním turné byli předskokany Queens of the Stone Age v Kanadě. V roce 2008 se objevili v televizní show Later... with Jools Holland a vydali také své debutové eponymní album, které obsahovalo singl Ain't No Rest for the Wicked, a které dosáhlo vynikajích výsledků. Obrovský skok dopředu pro ně také bylo vystoupení v show Davida Lettermana a turné se Silversun Pickups. Nepromeškali v tomto období také žádný důležitý světový festival.

Druhá studiovka vyšla v roce 2011 a jmenovala se Thank You, Happy Birthday a umístila se na výborném druhém místě v albovém žebříčku Billboardu. Celý rok pak strávili promováním alba, opět většinou v různých televizních show a festivalech. Jejich singl/videoklip Shake Me Down byl pak nominován na cenu MTV pro nejlepší rockové video a nejlepší video vůbec. V roce 2011 se ocitli na prvním místě žebříčku časopisu Rolling Stone - čtenáři je tenkrát vyhlásili za nejlepší nováčky roku 2011. Pozitivních recenzí se dočkala také čtvrtá řadovka Tell Me I'm Pretty (2015).

V roce 2017 se formace objevila ne festivalu Rock for People, o čemž jsme psali tady.

Diskografie:
Cage the Elephant (2008)
Thank You, Happy Birthday (2011)
Melophobia (2013)
Tell Me I'm Pretty (2015)

Další články interpreta

Cage The Elephant /US

Akce

vydáno 30.05.2016

zavřít