Beck

Vydáno 07.06.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Beck (také Beck Hansen, vlastním jménem Bek David Campbell) je americký zpěvák, skladatel, producent a multiinstrumentalista. Narodil se 8. července 1970 v Los Angeles. Proslavil se svou experimentální hudbou v lo-fi stylu, mixem různých žánrů (především pak folk, funk, soul, hip hop, alternativa, rock, country, psychedelia) a známé jsou i jeho hudební koláže.

Začínal jako folkový hudebník, postupem času ovšem našel cestičku prakticky ke každému žánru. Nějakou dobu žil Beck v Německu a když se pak s velkými ambicemi vrátil do New Yorku, aby rozjel kariéru, setkal se s velkými obtížemi. Pracoval tehdy na těch nejpodřadnějších pozicích a zároveň také v různých hudebních kolektivech rozvíjel svůj talent. A jeho trápení skončilo zhruba v roce 1993, kdy se mu podařilo vydat na vinylu singl Loser. Tím překvapivě přitáhl pozornost alternativní scény a o muzikantovi se najednou začalo ze všech stran šuškat. Ani nabídky labelů na sebe nenechaly dlouho čekat. Roku 1996 pak vydal Beck svoji první velkou desku. Nazval ji Odelay a nahrál ji spolu se skupinou The Dust Brothers. Počin byl oceněn dvěma soškami Grammy a také byl dvakrát platinový. Následující řadovka Mutations (1998) byla nahrána za dva týdny a je více ovlivněn folkem a bluesem, oproti svému elektronickému předchůdci. To, jak skvělou a energickou show umí během koncertu rozjet, se Beckovi nejlépe podařilo dokázat při propagaci alba Midnite Vultures.

S The Dust Brothers (a také s Jackem Whitem z White Stripes) pak o několik let později natočil nahrávku Guero (2005), své experimentátorské ambice pak s chutí rozvinul na desce Song Reader (2012). Počin je zajímavý tím, že neobsahuje zvukovou nahrávku, ale pouze notový a textový zápis všech písní.

Dvanácté studiové album Morning Phase pak udělalo z Becka konečně tu pravou světovou celebritu.

Diskografie:
Golden Feelings (1993)
Stereopathetic Soulmanure (1994)
Mellow Gold (1994)
One Foot in the Grave (1994)
Odelay (1996)
Mutations (1998)
Midnite Vultures (1999)
Sea Change (2002)
Guero (2005)
The Information (2006)
Modern Guilt (2008)
Morning Phase (2014)
Colors (2017)


Další články interpreta

Vladivojna La Chia: Pokud chcete dělat svou hudbu, musíte se dostat do fáze, kdy je vaše intuice hlavním barometrem

Rozhovory

vydáno 11.10.2017

Svérázná rodačka z Ostravy Vladivojna La Chia natočila hudbu k filmu 8 hlav šílenství, který má v kinech premiéru 12. října. Na...

TOP 8 videoklipů týdne: Ben Cristovao na jeden záběr, Rytmus rappuje o rozmazlených dětech

Video

vydáno 12.09.2017

Klipová osmička uplynulého týdne je bohatá na zástupce domácí i zahraniční scény. Rytmus , Ben Cristovao , Vypsaná Fixa , Kelly...

Nejočekávanější desky podzimu: U2, Foo Fighters, Taylor Swift, Pink, Robert Plant a další

Style

vydáno 11.09.2017

Také podzim 2017 bude plný nové hudby. Své fanoušky potěší rockoví matadoři U2 nebo Foo Fighters , popové hvězdy Taylor Swift a...

Walter Becker ze Steely Dan - Outsider, který vyfoukl Eminemovi nejcennější Grammy

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 09.09.2017

Skladatelská dvojice Walter Becker a Donald Fagen nikdy nedosáhla takové popularity jako mašiny na hity Paul McCartney / John Lennon nebo...

TOP 8 videoklipů týdne (150.): Miro Šmajda brojí proti návodům, John Wolfhooker potvrzují svůj talent

Video

vydáno 15.08.2017

Ani uprostřed srpna nevynecháme náš tradiční klipový přehled týdne. Velké zastoupení v něm má tentokrát i domácí scéna. Chinaski...

LIVE Energičtí Billy Talent v Praze vzpomínali na Chrise Cornella i Chestera Benningtona

Recenze

vydáno 04.08.2017

Po loňském úspěchu na Aerodrome festivalu si Billy Talent na letošní srpen naplánovali další dvě dostaveníčka v České republice,...

Mydy Rabycad interview: V Americe jsme hráli i v kasinu, po našich deskách se zaprášilo

Rozhovory

vydáno 26.07.2017

Dvoutýdenní americké turné přineslo Mydy Rabycad spoustu zážitků. Kromě koncertů stihli také natočit nový klip a pozvolna...

Nova Rock, den třetí - metalcorové hody se Sleeping With Sirens, objev Moose Blood a spojení Prophets Of Rage se System Of A Down

Recenze

vydáno 25.06.2017

Náš maraton reportáží z rakouského monstrfestivalu Nova Rock pokračuje třetí a zároveň předposlední částí. V ní se podíváme na...

zavřít